Με απώλειες έκλεισε τελικά το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο για τρίτη φορά μέσα στην εβδομάδα δείχνει αδύναμο να διαπεράσει τις 900 μονάδες, παρά τις προσπάθειες που κάνουν οι αγοραστές ενδοσυνεδριακά.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,08% στις 890,28 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 901,96 μονάδων (+0,22%) και 80,28 μονάδων (-1,08%). Ο τζίρος ανήλθε στα 68,50 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,95 χιλ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,73 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,34%, στις 2.154,88 μονάδες, ενώ στο -0,68% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.400,17 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,69% στις 605,84 μονάδες.
Το στοπ που έβαλαν στον γενικό δείκτη οι 900 μονάδες ήταν το τρίτο μέσα στην εβδομάδα, επαναλαμβάνοντας το μοτίβο που είχε παρατηρηθεί και στην προσπάθεια του δείκτη να διαπεράσει τις 870 μονάδες πριν από δύο περίπου εβδομάδες. Οι αποτυχίες αυτές συντηρούν το αρνητικό σενάριο ενός πισωγυρίσματος του δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα, το οποίο θα αναιρεθεί μόνο με την ανοδική διάσπαση των 900 μονάδων.
Βέβαια, σήμερα η αγορά προσπάθησε αφενός να διαχειριστεί τις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών του προηγούμενου διαστήματος και αφετέρου το δύσκολο επίπεδο των 900 μονάδων.
Επίσης, η αγορά γνωρίζει πολύ καλά ότι η αναρρίχηση σε υψηλότερα επίπεδα ενέχει μια σειρά από κινδύνους. Ο πρώτος είναι οι πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες είναι έντονες στην ελληνική οικονομία, να πλήξουν τα εταιρικά μεγέθη και να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη.
Μέχρι στιγμής, αυτό που μεταφέρεται από τους αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Capital.gr είναι ότι οι επενδυτές θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τον χρονικό ορίζοντα των πληθωριστικών αυτών πιέσεων. Δηλαδή μπορεί ο πληθωρισμός στην Ελλάδα να είναι σε διψήφια πλέον ποσοστά, αλλά το πόσο θα διατηρηθεί σε τόσο υψηλά επίπεδα είναι το κλειδί για την εκτίμηση της επίδρασης στην αναπτυξιακή πορεία.
Πάντως, η ING σήμερα για τα επόμενα δυο έτη προβλέπει περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης της Ελλάδας, στο 2,4% το 2023, ενώ στο 2,2% το 2024, λόγω του πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο δεύτερος κίνδυνος έχει να κάνει με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την ερχόμενη Πέμπτη. Αν και η σύσφιξη της πολιτικής και η αύξηση των επιτοκίων θεωρείται πλέον βέβαιες αποφάσεις, αυτό που τονίζεται από τους αναλυτές είναι το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει στους στόχους της η κεντρική τράπεζα. Εάν δηλαδή επιταχύνει τον ρυθμό της σύσφιξης της πολιτικής, τότε οι κίνδυνοι για την οικονομία θα αυξηθούν, ειδικά για τις ευάλωτες περιφέρειες, όπως είναι η Ελλάδα.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μια πρώτη αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο μοιάζει σχεδόν σίγουρη και δεν μπορεί να αποκλειστεί μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, ειδικά εάν ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από το αναμενόμενο εν όψει της συνεδρίασης του Ιουλίου.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης έκλεισε με απώλειες 4,46%, με τις Jumbo και Eurobank να ακολουθούν με πτώση 3,79% και 3,60% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε Λάμδα, Alpha Bank και Coca Cola και άνω του 1% σε ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Quest, ΑΔΜΗΕ και ΓΕΚ Τέρνα.
Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, Aegean, Τέραν Ενεργειακή, ΟΛΠ και ΔΕΗ, με τις Πειραιώς και Ελλάκτωρ να κλείνουν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκεισαν οι Titan, Μυτιληναίος και Εθνική, με τη Motor Oil να ολοκληρώνει στο +1,34% και την ΕΥΔΑΠ στο +3,97%.