30.4 C
Kifissia
Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Οι πρόσφυγες ήρθαν για να μείνουν.

Must read

Ξύπνησε ο κόπρος. Μια μέρα απομόνωσης σε επαρχιακή τρώγλη ξεκινά.
ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΧΩΡΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

«Βόμβα» για το προσφυγικό εκτόξευσε χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι οι πρόσφυγες θα μείνουν μόνιμα στη χώρα μας για τα επόμενα δύο – τρία χρόνια, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο η Ειδομένη δεν θα ξανανοίξει. Ο Γιάννης Μουζάλας παραδέχτηκε ότι η χώρα μας, από χώρα transit, μετατρέπεται σε χώρα εγκατάστασης και παρομοίασε την κατάσταση με ένα σεισμό, ο οποίος βρίσκεται στις πρώτες ημέρες του και τόνισε ότι θα υπάρχουν «μετασεισμοί».
Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, η Ελλάδα μπορεί να αντέξει μέχρι 150.000 πρόσφυγες, όπως είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν χρειάζεται πανικός, αλλά νηφαλιότητα. Σημείωσε πάντως ότι «ο εφιάλτης μου είναι να ξεσπάσει μεγαλύτερη κρίση στη Μέση Ανατολή και να έχουμε να κάνουμε με δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες».
Από την πλευρά του ο κ. Μουζάλας -απευθυνόμενος στους δημάρχους στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας- ανέφερε χαρακτηριστικά: «Κατά τη δική μου την άποψη το σύνορο στην Ειδομένη θα πρέπει να το θεωρούμε κλειστό. Αυτές οι χώρες παρά την πίεση που δέχτηκαν από το πρόεδρο την Ε.Ε., από τον Σουλτς, από τον Γιούνκερ, από τη Μέρκελ, από τον Πάπα, από τον ΟΗΕ, από τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού -δεν υπάρχει σημαντικός άνθρωπος που να μην τους κατηγόρησε- επιμένουν». Όπως δήλωσε, «δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε το αντίθετο. Να προετοιμαζόμαστε για τις συνέπειες αυτής της πράξης. Αυτό κάνουμε τώρα και γι’ αυτό συζητάμε και με την ΚΕΔΕ και με την περιφέρεια».
Πάντως ο κ. Μουζάλας υποστήριξε ότι η κατάσταση είναι «διαχειρίσιμη», σημειώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή το σχέδιο που υλοποιούμε είναι για μια πρόχειρη φιλοξενία. Αμέσως μετά, αφού μαζευτούν από τους δρόμους, θα υπάρξει μέριμνα για την καλύτερη φιλοξενία αυτών που νομικά τη δικαιούνται».
Στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ συμφωνήθηκε επίσης να γίνουν 1.600 προσλήψεις στους δήμους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες σε προσωπικό για τους χώρους φιλοξενίας. Νωρίτερα, ο Γιάννης Μουζάλας στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, ανακοίνωσε ότι θα διανείμει 20.000 voucher για διαμονή-διατροφή των προσφύγων/μεταναστών. Ταυτόχρονα, ζήτησε από τους περιφερειάρχες λίστα με χώρους μόνιμης εγκατάστασης προσφύγων-μεταναστών ιδίως στις περιφέρειες που βρίσκονται στον δρόμο τους, δηλαδή Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Αττική, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Σχετική επιστολή στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών απέστειλε και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, προκειμένου να παραχωρήσουν τις κατασκηνώσεις που διαθέτουν για τα παιδιά των υπαλλήλων τους για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες.
Απέραντος καταυλισμός
Την ίδια στιγμή, σε απέραντο καταυλισμό -με περίπου 10.000 μετανάστες και πρόσφυγες να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ελληνοσκοπιανά σύνορα- έχει μετατραπεί η Ειδομένη. Χθες μόλις 170 άτομα πέρασαν από τα σύνορα ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς φθάνουν στα νησιά κατά εκατοντάδες οι μετανάστες από τα τουρκικά παράλια, αφού ο καιρός βελτιώθηκε.
Ενδεικτικό είναι ότι περίπου 5.100 μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου.
Τραγική είναι η κατάσταση και στον Πειραιά όπου περίπου 3.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται προσωρινά στους τρεις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην Πέτρινη Αποθήκη στο Λιμάνι του Πειραιά.
Από χθες μάλιστα ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά προχώρησε στη λειτουργία ιατρείου στον χώρο του ΟΛΠ, προκειμένου να υπάρξει ιατρική φροντίδα στους μετανάστες και πρόσφυγες. Η λειτουργία του ιατρείου θα είναι σε σταθερή βάση και ωράριο από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και έχει ήδη στελεχωθεί με γενικούς ιατρούς, παθολόγους, παιδίατρους, καθώς και νοσηλευτικό προσωπικό. Απελπιστική είναι η κατάσταση και στην πλατεία Βικτωρίας αφού οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που καταφτάνουν εκεί, όχι μόνο ζουν σε άθλιες συνθήκες, αλλά δεν έχουν να φάνε, ενώ μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει για τα μωρά και τα παιδάκια που αναγκάζονται να κοιμούνται στο κρύο κάθε νύχτα.
Διευκρινίσεις Μουζάλα
Σύμφωνα με ανακοίνωση ο υπουργός, κατά τη συνεδρίαση, επισήμανε ότι πλέον θα πρέπει να κινηθούμε θεωρώντας το πέρασμα στην Ειδομένη κλειστό. Ως εκ τούτου, από χώρα διέλευσης μπαίνουμε σε μια ενδιάμεση φάση κατά την οποία πρόσφυγες θα παραμείνουν στη χώρα μέχρι να ενεργοποιηθεί δυναμικά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης.
Όπως επισήμανε ο υπουργός, σε πρώτο χρόνο όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα μεταβούν σε προσωρινές δομές που ήδη δημιουργούνται και σε δεύτερο χρόνο θα εξετάσουμε σε ποιους χώρους θα μεταβούν αυτοί που θα παραμείνουν περισσότερο στη χώρα για μετεγκατάσταση στην Ευρώπη, όπως ορίζεται από την ΕΕ, και σε ποιους κλειστούς χώρους θα μεταβούν όσοι επαναπροωθηθούν.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017, 15:45

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article