8.4 C
Kifissia
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Με το δεξί το 2023 για τις ευρωαγορές

Must read

Με θετικά πρόσημα υποδέχτηκαν το 2023 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε ένα ενθαρρυντικό σημάδι μετά τις βαριές απώλειες του 2022, με τον όγκο των συναλλαγών σήμερα να παραμένει αισθητά κάτω του συνηθισμένου καθώς οι αγορές σε ΗΠΑ και Βρετανία παρέμειναν κλειστές λόγω της αργίας της Πρωτοχρονιάς.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 1% και έκλεισε στις 428,95 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε με άνοδο 1,05% στις 14.069,26 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άλμα 1,9% στις 6.594,57 μονάδες. Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου παρέμεινε κλειστό σήμερα.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 1,9%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 1,7%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές εισέρχονται στο νέο έτος μετά από μια σκληρή χρονιά γεμάτη φόβο για πιθανή ύφεση από τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από πλευράς κεντρικών τραπεζών (στη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό), αλλά και για τις επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου που έχει εξαπολύσει η Ρωσία κατά της Ουκρανίας.

Οι κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ πραγματοποίησαν το 2022 την επιθετικότερη εκστρατεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής τους πολιτικής στη σύγχρονη ιστορία τους, ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων αναμένεται να συνεχιστούν και το 2023, πλήττοντας περαιτέρω τους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Joachim Nagel προειδοποίησε εξάλλου ότι επιπλέον μέτρα είναι αναγκαία για τη συγκράτηση των προσδοκιών περί αύξησης των τιμών, ώστε ο πληθωρισμός να πάρει τον δρόμο της επιστροφής προς τον στόχο του 2%.

“Οι μηνιαίες έρευνές μας μεταξύ επιχειρήσεων και νοικοκυριών δείχνουν μια σημαντική αύξηση των μακροπρόθεσμών πληθωριστικών προσδοκιών”, σημείωσε ο Nagel στην Zeitschrift für das gesamte Kreditwesen, η οποία αναδημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) τη Δευτέρα. “Πιστεύω βαθιά ότι πρέπει να αναλάβουμε περαιτέρω δράση στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής για να σταματήσουμε και να αναστρέψουμε αυτή την τάση”.

Η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 250 μονάδες βάσης μέσα στο 2022, με αξιωματούχους της να έχουν σημειώσει ότι και νέες αυξήσεις θα ακολουθήσουν. Η πρόεδρος της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το να επιτραπεί στον πληθωρισμό να γίνει ενδημικό στοιχείο της οικονομίας θα ήταν “ακόμη χειρότερο” από τις αυξήσεις επιτοκίων.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η S&P Global για την πορεία του κλάδου της μεταποίησης τον Δεκέμβριο έδωσαν μια ανάσα αισιοδοξίας, αναζωπυρώνοντας τις ελπίδες ότι η  μεταποιητική δραστηριότητα έχει δει τα χαμηλά της και να βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάκαμψης.

Ειδικότερα, ο τελικός σύνθετος δείκτης των υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, που θεωρείται αξιόλογο μέτρο της υγείας της οικονομίας, ανέκαμψε τον Δεκέμβριο στις 47,8 μονάδες από τις 47,1 μονάδες του Νοεμβρίου, ευθυγραμμιζόμενος με την αρχική μέτρηση. Ωστόσο, συνεχίζει να κινείται κάτω του ορίου των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI, βελτιώθηκε επίσης στις 47,8 μονάδες από τις 46 μονάδες του Νοεμβρίου, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, σηματοδοτώντας ωστόσο τον έβδομο μήνα παραμονής του κάτω από τις 50 μονάδες.

“Η δεύτερη διαδοχική μηνιαία εξασθένιση του ρυθμού υποχώρησης της μεταποιητικής παραγωγής δημιουργεί αισιοδοξία των πληττόμενο μεταποιητικό τομέα στην αρχή της νέας χρονιάς”, σημείωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

“Οι προοπτικές έχουν βελτιωθεί εν μέσω ενδείξεων επούλωσης των αλυσίδων εφοδιασμού και μιας αισθητής αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς και της άμβλυνσης των ανησυχιών για την ενεργειακή κρίση της περιοχής, εν μέρει χάρη στην κρατική βοήθεια”, πρόσθεσε.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article