Μικτή εικόνα στη Wall Street – Στο επίκεντρο της προσοχής το ράλι των αποδόσεων

0
1942

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον βιομηχανικό Dow Jones να υποχωρεί για όγδοη φορά στις τελευταίες 10 συνεδριάσεις, τον ευρύτερο S&P 500 να κλείνει ουσιαστικά αμετάβλητος και τον τεχνολογικό Nasdaq να κερδίζει έδαφος καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμένη στο ράλι των αποδόσεων σε υψηλά πολλών ετών.

Η απόδοση στο διετές σκαρφάλωσε σήμερα 6,4 μονάδες βάσης στο 5,110%, ενώ στο 10ετές με άλμα 11 μ.β. στο 4,682%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2007. Η απόδοση στο 30ετές ενισχύθηκε στο 4,794%, το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2010.

Τις αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να οδηγούν σε ανοδική τροχιά οι ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμα νικηθεί, παρά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τις μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη για περισσότερο από ένα χρόνο. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν άλλη μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από την Federal Reserve πριν το τέλος του έτους.

Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σήμερα δεν έκανε πάντως κάποιο σχόλιο για την πορεία των επιτοκίων τους επόμενους μήνες ή για τις προοπτικές της οικονομίας και του πληθωρισμού.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Fed, Michael Barr σημείωσε σήμερα ότι το μεγαλύτερο ερώτημα που αντιμετωπίζουν πλέον οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι πόσο καιρό θα διατηρήσουν τα επιτόκια σε περιοριστικά επίπεδα.

“Το πιο σημαντικό ερώτημα σε αυτό το σημείο δεν είναι αν χρειάζεται μια επιπλέον αύξηση των επιτοκίων φέτος ή όχι, αλλά περισσότερο για πόσο θα χρειαστεί να κρατήσουμε τα επιτόκια μας σε ένα επαρκώς περιοριστικό επίπεδο για να πετύχουμε τους στόχους μας”, ανέφερε ο Barr. “Περιμένω ότι θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα”, πρόσθεσε.

Tο μέλος του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας, Michelle Bowman ανέφερε ότι παραμένει πρόθυμη να στηρίξει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις της τράπεζας, εφόσον τα εισερχόμενα στοιχεία δείξουν ότι η πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού χάνει τη δυναμική της ή προχωρά πολύ αργά.

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 74,15 μονάδες ή -0,22% και έκλεισε στις 33.433,35 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με οριακά κέρδη 0,01% στις 4.288,39 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 88,45 μονάδες ή 0,67% στις 13.307,77 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 11 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 19 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η UnitedHealth Group με άλμα 10,38 δολ. ή 2,06% στα 514,57 δολ. και ακολούθησαν Microsoft με άνοδο 1,92% στα 321,80 δολ. και η Apple με άνοδο 1,48% στα 173,75 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η 3M (-3,63%), η McDonald’s (-2,16%) και η Boeing (-2,01%).

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις ο τίτλος της Tesla κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο παρά τις βαριές απώλειες στο ξεκίνημα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία των παραδόσεων οχημάτων το γ’ τρίμηνο που δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, οι παραδόσεις της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων έφτασαν τα 435.059 οχήματα για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, μέγεθος μειωμένο κατά σχεδόν 7% από το προηγούμενο τρίμηνο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street ήταν για 454.100 οχήματα.

Ο τίτλος της εταιρείας κέρδισε 0,55%, αν και βρέθηκε να χάνει πάνω από 2% στις πρωινές συναλλαγές.

Στα μάκρο της ημέρας, η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου των ΗΠΑ βελτιώθηκε αισθητά τον Αύγουστο κάνοντας άλλο ένα βήμα προς την ανάκαμψη, σύμφωνα με τα στοιχεία δύο διαφορετικών ερευνών που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, στην έρευνα που διενεργεί η S&P Global ο μεταποιητικός δείκτης PMI σκαρφάλωσε στις 49,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 47,9 μονάδες τον Αύγουστο, ξεπερνώντας την προκαταρκτική μέτρηση που ήταν στις 48,9 μονάδες. Μετρήσεις πάνω από το 50 δείχνουν επέκταση της δραστηριότητας και κάτω από το 50 συρρίκνωση.

Σε διαφορετική έρευνα του Institute for Supply Management (ISM) ο μεταποιητικός δείκτης PMI αυξήθηκε στις 49,0 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2022, από 47,6 μονάδες τον Αύγουστο. Ο δείκτης πάντως συμπλήρωσε 11 διαδοχικούς μήνες κάτω από το επίπεδο του 50, το μεγαλύτερο σερί από τη μεγάλη ύφεση του 2007-2009.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στις 47,7 μονάδες.

Νωρίτερα σήμερα τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Κίνα έδειξαν ότι ο μεταποιητικός κλάδος της χώρας πέρασε σε τροχιά επέκτασης τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά σε έξι μήνες.