Μικτά πρόσημα στην Wall Street με κατοχύρωση κερδών στην τεχνολογία

0
190

Με τον S&P 500 να παραμένει κοντά σε περιοχή υψηλών από τον περασμένο Αύγουστο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της η αγορά των ΗΠΑ, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από το rotation στην τεχνολογία ενόψει των επερχόμενων οικονομικών στοιχείων και της συνεδρίασης της Fed την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 33.665 μονάδες με ήπια άνοδο 0,3% ή 90 μονάδων και ο ευρύτερος S&P 500 δεν κατάφερε ούτε σήμερα να εισέλθει σε περιοχή bull market ολοκληρώνοντας με μικρές απώλειες 0,4% στις 4.267 μονάδες.

Όπως προαναφέρθηκε, οι επενδυτές επέλεξαν να κατοχυρώσουν μέρος από τα σημαντικά κέρδη που τους έχει αποφέρει η τεχνολογία, με τον Nasdaq να σημειώνει σημαντικές απώλειες 1,3% που τον οδήγησαν στις 13.104 μονάδες, ενώ αντίθετα η μικρή κεφαλαιοποίηση του Russell 2000 πραγματοποίησε νέο ράλι 1,6% στις 1.885 μονάδες.

Ο κλάδος της ενέργειας ήταν ο πρωταγωνιστής στον S&P 500 με άλμα 2,6%, ενώ οι περιφερειακές τράπεζες συνέχισαν το ράλι ανάκαμψης από το πλήγμα το Μαρτίου, με το σχετικό ETF KRE να σημειώνει κέρδη 3,3% ενώ η PacWest πραγματοποίησε νέο άλμα άνω του 14%.

 

 

Στην κορυφή του Dow Jones βρέθηκε η Caterpillar με +4%, οι 3M, Goldman Sachs και Chevron είχαν όλες κέρδη στην περιοχή του 2,7%. Αντίθετα, η Salesforce πραγματοποίησε βουτιά κατά 3,3% και η Microsoft κατά 3%.

Στην ευρύτερη εικόνα, η μάλλον απροσδόκητη αύξηση επιτοκίων που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα του Καναδά οδήγησε σε άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών τίτλων, τόσο στο διετές ΗΠΑ όσο και στο δεκαετές, που πίεσε – όπως είθισται – τους κατεξοχήν αναπτυξιακούς τίτλους της τεχνολογίας.

Η υπεραπόδοση και σήμερα άλλωστε της μικρής κεφαλαιοποίησης, την ώρα που τα μεγαθήρια των αποτιμήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο ρευστοποιήσεων, δείχνει ότι οι επενδυτές αναζητούν να κατοχυρώσουν μέρος από τα κέρδη που απέφερε το πρόσφατο ράλι.

Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι η Netflix που σημείωνε άλμα 4% στο άνοιγμα τελικά ολοκλήρωσε με οριακά κέρδη μόλις 0,1% παρά τις δύο αναβαθμίσεις της τιμής στόχου της μετοχής της από αναλυτές των Wells Fargo και JP Morgan.

Την ίδια ώρα η Amazon έχασε 4,25%, η Alphabet 3,8% και η Apple 0,8%.

Το πρόσφατο ράλι πάντως, στην πλάτη κυρίως της τεχνητής νοημοσύνης που “απογείωσε” το σύνολο σχεδόν της τεχνολογίας” και έφερε τον μεγάλο δείκτη της αγοράς S&P 500 σε απόσταση αναπνοής από το +20% από τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου, δηλαδή τον τεχνικό ορισμό της bull market. Ωστόσο, ούτε σήμερα μπόρεσε να το κατοχυρώσει.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής επενδύσεων της Crossmark Global Investments, Μπομπ Ντολ, προειδοποιεί ότι παρά τα ισχυρά κέρδη του τελευταίου διαστήματος είναι αρκετά πιθανό να γίνουν αισθητές περισσότερες επιπτώσεις από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed.

“Εξακολουθούμε να έχουμε όλους του κορυφαίους οικονομικούς δείκτες να υποχωρούν για 13 συνεχόμενους μήνες. Εξακολουθούμε να έχουμε μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων [και] ζητήματα ρευστότητας”, είπε στο  CNBC.

“Πιστεύω ότι υπάρχει μεγαλύτερος αντίκτυπος που θα έρθει… Θα ήμουν λίγο επιφυλακτικός και δεν θα έπαιρνα θέση για μακροπρόθεσμο ράλι”, πρόσθεσε.

Στο πεδίο των επιτοκίων, τα αρνητικά στοιχεία για τη μεταποίηση που δημοσιεύθηκαν την Δευτέρα έχουν εγείρει σημαντικές προσδοκίες για μία παύση των αυξήσεων από την Fed στην επερχόμενη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.

Ενδεικτικό είναι ότι τα σχετικά futures δίνουν πιθανότητες μόνο 28% για μία νέα μικρή αύξηση του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) έναντι 72% στο ενδεχόμενο να παραμείνουν αμετάβλητα.