Ντόναλντ Τραμπ: Καταδικάστηκε και για τις 34 κατηγορίες σε ποινική δίκη στη Νέα Υόρκη

0
232

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδικάστηκε και για τις 34 κατηγορίες σε ποινική δίκη στη Νέα Υόρκη που αφορούσε παραποίηση επαγγελματικών αρχείων σχετικά με κρυφές πληρωμές χρημάτων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς..

 

Ο επικεφαλής των ενόρκων είχε σταθερό τόνο φωνής καθώς ανακοίνωνε τις ετυμηγορίες. Δημοσιογράφοι στο δικαστήριο είπαν ότι ο ίδιος ο Τραμπ δεν άλλαξε τη συμπεριφορά του εκτός από το να κοιτάζει προς τα κάτω.

Οι εισαγγελείς έκαναν λόγο για «απάτη εις βάρος του αμερικανικού λαού».

Είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που βρίσκεται ένοχος για απάτη, «ένα στίγμα που θα κουβαλά καθώς θα προσπαθεί να κερδίσει εκ νέου την προεδρία» σχολιάζουν οι New York Times.

Η ποινική υπόθεση είναι μία από τις τέσσερις εναντίον του Τραμπ, ο οποίος είναι και πάλι ο επικρατέστερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές.

Ο Τραμπ είναι πιθανό να έρθει αντιμέτωπος με ποινή έως και τεσσάρων ετών κάθειρξης, αν και είναι βέβαιο ότι θα ασκήσει έφεση, διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει ακόμα και χρόνια.

Οι ένορκοι συσκέπτονταν επί δύο ημέρες πριν καταλήξουν στην απόφαση τους, για μια υπόθεση που βρίθει περιγραφών για μυστικές συμφωνίες, σκάνδαλα στα ταμπλόιντ περιοδικά και μια συμφωνία στο Οβάλ Γραφείο.

Οι ένορκοι διαπίστωσαν ότι ο Τραμπ είχε πλαστογραφήσει αρχεία για να αποκρύψει τον σκοπό των χρημάτων που δόθηκαν στον άλλοτε συνεργάτη του, τον Μάικλ Κόεν.

Τα πλαστά αρχεία συγκάλυπταν τις πληρωμές, εμφανίζοντάς τις ως συνήθη νομικά έξοδα, ενώ στην πραγματικότητα ο Τραμπ αποζημίωσε τον Κοέν για μια συμφωνία ύψους 130.000 δολαρίων με την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς ώστε η τελευταία να κρατήσει κρυφή της σεξουαλική επαφή της με τον Τραμπ.

Το κλίμα έντασης που επικράτησε σε όλη τη διάρκεια της δίκης συνεχίστηκε και κατά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, έξω από τη δικαστική αίθουσα με τον Τραμπ να επιτίθεται στον δικαστή Μέρτσαν με αφορμή τις οδηγίες που έδωσε στους ενόρκους, αναφέροντας χαρακτηριστικά «ούτε η Μητέρα Τερέζα δεν θα μπορούσε να νικήσει τις κατηγορίες».

Αποκάλεσε και πάλι τον δικαστή «διεφθαρμένο» και «συγκρουσιακό» ενώ διαμαρτυρήθηκε για την εντολή που δεν του επιτρέπει να μιλάει για την υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να αμυνθεί πλήρως τις κατηγορίες του που του έχουν απαγγελθεί.