15.6 C
Kifissia
Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, 2021

Νέος γύρος ρεκόρ στη Wall – Ισχυρά κέρδη άνω του 5,8% τον Οκτώβριο

Must read

Με νέα ρεκόρ έκλεισε η Wall Street την εβδομάδα και τον μήνα, αφού οι επενδυτές “χώνεψαν” τα απογοητευτικά αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών Apple και Amazon και η αμερικανική αγορά βρήκε στήριξη στην άνοδο της Microsoft και του κλάδου ενέργειας. S&P 500 και Nasdaq ξεκίνησαν τις συναλλαγές της Παρασκευής με αρνητικά πρόσημα για να γυρίσουν σε θετικό έδαφος στα μέσα της συνεδρίασης και να κλείσουν σε ιστορικά υψηλά. Ρεκόρ και για τον Dow, o οποίος κινήθηκε σταθερά ανοδικά σε όλη τη συνεδρίαση.

Σε μηνιαία βάση και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street σημείωσαν ισχυρά κέρδη, με τον Dow Jones να προσθέτει 5,8%, τον S&P 500 να κερδίζει 6.9% και τον Nasdaq να καταγράφει την καλύτερη επίδοση με άνοδο 7,3%. Ο Οκτώβριος είναι έως τώρα ο καλύτερος μήνας του 2021 για το αμερικανικό χρηματιστήριο, ενώ S&P 500 και Nasdaq πέτυχαν την καλύτερη τους μηνιαία επίδοση από τον Νοέμβριο του 2020.

Πιο αναλυτικά, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο στον απόηχο των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν Apple και Amazon την Πέμπτη και τα οποία διέψευσαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Η Αpple ανακοίνωσε έσοδα χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών για το γ’ τρίμηνο, ενώ τα κέρδη κινήθηκαν στα επίπεδα που αναμένονταν από την αγορά.

Η Apple υποχώρησε κατά 1,81%, πτώση που βάζει μπροστά τη Microsoft στην κούρσα για τη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία στον κόσμο. Η κατασκευάστρια του iPhone βλέπει πλέον την κεφαλαιοποίησή της να υποχωρεί στα 2,41 τρισ. δολ., ενώ η Microsoft έκλεισε με κεφαλαιοποίηση 2,44 τρισ. δολ., ξεπερνώντας την Apple, καθώς τα αποτελέσματά της εξέπληξαν θετικά για 11ο συναπτό τρίμηνο, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Σήμερα, η μετοχή της πρόσθεσε 2,23%, βρέθηκε στην κορυφή του Dow Jones και έδωσε το σύνθημα για ανάκαμψη.

Από την πλευρά της η Amazon ανακοίνωσε σημαντική απόκλιση προς τα κάτω όσον αφορά τα αποτελέσματά της σε σχέση με τις προβλέψεις, τόσο στα κέρδη και τα έσοδα για το γ’ τρίμηνο, όσο και για τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις της το δ’ τρίμηνο, το οποίο περιλαμβάνει και την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. Η μετοχή της Amazon έχασε 2,15% την Παρασκευή.

Το κλίμα στην αμερικανική αγορά τόνωσε και η ισχυρή αύξηση των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, παρά το “ροκάνισμα” της αγοραστικής δύναμης λόγω πληθωρισμού.

Ειδικότερα, οι δαπάνες των καταναλωτών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν και τον Σεπτέμβριο, όχι όμως όσο αναμενόταν, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα, εν μέσω ελλείψεων οχημάτων και άλλων αγαθών λόγω πιέσεων στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, που αντιστοιχούν στα δύο τρίτα του μεγέθους της οικονομίας της χώρας, αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο έναντι του Αυγούστου κατά 0,6%. Τον Αύγουστο έναντι του Ιουλίου η αύξηση ήταν τελικώς 1%, έναντι 0,8% που αναφερόταν στα προκαταρκτικά στοιχεία. Οικονομικοί αναλυτές, σε έρευνα του πρακτορείου Reuters, είχαν προβλέψει αύξηση 0,5%.

Σημειώνεται πως σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε στο CNN πως εξακολουθεί να θεωρεί ότι ο πληθωρισμός είναι ένα προσωρινό αποτέλεσμα σοβαρών προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και αναμένει πως οι αυξήσεις των τιμών θα εξομαλυνθούν στη διάρκεια του 2022 καθώς οι άνθρωποι θα επιστρέφουν στις δουλειές τους και η ζήτηση θα μετατοπιστεί και πάλι προς τον τομέα των υπηρεσιών.

Η απόδοση των ομολόγων βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με το 10ετές κρατικό ομόλογο των ΗΠΑ να υποχωρεί κατά 1,3 μονάδα βάσης στο 1,55%, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να προσθέτει ακόμα και 6 μονάδες βάσης. Στον Οκτώβριο, το 10ετές πρόσθεσε 2,7 μονάδες βάσης και κατέγραψε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο από τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

To δολάριο ενισχύθηκε κατά 0,9% την Παρασκευή, ενώ σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε μικρά κέρδη.

Σε άλλα μάκρο της ημέρας, αύξηση που διέψευσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών κατέγραψε ο δείκτης Chicago PMI, αφού διαμορφώθηκε στις 68,4 μονάδες τον Οκτώβριο από 64,7 τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν πτώση στις 63,5 μονάδες για τον Οκτώβριο.

Κοντά στα χαμηλά επίπεδα της πανδημίας παραμένει το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ, με τον δείκτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν να διαρφώνεται στις 71,7 μονάδες για τον Οκτώβριο από 72,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Οι προσδοκίες των νοικοκυριών για τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση αυξήθηκαν στο 4,8%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,25% στις 35.819,56 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 0,19% στις 4.605,38 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 0,33% στις 15.498,39 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση και οι τρεις δείκτες κατέγραψαν κέρδη. Ο Dow πρόσθεσε 0,4%, ο S&P 500 κέρδισε 1,3% και ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 2,7%.

Από την αρχή του έτους ο Dow έχει προσθέσει 17,03%, ο S&P 500 22,61% και ο Nasdaq 20,25%.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, οι 17 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και οι 13 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν οι Microsoft και Intel (+1,92%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι Apple και Boeing (-1,18%).

Η Chevron έκλεισε με άνοδο της τάξης του 1,3% μετά την ανακοίνωση καλύτερων του αναμενόμενου κερδών και εσόδων για το γ’ τρίμηνο, λόγω της εκτίναξης των τιμών του αργού και του φυσικού αερίου που σχεδόν τετραπλασιάστηκαν

H μετοχή της Western Digital Corp. υποχώρησε κατά 8,71% μετά την απογοητευτική πρόβλεψη για τα κέρδη στο έτος από τον όμιλο δίσκων και τσιπ μνήμης flash.

“Βουτιά” 6,3% για τη Starbucks μετά την ανακοίνωση για επιβράδυνση της αύξησης των πωλήσεων της το δ’ τρίμηνο, χαμηλότερα των προσδοκιών της εταιρείας και της Wall Street.

Η Zendesk “βυθίστηκε” κατά 14,49%, μετά την ανακοίνωση της πλατφόρμας εξυπηρέτησης πελατών ότι θα εξαγοράσει τη Momentive Global, τη μητρική εταιρεία της πλατφόρμας διαδικτυακών ερωτηματολογίων SurveyMonkey, σε μια συμφωνία μετοχών ύψους 4,13 δισ. δολαρίων. Η μετοχή της Momentive Global διολίσθησε κατά 8,03%.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article