10.3 C
Kifissia
Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

Οι διαβεβαιώσεις Πάουελ ότι οι ΗΠΑ δεν είναι σε ύφεση έδωσαν φτερά στη Wall Street

Must read

Σε ράλι επιδόθηκαν οι δείκτες της Wall Street μετά τις αποφάσεις της Federal Reserve και τις δηλώσεις του διοικητή της τράπεζας ότι η οικονομία δεν είναι σε ύφεση, με τον δείκτη S&P 500 να σκαρφαλώνει 2,6% και τον τεχνολογικό Nasdaq να σημειώνει άλμα 4%.

Η Federal Reserve επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αυξάνοντας για δεύτερη διαδοχική φορά τα επιτόκια της κατά 75 μονάδες βάσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας της να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2% από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών που έχει εκτιναχθεί.

Η Fed διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία και την αποφασιστικότητα για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, υπογράμμισε ο διοικητής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Ο κεντρικός τραπεζίτης ξεκαθάρισε ότι ο ρυθμός των αυξήσεων θα εξαρτηθεί από τα εισερχόμενα στοιχεία και την εξέλιξη της οικονομίας, ενώ σημείωσε ότι “άλλη μια ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση” ενδεχομένως να είναι η κατάλληλη προσέγγιση στην επόμενη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για άλλη μία αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης.

Κάνοντας λόγο για “ιδιαίτερα μεγάλη αβεβαιότητα” στο διεθνές περιβάλλον, ο Πάουλ εξήγησε ότι η Fed θα δίνει αξιόπιστη καθοδήγηση για το μέλλον με βάση “την κάθε συνεδρίαση της ξεχωριστά”.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναγνώρισε ότι μπορεί να χρειαστεί, σε κάποιο σημείο, η Fed να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της, όσο μάλιστα προχωρά σε ολοένα και περισσότερο περιοριστική πολιτική, δίνοντας ώθηση στις ελπίδες των επενδυτών για μια ηπιότερη στάση στη συνέχεια, εφόσον διαπιστωθεί αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Την ίδια στιγμή, ξεκαθάρισε ότι η αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα ισχυρή την αγορά εργασίας. “Η ομαλή προσγείωση της οικονομίας είναι ο στόχος μας, είναι μια πρόκληση, αλλά αυτό επιδιώκουμε”, ανέφερε.

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό, ο Dow Jones κέρδισε 436,05 μονάδες ή 1,37% στις 32.197,59 μονάδες, ενώ ο S&P 500 πρόσθεσε 102,56 μονάδες ή 2,62% και σκαρφάλωσε στις 3.921,05 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq με άλμα 469,85 μονάδων ή 4,06% σκαρφάλωσε στις 12.032,42 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 23 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και επτά με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Microsoft με κέρδη 16,84 δολ. ή σε ποσοστό 6,69% και κλείσιμο στα 268,74 δολ. και ακολούθησαν Salesforce στα 180,30 δολ. με άνοδο 5,77% και η Walmart με κέρδη 3,78% στα 126,59 δολ.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η 3M (-1,34%), Travelers (-1,18%) και Visa (-0,95%).

Στο μεταξύ, οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τις εταιρικές ανακοινώσεις για τα οικονομικά τους αποτελέσματα το β’ τρίμηνο. Περισσότερες από 150 εταιρείες του δείκτη S&P 500 έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα τους, με το περίπου 70% να ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Οι κολοσσοί της τεχνολογίας Alphabet και Microsoft έχασαν πάντως τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη τους στις ανακοινώσεις που έκαναν χθες μετά το κλείσιμο της αγοράς, με τις δύο εταιρείες πάντως να εμφανίζουν διψήφια αύξηση των εσόδων τους.

Την επενδυτική προσοχή συγκέντρωσαν τα αποτελέσματα και άλλων μεγάλων ονομάτων της αμερικανικής οικονομίας όπως η Boeing, η Visa, η Kraft Heinz, η Chipotle Mexican Grill, Texas Instruments.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,9% τον Ιούνιο κυρίως λόγω της ανόδου στις κατηγορίες των αυτοκινήτων και αεροσκαφών.

Την ίδια στιγμή, το εμπορικό έλλειμμα σε αγαθά των ΗΠΑ συρρικνώθηκε 5,6% τον Ιούνιο στα 98,2 δισ. δολ. όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article