15.2 C
Kifissia
Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Νέο ξεπούλημα στη Wall

Must read

Νέο μπαράζ πωλήσεων έφερε ισχυρές απώλειες για τους δείκτες της αμερικανικής αγοράς που έχασε και με το παραπάνω τα χτεσινά της κέρδη, καθώς την αρχική ικανοποίηση από τη σθεναρή στάση της Fed τη διαδέχτηκαν σήμερα ενισχυμένες ανησυχίες για επερχόμενη οικονομική ύφεση.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με βουτιά 740 μονάδων ή 2,42% χάνοντας το ψυχολογικό όριο των 30.000 μονάδων (κλείσιμο στις 29.927) σε χαμηλό άνω των 12 μηνών. Ακόμα χειρότερα πλέον βρίσκεται σχεδόν 19% κάτω από το ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό του στις 5 Ιανουαρίου, δηλαδή σε απόσταση περίπου 1% από την είσοδο και τυπικά σε περιοχή bear market.

Παρομοίως, ο ευρύτερος δείκτης της αγοράς S&P 500 βυθίστηκε περισσότερο στην bear market, όπου είχε εισέλθει από την Δευτέρα, κινούμενος σήμερα με ισχυρές απώλειες 3,1% στις 3.671 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq κατάρρευσε με -4% στις 10.646 μονάδες.

Η αγορά χτες έδειξε ενθουσιασμό στο άκουσμα της μεγαλύτερης αύξησης επιτοκίων της Fed από το 1994, κατά το θηριώδες μέγεθος του 0,75% ενώ παράλληλα αποκλιμακώθηκαν οι πιέσεις στα ομόλογα.

Ωστόσο, το κλίμα ευφορίας δεν κράτησε για πολύ καθώς το δρόμο της Fed ακολούθησαν και οι κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών, επαναφέροντας τις ανησυχίες για το κατά πόσο η ταυτόχρονη αποστράγγιση της ρευστότητας παγκοσμίως θα επιτρέψει στην ομοσπονδιακή τράπεζα να καταφέρει την ομαλή προσγείωση του πληθωρισμού που επιδιώκει, χωρίς να προκαλέσει ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας να ανακοίνωσε σήμερα την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της μετά από 15 χρόνια, κατά 50 μονάδες βάσης μάλιστα, ενώ στην Αγγλία η BoE αύξησε τα δικά της κατά 25 μονάδες βάσης ακόμα.

Σε αυτό το κλίμα οι εταιρείες της τεχνολογίας δέχθηκαν ακόμα ένα σφυροκόπημα, καθώς οι αναπτυξιακοί τίτλοι όπως του κλάδου θεωρείται παραδοσιακά ότι πλήττονται περισσότερο από την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι παρά το ράλι ανακούφισης χτες, οι πωλητές είχαν επιστρέψει στους τεχνολογικούς τίτλους ήδη από τις προσυνεδριακές συναλλαγές.

“Υπάρχει ένα εκπληκτικό επίπεδο πωλήσεων στην τεχνολογία αυτή τη στιγμή”, έγραφε σε tweet του ο Τζιμ Κράμερ του CNBC τις πρώτες πρωινές ώρες. “Κόβει την ανάσα να παρακολουθείς τους πωλητές ξεφορτώνονται ραγδαία τους καλύτερες τεχνολογικές μετοχές στις 5 π.μ.”.

Σε αυτό το κλίμα, η Apple ολοκλήρωσε με πτώση 4%, η Microsoft έχασε 2,7%,  η Amazon κινήθηκε στο -3,7%, η μητρική της Facebook η Meta στο –5%, η Netflix στο -3,8%, η μητρική της Google η Alphabet στο -3,4%, ενώ η Tesla πραγματοποίησε βουτιά 8,5%.

Την ίδια ώρα, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση του Dow Jones διασώθηκαν μόλις τέσσερις τίτλοι, της Walmart, της Procter & Gamble, της Merck και της Johnson & Johnson, με μικρά κέρδη έως 1%.

Αντίθετα, Chevron, Salesforce, Nike, Caterpillar και American Express ολοκλήρωσαν όλες με βουτιά άνω του 5%.

“Η Fed έχει να περάσει μια βελόνα από μια πολύ λεπτή τρύπα και νομίζω ότι οι επενδυτές και η αγορά γενικά, χάνουν αρκετή από την εμπιστοσύνη τους στο ότι θα καταφέρει να το κάνει”, δήλωσε στο CNBC ο Ryan Detrick, επικεφαλής αναλυτής στην LPL Financial.

“Η αλήθεια είναι ότι η Fed πιθανώς έχει μείνει πίσω στο σκορ. Θα έπρεπε να είχαν κάνει πιο επιθετικές αυξήσεις – ξεκινώντας πιθανότατα από τα τέλη του περασμένου έτους όπως βλέπουμε πλέον – και η αγορά το αντιλαμβάνεται αυτό”, πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν δραματική περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι ενάρξεις νέων κατοικιών μειώθηκαν κατά 14% τον Μάιο, όταν οι αναλυτές ανέμεναν πτώση μόλις 2,6%, ενώ ο δείκτης μεταποίησης της Fed Φιλαδέλφειας για τον Ιούνιο καταγράφηκε στο -3,3 από το από 2,6, δείχνοντας την πρώτη συρρίκνωση (κάθε μέτρηση κάτω του 0) από τον Μάιο του 2020 την ώρα μάλιστα που η αγορά ανέμενε αύξηση στο 4,8.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, ο λεγόμενος και δείκτης φόβου της Wall Street, πραγματοποίησε σήμερα άλμα άνω του 12% στις 33,2 μονάδες, έχοντας ξεπεράσει τα επίπεδα που ήταν στις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σε αυτό το κλίμα οι επενδυτές στράφηκαν μαζικά στην αγορά ομολόγων, με το 2ετές και το 10ετές ΗΠΑ να βλέπουν τις αποδόσεις τους να υποχωρούν κατά 11,7 και 8,6 μονάδες βάσεις αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η απόδοση του 2ετους τίτλου βρίσκεται στο 3,275% και του 30ετους στο 3,359%, πλησιάζοντας τη λεγόμενη αντίστροφη της καμπύλης που είθισται να προμηνύει επερχόμενη ύφεση.

“Είναι καιρός να βγούμε από αυτόν τον τεχνητό κόσμο των τεράστιων εγχύσεων ρευστότητας όπου όλοι συνηθίζουμε τα μηδενικά επιτόκια και όπου κάνουμε ανόητα πράγματα, είτε επενδύουμε σε μέρη της αγοράς στα οποία δεν πρέπει να επενδύουμε, είτε επενδύουμε στην οικονομία με τρόπους που δεν έχει νόημα”, σημείωνε χτες ο επικεφαλής επενδυτικός σύμβουλος της Allianz, Μοχάμεντ Ελ Εριάν στο CNBC.

“Βγαίνουμε από αυτό το καθεστώς και ο δρόμος θα έχει λακκούβες”.

Τέλος, σε κάποιο θετικό νέο από την ημέρα, η αγορά εργασίας έδειξε να διατηρεί τη δυναμική της, αν και με ελαφρώς μειωμένη ταχύτητα, καθώς οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν λιγότερο από το αναμενόμενο, στις 229.000 έναντι εκτιμήσεων για 215.000.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article