8.4 C
Kifissia
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Οι αξιωματούχοι της Fed “πάτησαν τα φρένα” στην Wall Street

Must read

Με πλήρη επικράτηση των πωλητών ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της αμερικανικής αγοράς, καθώς ο επιθετικός τόνος με τον οποίο εμφανίστηκαν σε δηλώσεις τους αξιωματούχοι της Fed εξάλειψε την αισιοδοξία που είχε φέρει η μεγάλη υποχώρηση των τιμών χονδρικής.

Ειδικότερα, μετά το ανοδικό άνοιγμα και για τους τρεις δείκτες με τον Nasdaq να ενισχύεται άνω και του 1%, στη συνέχεια η αγορά παραδόθηκε στις ορέξεις των πωλητών και είδε τον Dow Jones να κλείνει με βαριές απώλειες 1,8% ή 613 μονάδων στις 33.296 μονάδες, τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 1,55% στις 3.929 μονάδες και τον Nasdaq να σημειώνει πτώση 1,25% στις 10.957 μονάδες.

Στις κινήσεις μεμονωμένων μετοχών, η United Airlines πραγματοποίησε βουτιά 4,6% παρά το γεγονός ότι υπερέβη τις εκτιμήσεις των αναλυτών στο 4ο τρίμηνο.

Microsoft έκλεισε στο -1,9%, παρά το γεγονός ότι θα απολύσει 10.000 υπαλλήλους για να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση της ανάπτυξης των εσόδων της.

Κάποιες στηρίξεις προσέφερε η Moderna που ενισχύθηκε κατά 3,5% αφότου ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της για τον RSV (Αναπνευστικός Συγκυτιακός Ιός) είναι αποτελεσματικό, αποτρέποντας τη νόσηση σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες.

Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι όλοι οι τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσαν σε αρνητικό έδαφος, με την Goldman να περιορίζει τις απώλειες στο 0,3%, ενώ JPMorgan, 3Μ, ΙΒΜ και Honeywell International  έχασαν όλες άνω του 3%.

Στην είδηση που ώθησε στο θετικό άνοιγμα, οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν βουτιά στο τέλος του 2022, αναπτερώνοντας τις ελπίδες ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα,  οι τιμές κατέγραψαν πτώση 0,5% τον Δεκέμβριο – τη μεγαλύτερη πτώση τους από τον Απρίλιο του 2020, όταν η αμερικανική οικονομία έμπαινε στα πρώτα lockdowns για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού.

“Παρόλο που η Fed παρέμεινε επιθετική καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 αυξάνοντας επιθετικά τα επιτόκια για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, ο δείκτης τιμών  παραγωγού του Δεκεμβρίου προμηνύει μια χαλάρωση της πολύ αυστηρής νομισματικής πολιτικής της”, σχολίαζε ο Greg Bassuk, Διευθύνων Σύμβουλος της AXS Investments.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “με τη γενική εκτίμηση να διατηρείται ότι η Fed θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον Φεβρουάριο, η πτωτική πορεία του πληθωρισμού συνιστά ένα σοβαρό στοιχείο που υποστηρίζει την πιθανότητα οι ενέργειες της Fed να αρχίσουν να κλείνουν εδώ το 2023”.

Ωστόσο, το κλίμα άλλαξε άρδην όταν ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέημς Μπούλαρντ ζήτησε να ανεβάσει άμεσα η τράπεζα τα επιτόκιά της πάνω από το 5%. “Είμαστε σχεδόν σε μια ζώνη που περιορίζουμε τον πληθωρισμό, αλλά όχι εκεί ακόμη” σημείωσε σε συνέντευξή του στη WSJ.

Λίγο αργότερα, η Λορέτα Μακμέστερ της Fed του Κλίβελαντ υποστήριξε στο Associated Press ότι χρειάζονται περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να συντριβεί ο πληθωρισμός.

Και το κλίμα επιβαρύνθηκε περαιτέρω όταν στις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης δημοσιεύθηκε και η τακτική έκθεση της ομοσπονδιακής τράπεζας για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, το γνωστό “Μπεζ βιβλίο” (Beige Book), η οποία ανέφερε ότι η οικονομική δραστηριότητα είναι “χλιαρή” καθώς οι ενέργειες της κεντρικής τράπεζας επιβαρύνουν την ανάπτυξη.

Στα υπόλοιπα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο, λόγω της πτώσης των αγορών μηχανοκίνητων οχημάτων και μιας σειράς άλλων αγαθών.

Συγκεκριμένα, παρουσίασαν πτώση 1,1% τον περασμένο μήνα, την ώρα που οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν υποχώρηση κατά 0,8%, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται σε ένα μεγάλο εύρος από βουτιά 1,6% έως αμετάβλητες.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ σημείωσε βουτιά 0,7% τον Δεκέμβριο, στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση της από τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ οι εκτιμήσεις της αγοράς έκαναν λόγο για πτώση 0,1%.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article