Μεγάλος είναι ο προβληματισμός για τα χάρτινα καλαμάκια και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία μας καθώς νέες έρευνες απέδειξαν ότι περιέχουν τα αιώνια χημικά PFAS. Τα συγκεκριμένα χημικά προκαλούν «επιπλοκές της ανάπτυξης, του αναπαραγωγικού, της παχυσαρκίας και υπάρχουν ενδείξεις για συσχέτιση με καρκίνο του προστάτη», σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη.

Ιωάννης Κατσογιάννης, πρόεδρος Ελλήνων Χημικών, μιλώντας στο MEGA αναφέρθηκε στις έρευνες που έγιναν σε Αμερική και Βέλγιο και αποκάλυψαν πως υπάρχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες στα χάρτινα καλαμάκια.

«Αυτό που θα έλεγα εγώ είναι να αλλάζετε τα καλαμάκια συχνά. Όπου είναι εφικτό θα πρέπει να το αποφεύγουμε. Ακόμα και τον καφέ, ας το πίνουμε χωρίς καλαμάκι. Το καλαμάκι απελευθερώνει την ένωση στο ποτό και όλη τη συγκέντρωση την παίρνουμε μέσα μας», τόνισε.

Οι PFAS δεν εντοπίζονται βέβαια μόνο στα χάρτινα καλαμάκια αλλά βρίσκονται σε αμέτρητα προϊόντα όπως τα αντικολλητικά τηγάνια και τις τοστιέρες. Οι ειδικοί συστήνουν ψυχραιμία, με την προτροπή πάντως «όπου είναι εφικτό να πίνουν τον καφέ χωρίς καλαμάκι».