18.7 C
Kifissia
Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

Μικτή η αντίδραση της Wall στα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Must read

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν μια αρκετά ταραχώδη συνεδρίαση οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό Nasdaq να πρωταγωνιστεί και σήμερα με κλείσιμο κοντά στα υψηλά της ημέρας κόντρα στα στοιχεία που έδειξαν οριακή επιβράδυνση του πληθωρισμού στο ξεκίνημα του 2023, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για μια καλύτερη μέτρηση που θα μπορούσε να οδηγήσει την Federal Reserve σε μια ξαφνική στροφή στη νομισματική πολιτική.

Οι μετρήσεις του πληθωρισμού για τον Ιανουάριο έχασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ αμέσως μετά τη δημοσίευση των στοιχείων ακολούθησε ένα μπαράζ δηλώσεων από αξιωματούχους της Fed με κοινή συνισταμένη την ανάγκη να συνεχιστεί η μάχη για να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε στο 6,4% τον Ιανουάριο από 6,5% τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο έχασε την εκτίμηση των αναλυτών που περίμεναν να διαμορφωθεί στο 6,2%. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε με ρυθμό 0,5% τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο, μετά την ήπια άνοδο του Δεκεμβρίου κατά μόλις 0,1%.

Ο δομικός δείκτης που δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια διαμορφώθηκε στο 5,6%, έναντι του 5,5% που περίμενε η αγορά, επιβραδύνοντας ελαφρώς από το 5,7% του Δεκεμβρίου. Σε επίπεδο μηνιαίας μεταβολές, οι τιμές του δομικού δείκτη αυξήθηκαν κατά 0,4%.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο πληθωρισμός υποχώρησε για έβδομο διαδοχικό μήνα, με τον ετήσιο δείκτη τιμών καταναλωτή να καταγράφει το χαμηλότερο ρυθμό του σε περισσότερο από ένα χρόνο, από τον Οκτώβριο του 2021. Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης είχε φτάσει έως και το υψηλό 40 ετών του 9,1% τον Ιούνιο.

Οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Fed να συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της, ξεπερνώντας και το επίπεδο του 5% τους επόμενους μήνες και διατηρώντας στη συνέχεια αμετάβλητη την πολιτική της για παρατεταμένη χρονική περίοδο προκειμένου να οδηγήσει και πάλι τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%. Η τελευταία αύξηση των επιτοκίων της Fed ήταν κατά 25 μονάδες βάσης στο εύρος του 4,5%-4,75%.

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 156,66 μονάδες ή -0,46% και έκλεισε στις 34.089,27 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε οριακά 1,16 μονάδες ή -0,03% στις 4.136,13 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 68,36 μονάδες ή 0,57% στις 11.960,15 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 9 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 20 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Boeing με κέρδη 2,80 δολ. ή 1,3% στα 218,45 δολ. και ακολούθησαν Nike με άνοδο 0,84% στα 126,20 δολ. και Chevron με κέρδη 0,77% στα 172,32 δολ.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα ήταν η Travelers (-1,85%), η Coca-Cola (-1,67%) και η Home Depot (-1,58%)

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων η Palantir Technologies Inc. ανακοίνωσε χθες το βράδυ, μετά το κλείσιμο της αγοράς, ότι περιμένει το 2023 να είναι το πρώτο της κερδοφόρο έτος καθώς η εταιρεία λογισμικού επωφελείται από τις περικοπές δαπανών και την έκρηξη στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.

Τα έσοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 18% στα 509 εκατ. δολ. το δ’ τρίμηνο, με την εταιρεία να ανακοινώνει ταυτόχρονα ότι τα κέρδη της διαμορφώθηκαν σε 30,9 εκατ. δολ. ή 1 cent ανά μετοχή από ζημιές 156,2 εκατ. δολ. ή 8 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Η Palantir ανακοίνωσε παράλληλα ότι περιμένει να είναι κερδοφόρα βάσει των GAAP το 2023.

Ο τίτλος της εταιρείας σημείωσε άλμα 21% στον απόηχο των αποτελεσμάτων.

Από την πλευρά της η Coca-Cola ολοκλήρωσε το δ’ τρίμηνο του 2022 με έσοδα που ξεπέρασαν τις προβλέψεις της αγοράς, με τον κολοσσό των αναψυκτικών να δίνει ταυτόχρονα το guidance για την κερδοφορία της φέτος το οποίο επίσης ήταν υψηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Καλύτερα των προσδοκιών της αγοράς ήταν τα έσοδα της αμερικανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας Exelon Corp. στο δ’ τρίμηνο του 2022, ενώ και η αλυσίδα ξενοδοχείων Marriott ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα για το τελευταίο τρίμηνο που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article