8.4 C
Kifissia
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Οι “ρωγμές” στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ έφεραν… κέρδη στην Wall

Must read

Έσπασε τελικά το πτωτικό σερί πέντε συνεδριάσεων ο S&P 500 την Πέμπτη, με τους επενδυτές στην Wall Street να παίρνουν μια ανάσα, “ζυγίζοντας” τις πιθανότητες μιας επερχόμενης ύφεσης λόγω της νομισματικής σύσφιγξης για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 183,56 μονάδες ή 0,55%, στις 33.781,48 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται κατά 29,58 μονάδες ή 0,75%, στις 3.963,50, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε κέρδη 123,45 μονάδων ή 1,13%, στις 11.082 μονάδες.

“Είχαμε ένα ισχυρό selloff τις τελευταίες ημέρες κι έτσι δεν χρειάζονται και πολλά για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ενός ακόμη και μέτριου ράλι”, σημείωσε ο Quincy Krosby, επικεφαλής παγκόσιας στρατηγικής στην LPL Financial,  αναφερόμενος στα στοιχεία για τα συνεχιζόμενα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ ως “καταλύτη” για τη σημερινή ανοδική κίνηση των μετοχών.

Τα στοιχεία έδειξαν αύξηση των αιτήσεων για συνέχιση καταβολής επιδομάτων στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο, δείγμα μιας τάσης που δείχνει ότι η Fed αρχίζει να επιτυγχάνει τον σκοπό του να δει μια μικρή αύξηση ανεργίας, προκειμένου να σπάσει το σπιράλ αύξησης μισθών και τιμών, που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.

“Είμαστε ξανά στη φάση που τα κακά νέα αποτελούν καλό οιωνό”, πρόσθεσε ο Krosby.

Η μετοχή της Exxon κατέγραψε άνοδο, καθώς ο πετρελαϊκός κολοσσός επιταχύνει την αγορά ιδίων μετοχών, ενώ η Chevron κέρδισε επίσης, μετά τη δημοσιοποίηση ενός πλάνου αύξησης των κεφαλαιακών της δαπανών.

Κέρδη είδαν και οι τίτλοι των Nvidia και Amazon, κατά 5% και 2%, αντιστοιχα, ενώ η μετοχή της Activision Blizzard υποχώρησε αφότου η FTC των ΗΠΑ υπέβαλε αγωγή για να μπλοκάρει την εξαγορά της (ύψους 69 δισ. δολ.) από την Microsoft.

Παρά τα κέρδη της Πέμπτης, οι μετοχές βρίσκονται σε τροχιά απωλειών για την εβδομάδα από 2% έως 3,3% για τους τρεις βασικούς δείκτες.

Η προσοχή των επενδυτών είναι φυσικά στραμμένη στη συνεδρίαση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) την ερχόμενη εβδομάδα, στην οποία αναμένεται να αποφασιστεί αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης. Πρόκειται για αύξηση μικρότερη των προηγούμενων τεσσάρων, που ήταν της τάξης των 75 μονάδων, ωστόσο δεν αναμένεται να κατασιγάσει την ανησυχία ότι η Fed δεν θα καταφέρει να αποφύγει μια ύφεση μέσα στο 2023, στην προσπάθειά της να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Νοέμβριο, που αναμένεται την Τρίτη, θα φωτίσει περισσότερο τα δεδομένα για το πού κινούνται οι πληθωριστικές πιέσεις.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 22 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 8 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Nike, Cisco, Boeing, ενώ των απωλειών εκείνες των Goldman Sachs, American Express και Dow Inc.

Αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ

Αυξήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, σε επίπεδα πάντως που δεν αιφνιδίασαν τους αναλυτές, με την εικόνα να είναι χειρότερη στις συνεχιζόμενες αιτήσεις που σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων αυξήθηκαν κατά 4.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 230.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, που περιλαμβάνουν ανθρώπους που έχουν ήδη λάβει επιδόματα μετά την αρχική εβδομάδα, αυξήθηκαν κατά 62.000 στις 1,671 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Νοεμβρίου, όπως έδειξαν τα κυβερνητικά στοιχεία.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article