7 C
Kifissia
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Οι αποδόσεις των ομολόγων έσπρωξαν τη Wall στο “κόκκινο”

Must read

Με μεικτά, ως επί το πλείστον αρνητικά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τρίτης, την πρώτη της τελευταίας εβδομάδας συναλλαγών του 2022, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καθώς οι αυξανόμενες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ επιβάρυναν τις μετοχές, με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα στις οικονομικές προοπτικές του επερχόμενου 2023, φοβούμενοι μια επερχόμενη ύφεση.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε άνοδο 37,63 μονάδων ή 0,11%, στις 33.241,56 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να υποχωρεί κατά 15,57 μονάδες ή 0,41%, στις 3.829,25 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να “χάνει” 144,64 μονάδες ή 1,38%, στις 10.353,23.

Οι μετοχές οι οποίες συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την Κίνα κινήθηκαν ανοδικά, καθώς η χώρα αποφάσισε να κινηθεί προς ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της Covid-19. Η Tesla είδε τη μετοχή της να πραγματοποιεί βουτιά 11% μετά τα νέα για μια διευρυμένης διάρκειας ανάπαυλα στην παραγωγή της και βρίσκεται σε τροχιά για τον χειρότερο χρόνο στην ιστορία της στο χρηματιστήριο.

H αεροπορική Southwest έχασε 6%, καθώς αναγκάστηκε να αναβάλει χιλιάδες πτήσεις της εν μέσω του κύματος ψύχους που πλήττει τη βόρεια Αμερική.

Οι αποδόσεις των ομολόγων άσκησαν πίεση στις μετοχές ανάπτυξης, όπως οι τεχνολογικές, εκείνη του 10ετούς να ενισχυέται κατά 10 μονάδες βάσης, στο 3,852%. Η μετοχή της Apple, μετά και τη σημερινή της πτώση, κινείται σε χαμηλά 18 μηνών, συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2021.

“Πρόκειται για τη συνέχιση του φαινομένου οι υψηλές αποδόσεις να συμπιέζουν τις μετοχές ανάπτυξης, με αναδιάταξη δυνάμεων και κεφαλαίων σε άλλους κλάδους που είναι μικρότεροι, όχι δηλαδή τόσο μεγάλοι που να επηρεάζουν την κατεύθυνση των δεικτών”, σημειώνει ο Keith Lerner, εκ των επικεφαλής του κλάδου επενδύσεων της Truist.

Ο συνδυασμός πωλήσεων για φορολογικούς λόγους, αναδιατάξεων χαρτοφυλακίων και νέων επιλογών επενδυτών για το πώς θα τοποθετηθούν εν όψει 2023 βαρύνει επίσης επί των δεικτών, συμπληρώνει ο Sameer Samana, ανώτερο στέλεχος στρατηγικής παγκόσμιας αγοράς στο Wells Fargo Investment Institute.

Οι μετοχές βαδίζουν προς τη χειρότερη ετήσια επίδοσή τους από το 2008 και για άλλον έναν μήνα απωλειών. Σε ετήσια βάση, οι Dow και S&P έχουν απωλέσει 8,4% και 19,6%, αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq’s έχει χάσει 33,7%.

Τον Δεκέμβριο, ο S&P 500 έχει απωλέσει περί το 6,1%, ενώ οι Dow και Nasdaq έχουν χάσει αντίστοιχα περί το 3,8% και 9,6%. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειές τους σε μηνιαία βάση από τον Σεπτέμβριο.

Ο S&P 500 βαδίζει για τον έβδομο χειρότερο χρόνο του από το 1928. Από εκείνο το έτος, μόνον 20 χρονιές ο γενικός δείκτης έχει κινηθεί σε ετήσια βάση με πτώση άνω του 10%.

