25.6 C
Kifissia
Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Νέα κέρδη στην Wall Street με “αέρα” Fed

Must read

Σε ανοδικό έδαφος κινήθηκε και σήμερα η αγορά των ΗΠΑ, με τους αγοραστές να μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι αφότου τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της τράπεζας αναμένεται να μειώσουν ρυθμό στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Έτσι, μετά από μικρές διακυμάνσεις και αδιάφορο trading στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, με χαμηλούς όγκους ενόψει και της αυριανής αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών, οι δείκτες κινήθηκαν άμεσα ανοδικά όταν τα πρακτικά έδειξαν μια λιγότερη επιθετική διάθεση από τη Fed.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε με  άνοδο 0,3% ή 95 μονάδων στις 34.194 μονάδες, ο διευρυμένος SP 500 ενισχύθηκε κατά 0,6% στις 4.028 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq που έκλεισε στις 11.285 μονάδες με +1%.

Όπως προαναφέρθηκε, τα πρακτικά της Fed ανέφεραν ότι οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ συμφώνησαν πως θα πρέπει να γίνουν σύντομα μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων, αφού αξιολογήσουν τον αντίκτυπο που έχει η νομισματική πολιτική στην οικονομία.

“Η σημαντική πλειοψηφία των συμμετεχόντων έκρινε ότι η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης θα ήταν πιθανότατα κατάλληλη σύντομα”, αναφέρεται στο κείμενο.

Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω συνεδρίαση η ομοσπονδιακή τράπεζα είχε αποφασίσει ακόμα μία γιγαντιαία αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης (0,75%) οδηγώντας τα στο εύρος του 3,75% με 4%.

Όπως δείχνουν τα σχετικά futures, η αγορά δίνει πλέον πιθανότητες 80,6% για μικρότερη αύξηση της τάξης των 50 μ.β. (0,5%) στην επόμενη συνεδρίαση στις 14 Δεκεμβρίου, ενώ το ενδεχόμενο των 75 μ.β. τιμολογείται στο 19,4%.

“Είναι σε μεγάλο βαθμό όπως αναμενόταν. Νομίζω ότι η Fed λέει ότι θα επιβραδύνει ρυθμό”, επισήμανε ο Greg Faranello της AmeriVet Securities.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “το θέμα είναι το τελικό επιτόκιο και γενικά δεν νομίζω ότι γνωρίζουν πού ακριβώς θα βρίσκεται. “Θα προσθέσουν άλλες 50 (μονάδες βάσεις) τον Δεκέμβριο και θα δούμε πώς θα πάνε τα δεδομένα το 2023”.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων στην BMO, Ian Lyngen, ανέφερε ότι τα πρακτικά “δεν προκαλούν έκπληξη, αλλά με αρκετούς αξιωματούχους να διαπιστώνουν αυξημένους κινδύνους από τις μεγάλες αυξήσεις, η Fed αναγνωρίζει ξεκάθαρα πως ο κύκλος σύσφιξης δεν πρόκειται να είναι χωρίς συνέπειες για την πραγματική οικονομία”.

Στις κινήσεις μεμονωμένων μετοχών, ο τίτλος της Nordstrom σημείωσε απώλειες 4% αφότου η αλυσίδα φαρμακείων υποβάθμισε τις προβλέψεις της, παρά το γεγονός ότι τα μεγέθη της στο τρίμηνο ξεπέρασαν τις προβλέψεις.

Αντίθετα, ο τίτλος της Manchester United πραγματοποίησε ισχυρό ράλι 25%, καθώς οι ιδιοκτήτες της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας επιβεβαίωσαν ότι εξετάζουν την πώλησή της.

Στην κορυφή του Dow Jones ολοκλήρωσε η Walt Disney με κέρδη 2,9%, ενώ η Salesforce κινήθηκε στο +2%. Αντίθετα, πιέσεις δέχθηκε η Amgen που έκλεισε στο -1,3%, ενώ η Home Depot υποχώρησε κατά 1%.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, στις 240.000  έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ τις εκτιμήσεις.

Την ίδια ώρα, άλμα σημείωσαν τον Οκτώβριο οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας με ευκολία τις προβλέψεις των αναλυτών.

“Για την αγορά αυτό ερμηνεύεται ως θετικό, δεδομένου ότι η Fed θέλει να δει μια εξισορρόπηση στην αγορά εργασίας, με τις επιχειρήσεις να αρχίζουν να ανακτούν ισχύ απέναντι στη ζήτηση για υψηλότερους μισθούς”, επισημαίνει ο Quincy Krosby, της LPL Financial.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, οι υψηλότεροι μισθοί μεταβιβάζονται σταθερά στις τιμές, σε μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η S&P Global, η αποδυνάμωση της ζήτησης και της μεταποιητικής παραγωγής επιβάρυνε περαιτέρω την επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ το Νοέμβριο.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει τις υπηρεσίες και τη μεταποίηση υποχώρησε στις 46,3 μονάδες το Νοέμβριο από 48,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με την αρχική μέτρηση της S&P Global.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article