15.4 C
Kifissia
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Μικρές απώλειες χωρίς τζίρο στο Χρηματιστήριο

Must read

Έντονη μεταβλητότητα και μεγάλες διακυμάνσεις αλλά στη βάση του ανύπαρκτου τζίρου (για ακόμα μία συνεδρίαση) ήταν η εικόνα τη σημερινής συνεδρίασης στη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία ακολούθησε ακριβώς αντίστροφη πορεία με χτες και τελικά παρέμεινε πέριξ των 1.170 μονάδων.

Ειδικότερα, από τις 1.192 μονάδες (+1,56%) όπου είχε βρεθεί το πρωί, ο Γενικός Δείκτης τελικά ολοκλήρωσε με πτώση 0,34% που τον οδήγησε 1.169 μονάδες.

Για ακόμα μία συνεδρίαση ο τζίρος παρέμεινε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, μόλις 64,3 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 5,8 εκατ. σε πακέτα, ενώ διακινήθηκαν 19,91 εκατ. τεμάχια.

Μικρές απώλειες χωρίς τζίρο στο Χρηματιστήριο

Ο FTSE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε στις 2.858 μονάδες με πτώση 0,31% ενώ είχε φτάσει έως και τις 2.919 μονάδες (+1,82%), ο FTSEM της μεσαίας έκλεισε αναιπαίσθητα ανοδικά (+0,02%) στις 1.907,9 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,94% στις 918,2 μονάδες παρότι είχε βρεθεί έως και τις 949,1 μονάδες (+2,39%).

Σε αντίθεση με χτες, όταν οι αγοραστές έκαναν την εμφάνισή τους στα μέσα της συνεδρίασης και οδήγησαν σε θετικό έδαφος τον ΓΔ, σήμερα μετά το εξαιρετικά ισχυρό άνοιγμα στο οποίο πρωτοστάτησαν οι τράπεζες, η αγορά σταδιακά έχασε μομέντουμ και στα μέσα της συνεδρίασης παρέδωσε τα ηνία στους πωλητές.

Ουσιαστικά βέβαια δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα με τόσο χαμηλό τζίρο, καθώς οι όποιες κινήσεις επηρεάζουν δυσανάλογα τα ταμπλό, ενώ αυτό που επιβεβαιώνεται είναι ότι η αγορά στην παρούσα φάση δεν διαθέτει βάθος και τηρεί μάλλον στάση αναμονής.

Τουλάχιστον όσο οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών παγκοσμίως, με τις επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες για την έναρξης της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Κάτι που έχει βάλει σε δεύτερο πλάνο και τη νέα αξιολόγηση της οικονομίας από την Standard & Poor’s την Παρασκευή, που συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες να γίνει ο δεύτερος οίκος μετά την DBRS που θα αναβαθμίσει τη χώρα σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας.

Κατά τα άλλα το κλίμα επιβαρύνθηκε σήμερα από τη νευρικότητα που έδειξαν οι διεθνείς αγορές, καθώς μετά από ένα νωχελικό ξεκίνημα οι δείκτες στην Ευρώπη σταθεροποιήθηκαν σε αρνητικό έδαφος, ενώ και τα futures της Wall Street ακολουθούσαν πτωτική κίνηση μετά την ισχυρή συνεδρίαση χτες.

Τα μικτά αποτελέσματα τριμήνου που παρουσίασε η Goldman Sachs (ισχυρή πτώση κερδοφορίας, αλλά υπέρβαση των προβλέψεων) δεν βοήθησαν στην ενίσχυση της επενδυτικής διάθεσης, η οποία μάλλον επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά τα …. καλά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, τα οποία όμως ενισχύουν την υπόθεση της διατήρησης των υπερβολικά υψηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο διάστημα.

Στα της σημερινής συνεδρίασης στο ΧΑ ενδεικτικό είναι ότι από τα 64 εκατ. του τζίρου τα 50 σχεδόν ήταν σε 12 τίτλους.

Το ενδιαφέρον εστίασε στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που έκλεισε με απώλειες 0,87% και τζίρο 7,4 εκατ. ενώ ο ΟΠΑΠ ενισχύθηκε κατά 0,46% με τζίρο 7,26% και ο Μυτιληναίος πραγματοποίησε άλμα 1,37% με 6,12 εκατ. μετά και τη νέα θετική σύσταση από τη Morgan Stanley ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τριμήνου.

Στις τράπεζες διασώθηκε η Πειραιώς με άνοδο 0,65%, ενώ η Εurobank από κέρδη 2,83% τελικά έχασε 0,8%, η Alpha που είχε βρεθεί στο +3,33% υποχωρήσε κατά 1,27% και η Εθνική έκλεισε με απώλειες 1,83% ενώ είχε φτάσει έως και στο +1,65%.

Στα υπόλοιπα blue chips, στην κορυφή της υψηλής κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε η Aegean με άλμα 1,78%, η Motor Oil σημείωσε για δεύτερη ημέρα σημαντικά κέρδη 1,43%, η ΔΕΗ ενισχύθηκε κατά 0,65% και η Βιοχάλκο κατά 0,2%.

Αντίθετα, η Λάμδα έχασε 2,99%, τα ΕΛΠΕ 2,75%, η Cenergy 2,37%, η Ελλάκτωρ και η Ελβαλχαλκόρ από 2,18% και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 1,99%, ο Σαράντης 1,7% και ο ΟΤΕ 1,32%,  ενώ μικρότερες απώλειες σημείωσαν Quest, Autohellas και Coca Cola.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχώρισε η Intracom με κέρδη 2,55%, ενώ ο ΑΔΜΗΕ ενισχύθηκε κατά 0,5% και η Ideal κατά 0,34% με αυξημένο τζίρο 397 χιλ. και 409 χιλ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ με τζίρο 961 χιλ. ευρώ η Intrakat σημείωσε πτώση 0,17%.

Στη συνολική εικόνα 41 τίτλοι έκλεισαν ανοδικά έναντι 53 πτωτικών.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

WordPress PopUp Plugin