Μετά από μία “άθλια” χρονιά, με τον πληθωρισμό σε πρώτο πλάνο και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής να εντείνει τους υφεσιακούς φόβους, οι επενδυτές ελπίζουν το έτος να κλείσει με μια θετική νότα. Το λεγόμενο “πρωτοχρονιάτικο ράλι” συμβαίνει συνήθως τις πέντε τελευταίες συναλλακτικές ημέρες του έτους που φεύγει και τις δύο πρώτες του έτους που έρχεται.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 20 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 10 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Verizon, Caterpillar, Chevron, ενώ των απωλειών εκείνες των Walt Disney, Apple, Goldman Sachs.

Σημαντική μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ

Σημαντική μείωση κατέγραψε το εμπορικών έλλειμμα των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, διαμορφούμενο 15,6% χαμηλότερα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου την Τρίτη.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ περιορίστηκε τον Νοέμβριο στα 83,3 δισ. δολάρια από τα 98,8 δισ. δολάρια που ήταν τον Οκτώβριο, οπότε και είχε καταγράψει αξιοσημείωτη αύξηση από τα 92,6 δισ. δολάρια του Σεπτεμβρίου.

Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Econoday περίμεναν πολύ μικρότερη μείωση, καθώς ανέμεναν ότι το εμπορικό έλλειμμα για τον Νοέμβριο θα διαμορφωθεί στα 97 δισ. δολάρια.

Τα στοιχεία για το εμπόριο των ΗΠΑ εκφράζονται σε ονομαστικούς όρους, που σημαίνει ότι δεν έχουν προσαρμοστεί με βάση τον πληθωρισμό.

Τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ έδειξαν επίσης αύξηση 1% στα αποθέματα χονδρικής του Νοεμβρίου, ενώ τα αποθέματα λιανικής ενισχύθηκαν επίσης αλλά οριακά, κατά 0,1%. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, τα αποθέματα λιανικής εμφάνισαν αύξηση 1,2%.

Η έκθεση έδειξε επίσης αύξηση 1% στα αποθέματα χονδρικής τον Νοέμβριο. Και τα προηγμένα αποθέματα λιανικής αυξήθηκαν κατά 0,1%. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, τα αποθέματα λιανικής αυξήθηκαν κατά 1,2%.

Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα κατά 3,1% και διαμορφώθηκαν στα 168,9 δισ. δολάρια, ωστόσο η μείωση του εμπορικού ελλείμματος επιτεύχθηκε καθώς οι εισαγωγές αγαθών περιορίστηκαν ακόμη περισσότερο, κατά 7,6% στα 252,2 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω της συρρίκνωσης των εισαγωγών καταναλωτικών αγαθών.

Πτωτικά κινήθηκαν εξάλλου τον Οκτώβριο οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ, για τέταρτο διαδοχικό μήνα, καθώς η αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων συνεχίζει να ψαλιδίζει τη ζήτηση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη.

Ειδικότερα, ο εθνικός δείκτης τιμών κατοικιών S&P CoreLogic Case Shiller υποχώρησε κατά 0,5% τον Οκτώβριο, σε μηνιαία βάση, ενώ αποκλιμάκωση κατέγραψε και σε διάστημα 12μήνου. Ειδικότερα, σε ετήσια βάση, οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν άνοδο 8,6% τον Οκτώβριο, με τον ρυθμό ανόδου ωστόσο να έχει επιβραδύνει σημαντικά από το 10,4% του Σεπτεμβρίου.

Σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ο δείκτης τιμών κατοικιών υποχώρησε τον Οκτώβριο κατά 0,3% έναντι του Σεπτεμβρίου.

Η αμερικανική αγορά κατοικίας έχει πληγεί από τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, τα οποία συνεχίζουν να κινούνται άνω του 6%, την ώρα που και το απόθεμα κατοικιών προς πώληση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

“Καθώς η Federal Reserve συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια, η χρηματοδότηση στεγαστικών δανείων συνεχίζει να αποτελεί αντίθετο άνεμο για τις τιμές των κατοικιών”, σημειώνει ο Craig J. Lazzara, διευθύνων σύμβουλος της S&P DJI.

“Δεδομένων των συνεχιζόμενων προσδοκιών για ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, οι τιμές μπορεί κάλλιστα να συνεχίσουν να αποδυναμώνονται”, πρόσθεσε.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article