Μικρά κέρδη στη Wall. Ελπίδες για μείωση των επιτοκίων

0
746

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να στρέφουν σήμερα την προσοχή τους στις δηλώσεις στελεχών της Federal Reserve για την πορεία των επιτοκίων εν αναμονή των κρίσιμων μακροοικονομικών ανακοινώσεων της Τετάρτης και της Πέμπτης.

Δύο αξιωματούχοι της Fed εμφανίστηκαν σήμερα αισιόδοξοι για την πορεία του πληθωρισμού, δίνοντας νέα ώθηση στις ελπίδες ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε από το επόμενο έτος να ξεκινήσει να μειώνει τα επιτόκια της. Οι ελπίδες αυτές έχουν οδηγήσει εξάλλου την αγορά να καταγράψει ένα εντυπωσιακό ράλι αυτό τον μήνα, με τον δείκτη S&P 500 να κερδίζει 8,6% από την αρχή του Νοεμβρίου διαμορφώνοντας τα συνολικά του κέρδη για το 2023 στο 18,6%.

Ειδικότερα, το μέλος του Δ.Σ. της Federal Reserve, Κρίστοφερ Γουόλερ, σε ομιλία του σήμερα δήλωσε ότι αν η πρόοδος στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού συνεχιστεί “για αρκετούς ακόμα μήνες, τρεις, τέσσερις, πέντε μήνες… θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε να μειώνουμε το επιτόκιο μας”.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σικάγου, Όστιν Γκούλσμπι, επισημαίνοντας ότι “για το 2023 είμαστε σε πορεία να δούμε τη μεγαλύτερη μείωση του πληθωρισμό τα τελευταία 71 χρόνια”.

Σαφώς πιο επιφυλακτική ήταν πάντως η Μισέλ Μπάουμαν, μέλος του Δ.Σ. της Fed, η οποία σε ομιλία της προειδοποίησε ότι “η βασική μου οικονομική πρόβλεψη συνεχίζει να είναι πως θα χρειαστεί να αυξήσουμε περαιτέρω το επιτόκιο μας”.

Σε αυτό το πλαίσιο τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη για τον δείκτη τιμών σε δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης – τον προτιμώμενο δείκτη της Fed για τον πληθωρισμό – αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών. Θα προηγηθούν την Τετάρτη η δεύτερη μέτρηση του ΑΕΠ του γ’ τριμήνου και η έκθεση της Fed για τις οικονομικές συνθήκες στις περιφέρειες της (Beige Book).

Δείκτες – Στατιστικά  

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 83,51 μονάδες ή 0,24% και έκλεισε στις 35.406,32 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 πρόσθεσε 4,46 μονάδες ή 0,10% στις 4.554,89 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 40,73 μονάδες ή 0,29% στις 14.281,76 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 22 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 8 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η 3M με άλμα 1,44 δολ. ή 1,48% και κλείσιμο στα 98,51 δολ. και ακολούθησαν η Boeing με άνοδο 1,40% στα 222,37 δολ. και η Walmart στα 158,64 δολ. με κέρδη 1,19%.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν οι Walt Disney (-2,81%), Merck & Co (-1,23%) και η Travelers (-0,99%).

Η απόδοση στο διετές των ΗΠΑ υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών μετά τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed, ενώ και στο 10ετές κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Στα μάκρο της ημέρας, ενισχύθηκε το Νοέμβριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη μετά το χαμηλό 15 μηνών του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με την έρευνα του Conference Board.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board σκαρφάλωσε στο 102,0 από την αναθεωρήμενη μέτρηση του 99,1 τον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε το Conference Board. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στις 101,0.

Από την αγορά κατοικίας, τα στοιχεία των δεικτών S&P Case-Shiller που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών σε 20 μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ συνέχισαν να σκαρφαλώνουν για έβδομο μήνα το Σεπτέμβριο, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό.

Ειδικότερα, ο δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller 20 ενισχύθηκε 0,2% τον Σεπτέμβριο από τον προηγούμενο μήνα και σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τη δημιουργία του στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης εμφάνισε άνοδο 3,9%.

Μια ευρύτερη μέτρηση των τιμών των κατοικιών, ο εθνικός δείκτης, αυξήθηκε κατά 0,3% τον Σεπτέμβριο από τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης ενισχύθηκε 3,9% από ένα χρόνο νωρίτερα.