15.1 C
Kifissia
Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Οι αστικές αναπλάσεις που αλλάζουν την εικόνα της Αθήνας. By North Project Real Estate

Must read

Για επαναπροσδιορισμό του «χάρτη» του real estate στην Αττική τα επόμενα χρόνια, κάνουν λόγο οι ειδικοί του κλάδου των ακινήτων, καθώς μια σειρά από έργα αστικών αναπλάσεων πρόκειται να αλλάξουν την εικόνα μεγάλου ποσοστού του λεκανοπεδίου, προσδίδοντας υπεραξίες. Το γεγονός ότι αυτή η εξέλιξη θα καταγραφεί σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι η ελληνική οικονομία θα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, σημαίνει ότι θα είναι και πιο εύκολο αυτές οι υπεραξίες των ακινήτων να αποτυπωθούν και στις αγοραπωλησίες, μέσω υψηλότερων τιμών. Αυτό δεν συνέβη κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όταν οι περιοχές που επωφελήθηκαν π.χ. από νέους σταθμούς ΜΕΤΡΟ δεν κατέγραψαν και αύξηση τιμών, λόγω του γενικότερου περιβάλλοντος υποχώρησης των αξιών και ύφεσης.

Μετρό: Νέα Γραμμή 4

Αυτό δεν προβλέπεται να συμβεί σήμερα, με την έναρξη της κατασκευής της Γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ να αποτελεί την σημαντικότερη εξέλιξη για τις συνοικίες του κέντρου της Αθήνας. Όσα ακίνητα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση (π.χ. 400 – 500 μέτρα) από έναν σταθμό, πρόκειται να έχουν και το μεγαλύτερο όφελος. Εκτιμάται ότι σε βάθος χρόνου, είναι πιθανό τα διαμερίσματα αυτά να έχουν ένα όφελος στις αξίες τους, της τάξεως του 20-25%, σε σχέση με άλλες κατοικίες στην ίδια περιοχή, που όμως απέχουν περισσότερο από το ΜΕΤΡΟ.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα Γραμμή 4 έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται (τα πρώτα εργοτάξια έχουν εγκατασταθεί) και προβλέπεται να ολοκληρωθεί προς το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Το έργο των 1,8 δις ευρώ προβλέπει 15 νέους υπόγειους σταθμούς σε Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Νήαρ Ήστ, Ζωγράφου, Ιλίσια και Γουδή. Θα περνά δηλαδή από περιοχές ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες, όπως η Κυψέλη, τα Εξάρχεια και το Γαλάτσι, συνδέοντάς τες τόσο με το Σύνταγμα και την Ακρόπολη, όσο και τα ανατολικά, νότια και δυτικά προάστια της Αττικής. Πρόκειται για την σημαντικότερη παρέμβαση στο ΜΕΤΡΟ της Αθήνας από την κατασκευή της πρώτης γραμμής πριν από δύο δεκαετίες.

Ελληνικό

Στα νότια προάστια και την «Αθηναϊκή Ριβιέρα»  ξεχωρίζει ασφαλώς το έργο του Ελληνικού, το οποίο επίσης έχει μόλις εισέλθει στην κύρια κατασκευαστική του περίοδο με την υλοποίηση των πρώτων έργων υποδομής. Μέχρι το τέλος του έτους και το πρώτο τρίμηνο του 2023, θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται και το σύνολο των κτιρίων που προβλέπεται να αναπτυχθούν την περίοδο της πρώτης φάσης του έργου, διάρκειας πέντε ετών.

Ασφαλώς η δημιουργία μιας σύγχρονης πόλης, με εμπορικά κέντρα, γραφεία και δεκάδες χιλιάδες κατοικίες, όπως επίσης κι ενός τουριστικού προορισμού υψηλών προδιαγραφών με την δημιουργία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος με καζίνο, πρόκειται να αναδιαμορφώσει το σύνολο της νότιας Αττικής και του παραλιακού μετώπου. Ήδη μάλιστα, έχουν γίνει εμφανής η επίδραση του έργου, καθώς έχει πυροδοτηθεί ένα «ράλι»  νέων ανεγέρσεων πολυτελών κατοικιών σε όλη την ακτογραμμή, ενώ τα νότια προάστια «φιγουράρουν»  μεταξύ των περιοχών με τις υψηλότερες τιμές πώλησης κι ενοικίασης στο σύνολο της Αττικής.

Ανάπλαση Πυρκάλ

Η ανάπλαση των εγκαταστάσεων της ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή της Δάφνης αποτελεί στην ουσία μια παρέμβαση, η οποία θα επηρεάσει την αγορά ακινήτων τόσο της περιοχής στους πρόποδες του Υμηττού, όσο και του κέντρου της Αθήνας, που σήμερα φιλοξενείται το μεγαλύτερο μέρος της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι το έργο στην ΠΥΡΚΑΛ αφορά στην ανακατασκευή των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, προκειμένου να μπορέσουν να υποδεχθούν συνολικά εννιά υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί κι ένα πάρκο 80 στρεμμάτων. Μια τέτοια κίνηση θα απελευθερώσει δεκάδες κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, πολλά εκ των οποίων μάλιστα είναι και «φιλέτα» , όπως π.χ. το κτίριο στην Πλ. Συντάγματος, το οποίο στεγάζει σήμερα το Υπ. Οικονομικών. Τα περισσότερα εξ αυτών αναμένεται να αλλάξουν χρήση στο μέλλον, φιλοξενώντας π.χ. ξενοδοχεία, καταστήματα και άλλες πιθανές λειτουργίες. Αντίστοιχα, στην περιοχή της Δάφνης και του Υμηττού, αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση κατοικιών για αγορά ή ενοικίαση, λόγω της μετακίνησης δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Αρκετοί εξ αυτών θα θελήσουν να μετεγκατασταθούν εγγύτερα στον τόπο εργασίας τους.

Διπλή Ανάπλαση Βοτανικού – Λ. Αλεξάνδρας

Σε τροχιά υλοποίησης έχει πλέον εισέλθει και το έργο της Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού και Λ. Αλεξάνδρας, καθώς έχουν ληφθεί όλες οι σχετικές εγκρίσεις και όλες οι πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία. Παράλληλα, έχει εξασφαλιστεί και η απαιτούμενη χρηματοδότηση, τόσο μέσω κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, όσο και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ήδη, ο Δήμος Αθηναίων ετοιμάζεται να προκηρύξει τον διαγωνισμό για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Ανάδοχος αναμένεται να προκύψει σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, ενώ το γήπεδο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2026.

Εκτός από την ανάπλαση όλης της ευρύτερης περιοχής στον Βοτανικό, σημαντική κρίνεται και η δημιουργία ενός πάρκου πρασίνου στην Λ. Αλεξάνδρας, στη θέση του υφιστάμενου γηπέδου «Απ. Νικολαΐδης». Αυτό θα ωφελήσει ιδιαίτερα την περιοχή των Αμπελοκήπων.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article