Μικτή εικόνα στη Wall Street, ξεχώρισε θετικά ο Nasdaq

0
885
The Nasdaq MarketSite in New York, U.S., on Friday, Jan. 21, 2022. With the worst start of a year in more than a decade and a $2.2 trillion wipeout in market value, the Nasdaq Composite Index couldn’t have had a messier kickoff to 2022.

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό Nasdaq να κλείνει με μικρά κέρδη και τον βιομηχανικό Dow Jones να συμπληρώνει δύο διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις για πρώτη φορά σε ένα μήνα.

Την επενδυτική προσοχή συγκέντρωσαν σήμερα τα στοιχεία για τις ανοιχτές θέσεις εργασίας τα οποία έδωσαν μια πρώτη εικόνα των συνθηκών στην αμερικανική αγορά εργασίας εν αναμονή ενός μπαράζ στοιχείων τις επόμενες ημέρες για την πορεία της απασχόλησης οι οποίες αναμένεται να διαμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό την στάση των αξιωματούχων της Federal Reserve τους επόμενους μήνες.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν λίγο μετά το ξεκίνημα των συναλλαγών αποδείχτηκαν χειρότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά εργασίας επιβραδύνει καθώς τα υψηλά επιτόκια της Fed φρενάρουν τη ζήτηση στην οικονομία.

Ειδικότερα, οι ανοιχτές θέσεις εργασίας υποχώρησαν στο τέλος του Οκτωβρίου σε χαμηλό 28 μηνών, στις 8,733 εκατ. όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις θέσεις εργασίας στις 9,30 εκατ.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκαν καθοδικά στις 9,350 εκατ. θέσεις από 9,553 εκατ.

Οι επενδυτές περιμένουν πλέον την Τετάρτη την έκθεση της ADP για τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα, και την Πέμπτη τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας. Την Παρασκευή τέλος θα δημοσιευτεί η κυβερνητική έκθεση για την πορεία της απασχόλησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μαζί με τον δείκτη ανεργίας.

Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο της ανάλυσης της Fed η οποία μαζί με τον στόχο για πληθωρισμό στο 2% έχει στο καταστατικό της και τον στόχο για μέγιστη απασχόληση. Η κεντρική τράπεζα συνεδριάζει πάλι στις 13 Δεκεμβρίου και αναμένεται να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της στο 5,25% με 5,50%.

Δείκτες – Στατιστικά 

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 79,88 μονάδες ή -0,22% και έκλεισε στις 36.124,56 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 2,60 μονάδες ή -0,06% στις 4.567,18 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq πρόσθεσε 44,42 μονάδες ή 0,31% και έκλεισε στις 14.229,91 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 14 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 16 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Apple με κέρδη 3,99 δολ. ή 2,11% και κλείσειμο στα 193,42 δολ. Η κεφαλαιοποίηση του τεχνολογικού κολοσσού σκαρφάλωσε πάνω από τα 3 τρισ. δολ. για πρώτη φορά από τον Αύγουστο.

Ακολούθησαν Merck με άνοδο 1,11% στα 106,23 δολ. και Verizon Communications στα 38,42 δολ. με κέρδη 1%.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν οι Procter & Gamble (-3,49%), Goldman Sachs Group (-2,19%) και Dow (-1,84%).

Στα υπόλοιπα μάκρο της ημέρας, δύο διαφορετικές εκθέσεις που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας έδειξαν πως η δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών ενισχύθηκε το Νοέμβριο.

Ειδικότερα, ο μη-μεταποιητικός δείκτης PMI του Institute for Supply Management (ISM) ενισχύθηκε το Νοέμβριο στις 52,7 μονάδες από το χαμηλό πέντε μηνών του προηγούμενου μήνα στις 51,8 μονάδες.

Μέτρηση πάνω από το 50 δείχνει επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στις 52,0 μονάδες.

Στην αντίστοιχη έρευνα της S&P Global, ο δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών βελτιώθηκε στις 50,8 μονάδες το Νοέμβριο από 50,6 μονάδες τον Οκτώβριο.

Αυτή είναι η ταχύτερη ανάπτυξη του κλάδου από τον περασμένο Ιούλιο.

Από το “μέτωπο” των αποτελεσμάτων, η J.M. Smucker κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη της το γ’ τρίμηνο, αν και οι πωλήσεις υποχώρησαν και η εταιρεία τροφίμων και ποτών χαμήλωσε το guidance.

Η εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων AutoZone επίσης κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή.

Την προσοχή των επενδυτών συγκέντρωσε και η απόφαση της Moody’s να υποβαθμίσει το outlook στο χρέος της Κίνας, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.