Home ΚΟΣΜΟΣ Νέα ρεκόρ στη Wall Street

Νέα ρεκόρ στη Wall Street

0

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, σημειώνοντας πάντως και νέα ιστορικά υψηλά καθώς διατηρείται το θετικό κλίμα από το μπαράζ των ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες και ενώ οι επενδυτές περιμένουν η οικονομία να αντλήσει και νέα ώθηση από το δημοσιονομικό πακέτο που πέρασε το Κογκρέσο.

Ο βιομηχανικός Dow Jones, ο ευρύτερος S&P 500 και ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισαν την Παρασκευή σε νέα ιστορικά υψηλά μετά από ένα μπαράζ ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων το οποίο τροφοδότησε την αισιοδοξία των επενδυτών για τις αντοχές των αμερικανικών επιχειρήσεων παρά τα προβλήματα από τις διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και το ράλι των τιμών στην ενέργεια.

Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία στην αρχή της νέας εβδομάδας έδωσε και το “πράσινο φως” της Βουλής των Αντιπροσώπων στο πακέτο επενδύσεων σε έργα υποδομών, συνολικού ύψους 1 τρισ. δολ. της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εξέλιξη αυτή, κάνοντας λόγο για μια επένδυση που συμβαίνει “μόνο μια φορά σε κάθε γενιά”.

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 104,27 μονάδες ή 0,29% και έκλεισε σε νέο υψηλό στις 36.432,22 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 4,17 μονάδες ή 0,09% στις 4.701,70 μονάδες. Ο S&P 500 συμπλήρωσε οκτώ διαδοχικές θετικές συνεδριάσεις καταγράφοντας το μεγαλύτερο ανοδικό σερί από το 2017.

Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 10,77 μονάδες ή 0,07% στις 15.982,36 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 16 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 14 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε η Caterpillar με κέρδη 8,37 δολ. ή σε ποσοστό 4,07% στα 214,25 δολ. και ακολούθησαν American Express στα 180,05 δολ. με άνοδο 1,90% και Visa στα 220,49 δολ. με κέρδη 1,76%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Nike (-3,19%), Amgen (-1,12%) και Coca-Cola (-0,90%).

Η επενδυτική προσοχή αναμένεται να στραφεί αυτή την εβδομάδα στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν για τον πληθωρισμό, καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι το ράλι των τιμών τους τελευταίους μήνες ενδεχομένως να υποχρεώσει την Federal Reserve να προχωρήσει νωρίτερα από το αναμενόμενο σε μια αύξηση των επιτοκίων της.

Ο πρόεδρος της St. Louis Federal Reserve Bank, James Bullard δήλωσε σήμερα ότι περιμένει η Fed να αυξήσει τα επιτόκια της δύο φορές το 2022 μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγορών ομολόγων μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, αν και επισήμανε ότι εφόσον χρειαστεί, η κεντρική τράπεζα μπορεί να επιταχύνει τις εξελίξεις, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα το πρώτο τρίμηνο.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Federal Reserve, Richard Clarida δήλωσε ότι αν και η Fed παραμένει “αρκετά μακριά από το να εξετάσει την αύξηση των επιτοκίων της”, εφόσον το υφιστάμενο outlook για την οικονομία αποδειχθεί σωστό, τότε “οι αναγκαίες συνθήκες για την αύξηση των επιτοκίων θα έχουν ικανοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2022”.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, την προσοχή των επενδυτών συγκέντρωσε η δημοσκόπηση του Elon Musk στο Twitter για το αν θα πρέπει να πουλήσει το 10% της Tesla.

Οι ακόλουθοι του Musk στο Twitter ψήφισαν υπέρ της πώλησης του 10%, με τον ίδιο τον Musk να έχει ξεκαθαρίσει ότι θα δεχτεί όποιο αποτέλεσμα βγει από τη διαδικασία. Οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας σημείωσαν βουτιά 4,8%.

Exit mobile version