1 C
Kifissia
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

Ξεπέρασαν το 9% οι απώλειες του εξαμήνου στο Χρηματιστήριο

Must read

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, ολοκληρώνοντας ένα εξάμηνο που, ενώ άρχισε με τις καλύτερες των προϋποθέσεων, τελικά έκλεισε μόλις 22 μονάδες πάνω από τα χαμηλότερα επίπεδα.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,43% στις 810,42 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 820,27 μονάδων (-0,23%) και 810,04 μονάδων (-1,47%). Ο τζίρος ανήλθε στα 76,97 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,12 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 737 χιλ. τεμάχια.

Ξεπέρασαν το 9% οι απώλειες του εξαμήνου στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,73%, στις  1.942,64 μονάδες, ενώ στο 1,76% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.276,08 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,58% στις 497,78 μονάδες.

Ούτε και σήμερα κατάφερε το ΧΑ να εκδηλώσει κάποια αντίδραση και να κλείσει την ψαλίδα της πτώσης στο εξάμηνο, με τον γενικό δείκτη τελικά να κλείνει με απώλειες 9,28%, τον FTSE 25 να χάνει 9,60% και τον τραπεζικό δείκτη να σημειώνει απώλειες άνω του 13,4%. Άκρως αρνητικός ήταν και ο απολογισμός για τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έχασε από 14,47%.

Το ακόμη πιο αρνητικό πάντως είναι ότι αν και ο γενικός δείκτης βρέθηκε στις 16 Φεβρουαρίου στις 973,27 μονάδες, μόλις άρχισε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μέχρι και σήμερα, έκανε δύο βουτιές, με μια μικρή ανοδική ανάπαυλα στη μέση. Τελικά η λήξη του πρώτου μισού ενός έτους που άρχισε με προσδοκίες έφερε τον γενικό δείκτη μόλις λίγες μονάδες πάνω από τα χαμηλά του εξαμήνου, ήτοι τις 788,83 μονάδες στις οποίες βρέθηκε στις 8 Μαρτίου.

Επιλεκτικοί στο τέλος οι αγοραστές

Πάντως, σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance, τα τελευταία χρόνια η αγορά αποδεικνύει ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ο ΓΔ, αλλά η επιλογή των εταιριών. Όποιος προσπάθησε να κερδίσει με βάση τον ΓΔ, αυτό στάθηκε αδύνατο τα τελευταία 22 τουλάχιστον χρόνια.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον πιστοποιημένο αναλυτή Πέτρο Στεριώτη, ενώ η αποπληθωρισμένη αξία του χρήματος υποχωρεί, οι επενδυτές καλούνται να αξιοποιήσουν την υψηλή μεταβλητότητα και να προασπίσουν τη ρευστότητά τους προκειμένου να εξασφαλίσουν alpha, δηλαδή υπεραπόδοση των χαρτοφυλακίων τους σε σύγκριση με τον Γενικό Δείκτη.  Σε καθοδικές φάσεις της Αγοράς, όπως η τρέχουσα, η αποεπένδυση και οι εντολές διακοπές ζημιών (stop-loss) συχνά επιβεβαιώνουν το χρηματιστηριακό “cash is king”, που έχουν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους οι επαγγελματίες των Χρηματιστηρίων.

Την ίδια ώρα, η  απόδοση, δηλαδή το κόστος νέων εκδόσεων δεκαετούς ελληνικού κρατικού δανεισμού, που πρόσφατα προσέγγισε το ψυχολογικό όριο του 5%, δείχνει σημάδια κατευνασμού από τις δηλώσεις της ΕΚΤ ότι θα αποτρέψει την άνοδο των spread και κατά συνέπεια μία νέα κρίση στις αγορές χρεογράφων του Ευρωπαϊκού Νότου. Ωστόσο, για τις εισηγμένες, η άνοδος του επιτοκιακού κόστους ανεβάζει τον πήχη για τους στόχους μικτής εταιρικής κερδοφορίας, προκειμένου να επιτευχθεί η εξυπηρέτηση της αποπληρωμή νέων ομολογιακών εκδόσεων.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank έχασε 4,19%, με τις Εθνική, Jumbo, Aegean και Eurobank να ακολουθούν με πτώση άνω του 3%. Άνω του -2% έκλεισαν οι Λάμδα, Motor Oil, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΧΑ και ΕΥΔΑΠ και άνω του 1% σε ΟΠΑΠ, Σαράντης και Μυτιληναίος.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, ΟΛΠ και ΔΕΗ, ενώ χωρίς μεταβολή έκελισαν οι Quest και Ελλάκτωρ. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισνα οι Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Titan, με τη Βιοχάλκο να κλείνει στο +1,06%.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article