Μικτά πρόσημα στη Wall με φόντο αντικρουόμενα μάκρο και τεχνικά προβλήματα στο NYSE

0
282

Με μικρά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Δευτέρας οι δείκτες της Wall Street, με τον βιομηχανικό Dow Jones να χάνει έδαφος αν και περιορίσει αισθητά τις απώλειες του που ξεπέρασαν τις 400 μονάδες στα χαμηλά της ημέρας.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον σήμερα στράφηκε στις τελευταίες εκθέσεις για την πορεία της μεταποίησης – οι οποίες πάντως δεν βοήθησαν να ξεκαθαρίσει ιδιαίτερα το τοπίο – αλλά και σε κάποια ασυνήθιστα τεχνικά προβλήματα στο New York Stock Exchange που οδήγησαν τις αρχές να αναστείλουν προσωρινά τη διαπραγμάτευση σε αρκετές μετοχές.

Το τεχνικό πρόβλημα στο NYSE οδήγησε σε ακραίες μεταβολές, μεταξύ άλλων, και τις μετοχές της Berkshire Hathaway του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, που βρέθηκε να κατρακυλά 99,97 πριν την αναστολή της διαπραγμάτευσης. Συνολικά, οι αρχές ανέστειλαν τις συναλλαγές σε τουλάχιστον 60 εισηγμένες στο NYSE μετοχές πριν το χρηματιστήριο διορθώσει το τεχνικό πρόβλημα και επιτρέψει την επαναδιαπραγμάτευση τους.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η S&P Global έδειξαν βελτίωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ τον Μάιο, ενώ στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, η έκθεση του Institute for Supply Management έδειξε επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας για δεύτερο διαδοχικό μήνα.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της S&P Global ενισχύθηκε στις 51,3 μονάδες τον Μάιο μετά την ουδέτερη μέτρηση του Απριλίου στις 50,0 μονάδες. Σημειώνεται ότι το επίπεδο των 50 μονάδων διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Από την πλευρά του το Institute for Supply Management ανακοίνωσε ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε τον Μάιο στις 48,7 μονάδες από 49,2 μονάδες τον Απρίλιο, παραμένοντας κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών τοποθετούσαν τον δείκτη στις 49,6 μονάδες.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 115,29 μονάδες ή -0,30% και έκλεισε στις 38.571,03 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 5,89 μονάδες ή 0,11% στις 5.283,40 μονάδες, επιστρέφοντας τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης από το κόκκινο.

Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 93,65 μονάδες ή 0,56% και έκλεισε στις 16.828,67 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 13 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 16 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Boeing με κέρδη 6,96 δολ. ή 3,92% και κλείσιμο στα 184,57 δολ. και ακολούθησαν η Merck & Co με κέρδη 2,29% στα 128,42 δολ. και η Amazon.com με άνοδο 1,08% στα 178,34 δολ.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Chevron (-2,98%) η Dow (-2,71%) και η Travelers (-2,48%).

Το διστακτικό  ξεκίνημα στον Ιούνιο ακολουθεί έναν ισχυρό Μάιο, με τον S&P 500 να κερδίζει συνολικά 4.8%, τον βιομηχανικό Dow να σκαρφαλώνει 2,3% και τον τεχνολογικό Nasdaq να ενισχύεται σχεδόν 7%.

Με ισχυρά κέρδη κινήθηκαν πάντως οι μετοχές των εταιρειών τσιπ με οδηγό την Nvidia η οποία σημείωσε άλμα 4,9% μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής του τεχνολογικού κολοσσού Jensen Huang την Κυριακή ότι η επόμενη πλατφόρμα για τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης νέας γενιάς θα παρουσιαστεί το 2026.

Ράλι 21% σημειώνει εξάλλου ο τίτλος της GameStop μετά από μια ανάρτηση μέσα στο σαββατοκύριακο του influencer, Keith Gill, γνωστό με το ψευδώνυμο “Roaring Kitty,” που έδειξε θέση ύψους 116 εκατ. δολ. στην εταιρεία.