Νέο ρεκόρ ο S&P 500 καθώς υποχωρούν οι φόβοι για τα επιτόκια

0
24

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Πέμπτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον S&P 500 να σκαρφαλώνει σε νέο ιστορικό υψηλό καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες και σήμερα για τις τιμές καταναλωτή και παραγωγού αντίστοιχα βοήθησαν να μετριαστούν οι ανησυχίες των επενδυτών για μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από την Federal Reserve στην επόμενη συνεδρίαση της τον Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν επιβράδυνση του δείκτη παραγωγού τον Ιούλιο σε ετήσιο ρυθμό 4,7% από το 5,5% που είχε προηγηθεί. Η πτώση του πληθωρισμού χονδρικής ήταν επίσης πιο διευρυμένη απ’ ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, των οποίων η μέση πρόβλεψη διαμορφωνόταν σε υποχώρηση στο 4,9% ετησίως.

Παρομοίως, η σύγκριση Ιουνίου – Ιουλίου έδειξε τις τιμές παραγωγού αμετάβλητες (0%) μετά την οριακή μείωση κατά 0,1% της περασμένης μηνιαίας σύγκρισης, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μηνιαία αύξηση κατά 0,2%.

Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη έδειξαν μικρή επιβράδυνση του πληθωρισμού τον προηγούμενο μήνα, δίνοντας ώθηση στις εκτιμήσεις ότι η Fed θα επιλέξει να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της στην επόμενη συνεδρίαση της τον Σεπτέμβριο.

Οι αγορές δίνουν πλέον πιθανότητα 66% η Fed να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της, από 50-50 που ήταν πριν την ανακοίνωση των στοιχείων της Τετάρτης, σύμφωνα με το εργαλείο Fed Watch του CME.

Η επικεφαλής της Cleveland Fed, Beth Hammack, επανέλαβε πάντως σήμερα την άποψή της ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσει άμεσα τα επιτόκια της, προκειμένου να μειώσει τον υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό.

“Όταν συνομιλώ με επιχειρήσεις, διαπιστώνω ότι επιθυμούν έντονα να αντλήσουν κεφάλαια και να δανειστούν ώστε να συνεχίσουν να επενδύουν. Βλέπουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης, γεγονός θετικό· θέλω να συνεχίσουν να βλέπουν τέτοιες ευκαιρίες, αλλά αν αυτή η ανάπτυξη είναι υπερβολική… ενδέχεται να ασκεί πρόσθετες πιέσεις στις τιμές, ενισχύοντας έτσι τις πληθωριστικές πιέσεις”, ανέφερε η Hammack μιλώντας στο Εμπορικό Επιμελητήριο της περιοχής του Dayton στο Οχάιο.

“Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η πολιτικής μας θα επιφέρει έναν βαθμό περιορισμού [της δραστηριότητας], ώστε να μπορέσουμε να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό από το τρέχον επίπεδο —άνω του 3%— στον στόχο του 2%”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Richmond Fed, Tom Barkin υιοθέτησε στάση αναμονής, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Fed θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια της για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones πρόσθεσε 69,72 μονάδες ή 0,13% και έκλεισε στις 53.839,99 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 50,49 μονάδες ή 0,65% στις 7.798,99 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 214,54 μονάδες ή 0,81% στις 26.803,03 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 17 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 13 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Salesforce με άνοδο 8,05 δολ. ή 4,16% και κλείσιμο στα 201,37 δολ. και ακολούθησαν Merck & Co με κέρδη 1,98% στα 135,55 δολ. και Nike με άνοδο 1,78% στα 41,23 δολ.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Cisco (-8,40%) η UnitedHealth Group (-1,61%) και η McDonald’s (-1,25%).

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, ελαφρώς αυξημένος ήταν την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για λήψη επιδόματος ανεργίας, παραμένοντας σε επίπεδα που υποδηλώνουν ιδιαίτερη σταθερότητα στις συνθήκες στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Αυγούστου οι νέες αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 9.000 στις 209.000, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση,

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ελαφρώς μικρότερη αύξηση στις 202.000 νέες αιτήσεις.