Νέες απώλειες στην Wall καθώς επανέρχεται το… φάντασμα της Fed

0
585

Σε αρνητικό έδαφος συνέχισαν και σήμερα οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς που δεν έχουν καταφέρει να βρουν ακόμα το βηματισμό τους τον Σεπτέμβριο, την ώρα που οι τελευταίες εξελίξεις έχουν επαναφέρει τις ανησυχίες για νέες επιθετικές κινήσεις από την Fed.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 0,57% ή 200 περίπου μονάδες και έκλεισε στις 34.443 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,7% στις 4.465 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq έχασε 1,06% υποχωρώντας στις 13.872 μονάδες.

Σε “βαρίδι” της συνεδρίασης εξελίχθηκε η Apple που πραγματοποίησε βουτιά 3,6%, μετά από δημοσίευμα που ανέφερε ότι η Κίνα απαγόρεψε στους αξιωματούχους της να χρησιμοποιούν τις συσκευές της.

Από κοντά ακολούθησαν και άλλα τεχνολογικά μεγαθήρια της κεφαλαιοποίησης με φόντο τις ανανεωμένες ανησυχίες για τα επιτόκια που αποτυπώθηκαν και στις αποδόσεις των ομολόγων.

 

 

Σε αυτό το κλίμα η Nvidia έκλεισε με απώλειες 3%, η Amazon έχασε 1,4%, η Tesla 1,8% και η Alphabet 1%.

Ήδη από χτες η άνοδος των τιμών του πετρελαίου συμπαρέσυρε και τις αποδόσεις των ομολόγων, μετά την απόφαση των Σ. Αραβία και Ρωσία να επεκτείνουν τις περικοπές παραγωγής τους που επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού.

Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν σημειώνει ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου επηρεάζει τον γενικό πληθωρισμό κάτι που, σε συνδυασμό με την ισχυρότερη του αναμενόμενου οικονομία, θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις επικείμενες αποφάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας για τα επιτόκια.

“Δεν πρόκειται να αυξήσουν τα επιτόκια αυτόν τον μήνα, αλλά θα κρατήσουν ανοιχτή την πόρτα για το ενδεχόμενο να ξανακάνουν”, είπε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz στο “Squawk Box” του CNBC σήμερα, Τετάρτη.

Περαιτέρω σήμερα, το βαρόμετρο επιχειρηματικών συνθηκών του ISM ενισχύθηκε απροσδόκητα τον Αύγουστο δείχνοντας ότι η οικονομία της χώρας αντέχει ακόμα απέναντι στο δυσθεώρητο κόστος δανεισμού.

Σε αυτό το κλίμα οι αποδόσεις των αμερικανικών τίτλων συνέχισαν ακόμα υψηλότερα σήμερα, ειδικά των βραχυπρόθεσμων (2ετές, 3ετές και 5ετές ενισχύονται όλοι άνω του 1,1% σήμερα) εντείνοντας τις πιέσεις στη μετοχική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση ενός ομολόγου κινείται αντιστρόφως ανάλογα με την αξία του (όσο χαμηλότερα πουλιέται ένας τίτλος τόσο υψηλότερα αυξάνεται η απόδοσή του). Έτσι, η επικράτηση των πωλητών στην παρούσα φάση υποδηλώνει τις ανησυχίες ότι το κέρδος στην περιοχή του 5% που προσφέρουν σήμερα τα ομόλογα ίσως να μην αξίζει επενδυτικά σε σχέση με τις προοπτικές του πληθωρισμού.

Κατά τα άλλα, η καθιερωμένη έρευνα της Fed μεταξύ περιφερειακών επιχειρηματικών επαφών, γνωστή και ως το “Μπεζ βιβλίο” (Beige Book) έδειξε ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Επιπλέον, η ομοσπονδιακή τράπεζα παρατήρησε ότι σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι καταναλωτές έχουν εξαντλήσει τις αποταμιεύσεις τους και στρέφονται όλο και περισσότερο σε δανεισμό για να χρηματοδοτήσουν τις αγορές τους.

Οι αυξήσεις των μισθών παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, αλλά οι επαφές αναμένουν ότι ο ρυθμός θα μετριαστεί στους επόμενους μήνες.

Κατά τα άλλα, οι τιμές στα καταναλωτικά αγαθά μειώθηκαν ταχύτερα από ό,τι σε πολλούς άλλους τομείς, σύμφωνα με την έρευνα. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλά κόστη εισροών, που συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους τους.