Οι επιθετικές δηλώσεις του Πάουελ έστειλαν στο βαθύ κόκκινο τη Wall Street

0
177

Με βαριές απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ ξεκαθάρισε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα, όχι μόνο δεν σχεδιάζει κάποια στροφή στην πολιτική της φέτος, αλλά αντίθετα ετοιμάζεται και για επιθετικότερες αυξήσεις των επιτοκίων της αν χρειαστεί για να καταπολεμήσει τον επίμονο πληθωρισμό.

Μιλώντας στην Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας ο διοικητής της Fed άφησε ανοικτή την πόρτα ακόμα και για μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, ξεκαθαρίζοντας ότι “έχουμε ακόμα πολύ δουλειά”.

“Αν συνολικά τα στοιχεία δείξουν ότι ταχύτερη σύσφιξη [της νομισματικής πολιτικής] δικαιολογείται, θα είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε το ρυθμό των αυξήσεων”, σημείωσε ο Πάουελ.

Αυτό έδωσε οριστικό τέλος στις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί από την απόφαση της Fed να επιβραδύνει τη σύσφιξη της πολιτικής της στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της, από 75 μονάδες βάσης το Νοέμβριο σε μόλις 25 μονάδες το Φεβρουάριο.

Ο πρόεδρος της Fed ανέφερε ακόμα ότι τα ισχυρότερα από το αναμενόμενο οικονομικά στοιχεία “δείχνουν ότι το τελικό επίπεδο των επιτοκίων [της Fed] αναμένεται να είναι υψηλότερο απ’ όσο είχε εκτιμηθεί προηγουμένως”.

Εξέφρασε παράλληλα τον προβληματισμό του για τις λίγες ενδείξεις κάμψης των τιμών σε βασικές κατηγορίες του κλάδου των υπηρεσιών, εκτός της στέγασης, αν και αναγνώρισε ότι στην ενέργεια έχει υπάρξει σημαντική υποχώρηση των τιμών.

“Η διαδικασία να επιστρέψει ο πληθωρισμός πίσω στο 2% έχει ακόμα πολύ δρόμο και μπορεί να είναι δύσκολη”, προειδοποίησε.

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κατρακύλησε 574,98 μονάδες ή -1,72% και έκλεισε στις 32.856,46 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έχασε 62,05 μονάδες ή -1,53% στις 3.986,37 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε 145,40 μονάδες ή -1,25% στις 11.530,33 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones μόνο η Merck έκλεισε με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας μικρά κέρδη 0,15% και κλείνοντας στα 111,27 δολ.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα ήταν οι Walgreens Boots Alliance (-3,70%), η Caterpillar (-3,09%) και η Goldman Sachs Group (-3,07%).

Στο μεταξύ, η απόδοση στο διετές των ΗΠΑ σκαρφάλωσε νωρίτερα στο 5% για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2007, ενώ αυτή την ώρα κερδίζει 10 μ.β. στο 4,998%.

Οι δηλώσεις του προέδρου της Fed οδήγησαν παράλληλα σε ράλι το δολάριο, με τον δείκτη δολαρίου να σκαρφαλώνει μέχρι το υψηλό του 105,65, με άλμα 1,3%.

Η επενδυτική κοινότητα στρέφει πλέον την προσοχή της στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή για την πορεία της απασχόλησης τα οποία θεωρούνται κρίσιμα για τις αποφάσεις της Fed. Τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν ότι η οικονομία πρόσθεσε 200.000 θέσεις εργασίας το Φεβρουάριο, μετά το άλμα του Ιανουαρίου κατά 517.000 θέσεις που αιφνιδίασε τις αγορές.