Νίκησε τις γεωπολιτικές ανησυχίες η Wall – Τρίτη ημέρα ανόδου για τους δείκτες

0
363

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street με φόντο την κατρακύλα των αποδόσεων στα ομόλογα, παραμένοντας σε ανοδική τροχιά για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση την ίδια στιγμή που την παγκόσμια προσοχή συνεχίζει να μονοπωλεί η κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή.

Η πολεμική σύγκρουση Ισράηλ – Χαμάς έχει εκτοξεύσει τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, με τους αναλυτές να επισημαίνουν τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Σε αυτό το κλίμα, οι επενδυτές στρέφονται προς τα αμερικανικά ομόλογα που συγκαταλέγονται στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, οδηγώντας σε σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων, μετά τα πρόσφατα υψηλά 16 ετών.

Την κατρακύλα των αποδόσεων επιτάχυναν και οι δηλώσεις στελεχών της Federal Reserve που έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα φαίνεται να έχει κλείσει – προς το παρόν – τον κύκλο νομισματικής σύσφιξης, δεδομένης και της τεράστιας αβεβαιότητας από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος της Atlanta Federal Reserve Bank, Raphael Bostic, ξεκαθάρισε μάλιστα σήμερα ότι ο ίδιος πιστεύει πως η Fed δεν χρειάζεται να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της.

“Στην πραγματικότητα, δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να αυξήσουμε τα επιτόκια περισσότερο” για να οδηγήσουμε τον πληθωρισμό πίσω στον στόχο του 2%, ανέφερε ο Bostic μιλώντας σε εκδήλωση της American Bankers Association.

Τη Δευτέρα, ο  Philip Jefferson, αντιπρόεδρος της Fed, ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει “προσεκτικά” τους επόμενους μήνες, μετά το πρόσφατο ράλι των αποδόσεων σε υψηλά 16 μηνών, ενώ η Lorie Logan, πρόεδρος της Fed Bank of Dallas, σημείωσε ότι με το πρόσφατο άλμα των αποδόσεων, υπάρχει μικρότερη ανάγκη για νέες αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι επενδυτές πλέον βλέπουν πιθανότητα κοντά στο 90% η Fed να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της στην επόμενη συνεδρίαση της το Νοέμβριο και περίπου 70% να τα κρατήσει αμετάβλητα και τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME.

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 134,65 μονάδες ή 0,40% και έκλεισε στις 33.739,30 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 22,58 μονάδες ή 0,52% στις 4.358,24 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 78,60 μονάδες ή 0,58% και σκαρφάλωσε στις 13.562,84 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 18 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 12 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Boeing με άλμα 5,04 δολ. ή 2,67% και κλείσιμο στα 193,53 δολ. και ακολούθησαν η Coca-Cola με άνοδο 2,17% στα 54,03 δολ. και η 3M με κέρδη 1,79% στα 90,64 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Merck & Co (-0,85%), η Travelers (-0,63%) και η Microsoft  (-0,43%).

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας υπάρχουν πάντως σημαντικές μακροοικονομικές ανακοινώσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα για την πορεία της νομισματικής πολιτικής μέχρι το τέλος του έτους. Οι πιο σημαντικές ανακοινώσεις αυτή την εβδομάδα είναι οι μετρήσεις για τις τιμές παραγωγού και τις τιμές καταναλωτή τον Σεπτέμβριο, με τις ανακοινώσεις να γίνονται την Τετάρτη και την Πέμπτη αντίστοιχα.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο τίτλος της PepsiCo Inc. κέρδισε 1,9% καθώς ο κολοσσός των αναψυκτικών και σνακ κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη του γ’ τριμήνου, ενώ αναθεώρησε ανοδικά και τις προβλέψεις του για το έτος χρήσης.

Η Palantir Technologies ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,1% στον απόηχο της είδησης ότι κέρδισε συμβόλαιο ύψους 250 εκατ. δολ. για να τεστάρει και να αναπτύξει εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και νοημοσύνης των μηχανών από τον αμερικανικό στρατό.