Με το ζόρι “κλείδωσε” το θετικό πρόσημο η Wall, με το βλέμμα στον πληθωρισμό

0
269

Με θετικό πρόσημο και μικρές διακυμάνσεις ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τετάρτης η Wall Street, ολοκληρώνοντας μια συνεδρίαση όπου ήταν εμφανής η επιφυλακτικότητα των επενδυτών εν αναμονή μιας σειράς οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ και κυρίως αυτών για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, αλλά και της πρώτης “τηλεμαχίας” των Μπάιντεν και Τραμπ αύριο.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τους τρεις βασικούς δείκτες της αμερικανικής αγοράς να κινούνται στο κόκκινο, αν και με μικρές απώλειες, εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές του β’ εξαμήνου του έτους. Οι επενδυτές φαίνεται να αξιολογούν τις θέσεις τους λίγο πριν την έναρξη του δευτέρου εξαμήνου και μετά το μετοχικό ράλι που τροφοδότησε η φρενίτιδα για την τεχνητή νοημοσύνη στο πρώτο μισό του έτους, που έχει οδηγήσει σε αλλεπάλληλα νέα ιστορικά υψηλά τον τεχνοβαρή Nasdaq.

Κι αυτό γιατί η πρόσφατη υποχώρηση του τίτλου της Nvidia, παρά τη χθεσινή αντεπίθεση με άλμα 7%, εγείρει ανησυχίες για το αν το τεχνολογικό ράλι μπορεί να έχει συνέχεια αλλά και για το αν οι υπόλοιπες μετοχές της αγοράς μπορούν να ακολουθήσουν. Σημειώνεται ότι η Nvidia, με την κεφαλαιοποίησή των 3,1 τρισ. δολαρίων και το “άλμα” κατά 154% που έχει καταγράψει από την αρχή του έτους, αποτέλεσε τον βασικό καταλύτη αυτής της ανόδου.

Εν τω μεταξύ, περιμένουν και τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα δημοσιευθούν την Παρασκευή, οπότε και θα ανακοινωθεί η μέτρηση του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών για τον Μάιο. Κι αυτό γιατί ο συγκεκριμένος δείκτης είναι αυτός που προτιμά η Federal Reserve για τον προσδιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων και ως εκ τούτου παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής της.

Οι επενδυτές ευελπιστούν ότι μια καλή μέτρηση του δείκτη θα βοηθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να ξεκινήσει την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού αργότερα φέτος, γεγονός που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια εναλλαγή επενδυτικών θέσεων και να δώσει νέα ώθηση στην αγορά, ιδίως στην παρούσα φάση που προβληματίζει η δυναμική που μπορεί να έχει το τεχνολογικό ράλι.

Δείκτες – στατιστικά

Εν μέσω αυτού του κλίματος, οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης σε σχετικά στενό εύρος και κατά κύριο λόγο στο κόκκινο, με εξαίρεση τον τεχνοβαρή Nasdaq που έδειξε από νωρίς τη διάθεσή του να κινηθεί υψηλότερα, χωρίς όμως να καταγράψει μια αξιόλογη ανοδική κίνηση, καταφέροντας ωστόσο στο παρά πέντε να βρεθούν σε θετικό έδαφος

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε την ημέρα σχεδόν αμετάβλητος, καθώς έκλεισε ανοδικά μεν αλλά προσθέτοντας μόλις 15,64 μονάδες ή 0,04% διαμορφούμενος στις 39.127,80 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 τερμάτισε 0,16% υψηλότερα και στις 5.477,90 μονάδες. Καλύτερη εικόνα εμφάνισε ο τεχνοβαρής Nasdaq, που πρόσθεσε 0,48% και έκλεισε στις 17.802,66 μονάδες.

Στον δείκτη των blue chips η εικόνα ήταν σχεδόν μοιρασμένη, με 13 μετοχές να κλείνουν ανοδικά και 17 με απώλειες. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι τίτλοι της Apple (+3,90%), της Boeing (+2%) και της Walmart (+1,94%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της Amgen (-2,03%), της Chevron (-1,58%) και της Travelers (-1,43%).

Η μετοχή της Nvidia που έχει προβληματίσει με την κίνησή της στις τελευταίες συνεδριάσης, μετά το χθεσινό άλμα κατά σχεδόν 7% παρουσίασε και πάλι σήμερα αρκετές διακυμάνσεις ολοκληρώνοντας ωστόσο την ημέρα με ήπια κέρδη της τάξης του 0,26%.

Το ρόλο του “οδηγού” στον τεχνολογικό κλάδο ανέλαβε σήμερα η Amazon, η οποία έκλεισε με άλμα σχεδόν 4% σε νέο ιστορικό υψηλό, επιτυγχάνοντας ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς ξεπέρασε για πρώτη φορά σε κεφαλαιοποίηση τα 2 τρισ. δολάρια.