Νέες προκλήσεις Ράμα: “Υποχρέωσαν τα αδέλφια μας στην Ελλάδα να αλλάξουν όνομα”

0
137

Συνεχίζει να προκαλεί την Ελλάδα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, κατηγορώντας αυτή τη φορά – σε ομιλία του στο Μιλάνο- τους Έλληνες, ότι επέβαλλαν στους Αλβανούς που διέμεναν στη χώρα να αλλάξουν το όνομά τους.

Σύμφωνα με το Himara.gr, ο Έντι Ράμα κατηγόρησε ευθέως την Ελλάδα στη συγκέντρωση με Αλβανούς μετανάστες, στο Μιλάνο της γειτονικής Ιταλίας, ότι επιβλήθηκε στους Αλβανούς στην Ελλάδα να αλλάξουν το όνομά τους.

Καταγγελίες για Ράμα: Εκβιάζει τους Χιμαριώτες να μην αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες, λέει η “Ομόνοια”

“Αδέρφια, έλαβα πολλά μηνύματα από Αλβανούς στην Ιταλία μετά τον κοκκινόμαυρο χορό στην καρδιά της Ελλάδας. Σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, μου είπαν όταν ήρθα στο Μιλάνο, δεν πρέπει να ξεχάσω ότι υπoφέρατε και εσείς” ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του.

“Έμοιαζε σχεδόν σαν να νιώθατε αποκλεισμένοι από μια κούρσα ιστορικών πόνων, σχεδόν να ζηλεύετε το γεγονός ότι τα τρομερά βάσανα των Αλβανών της Ελλάδας καθιστούν την επίπονη ιστορία των Αλβανών στην Ευρώπη και την αποδοχή τους πιο ηρωική…” προσέθεσε.

Σε μια ακόμη πρόκληση, ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε: “Εσείς οι Αλβανοί της Ιταλίας δεν αλλάξατε τα ονόματά σας, υποχρεωτικά και ευρέως όπως συνέβη τραγικά σε εκατοντάδες και χιλιάδες αδελφούς και αδελφές μας στην Ελλάδα, για έναν μόνο και έγκυρο λόγο, τον οποίο όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά”.

Επικοινωνιακή φιέστα με μοίρασμα ιδιοκτησιών στη Χειμάρρα

Προχθές, το πρωί της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα βρέθηκε στη Χειμάρρα, στο πλαίσιο μιας αμιγώς επικοινωνιακής φιέστας, προκειμένου να ανακοινώσει την απόδοση περίπου 400 τίτλων ιδιοκτησίας σπιτιών της περιοχής σε κατοίκους που έχουν προσφύγει εναντίον του αλβανικού κράτους προ 30 και πλέον ετών.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, η επίσκεψη του κ. Ράμα είχε ένα χαρακτήρα συμφιλίωσης με την τοπική κοινωνία, η οποία τον τελευταίο χρόνο, λόγω της υπόθεσης της φυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη, βρέθηκε συχνά σε συνθήκες έντασης με τον κρατικό μηχανισμό. Αλλωστε, η ίδια η υπόθεση Μπελέρη έχει γίνει αντιληπτή όχι μόνο σε στενά ελληνοαλβανικό επίπεδο, αλλά ευρύτερα, ως ένα επεισόδιο σκληρού εσωτερικού πολέμου για τα “οικόπεδα-φιλέτα” της Χειμάρρας, που βρίσκεται σε προνομιακή τοποθεσία στη λεγόμενη αλβανική “Ριβιέρα”. Είναι ενδιαφέρον ότι ο κ. Ράμα έδωσε την Παρασκευή ο ίδιος 35 τίτλους ιδιοκτησίας. Εξίσου ενδιαφέρον είναι ότι από τους 35 που παρέλαβαν τους τίτλους οι 34 είναι μέλη του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (του κ. Ράμα), ενδεικτικό, βεβαίως, του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται η ηγεσία της Αλβανίας το κράτος δικαίου.

Λίγες ώρες πριν, όπως κατήγγειλε η ομογενειακή οργάνωση “Ομόνοια”, ο Ράμα φέρεται να εκβίασε τους πολίτες ελληνικής καταγωγής να μην αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες και ότι “μοιράζει τίτλους ιδιοκτησιών για οικίες Χειμαρριωτών”.

Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – Ομόνοια ανέφερε ότι ο Ράμα σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Χειμάρρα μοίρασε ορισμένους τίτλους ιδιοκτησιών για οικίες Χειμαρριωτών και κάλεσε τους κατοίκους να μην αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες, διότι δεν είναι προς το συμφέρον τους.