Με το δεξί μπήκε στον Ιούλιο η Wall Street

0
230

Με κέρδη, αν και ήπια, υποδέχθηκε τον Ιούλιο η αμερικανική αγορά μετοχών, η οποία διατηρεί το θετικό momentum που έχει προκαλέσει η φρενίτιδα με την τεχνητή νοημοσύνη και τροφοδότησε το μετοχικό ράλι κατά το πρώτο μισό του έτους, με την εκτίναξη των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων ωστόσο να μην επιτρέπει στην αγορά να διεκδικήσει κάτι σημαντικά καλύτερο.

Σημειώνεται ότι οι αμερικανικές μετοχές μόλις ολοκλήρωσαν ένα ισχυρό πρώτο εξάμηνο, όπου ο ενθουσιασμός για την επανάσταση που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη οδήγησε τον τεχνοβαρή Nasdaq 18,1% υψηλότερα, με τον S&P 500 να ακολουθεί με άνοδο 14,5%. Ο Dow Jones ωστόσο έμεινε αρκετά πίσω, κυρίως λόγω της υποαπόδοσης του δείκτη στο β’ τρίμηνο, που περιόρισε τα κέρδη του στο πρώτο μισό του έτους μόλις στο 3,8%. Στο τρίμηνο, ο S&P 500 και ο Nasdaq σημείωσαν άνοδο 3,9% και 8,3%, αντίστοιχα, ενώ ο Dow υποχώρησε κατά 1,7%.

Μάλιστα, παρά τις πιέσεις που υφίστανται το τελευταίο διάστημα οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, όπως η Nvidia, και των ανησυχιών ότι οι αποτιμήσεις τους έχουν αναρριχηθεί σε υψηλά επίπεδα, δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που αναμένουν ότι ο ενθουσιασμός για την ΑΙ θα διατηρηθεί τουλάχιστον και το καλοκαίρι.

Στη συνέχεια, εκτιμούν ότι ο κλάδος θα βρεθεί αντιμέτωπος με κάποιες αντιστάσεις το φθινόπωρο, εν όψει και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, αλλά δεδομένου ότι οι αποτιμήσεις τους κρίνονται δικαιολογημένες, θεωρούν ότι η ανοδική τους πορεία θα έχει συνέχεια.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές αξιολογούν τα στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν νωρίτερα και έδειξαν ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού μάλλον συνεχίζεται, γεγονός που διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες να ξεκινήσει η Federal Reserve την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού αργότερα φέτος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global, ο μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στις 48,5 μονάδες τον Ιούνιο από τις 48,7 μονάδες τον Μάιο, παραμένοντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν βελτίωση του δείκτη, στις 49,1 μονάδες.

Επιδείνωση εμφάνισε και ο υποδείκτης της παραγωγής των αμερικανικών εργοστασίων, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, υποχωρώντας στις 48,5 μονάδες τον Ιούνιο από τις 50,2 μονάδες που ήταν τον Μάιο, καταδεικνύοντας ότι τα υψηλά επιτόκια συνεχίζουν να περιορίζουν την αμερικανική παραγωγή.

Ο υποδείκτης των νέων παραγγελιών του ISM, αν και εμφάνισε βελτίωση, παρέμεινε επίσης κάτω από το όριο των 50 μονάδων, διαμορφούμενος στις 49,3 μονάδες από τις 45,4 μονάδες του Μαΐου, ενώ μείωση εμφάνισαν οι τιμές εισροών με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί στις 52,1 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο, από τις 57 μονάδες που ήταν τον Μάιο.

Η μείωση των τιμών των εισροών τον περασμένο μήνα όπως και η εξασθένιση της απασχόλησης στον τομέα της μεταποίησης υποδηλώνει ότι συνεχίζεται η αποπληθωριστική τάση στην ευρύτερη οικονομία.

Έτσι, μετά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ την Παρασκευή και έδειξαν ότι οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες τον Μάιο, οι επενδυτές ελπίζουν ότι η Federal Reserve θα είναι σε θέση να ξεκινήσει τη μείωση του κόστους δανεισμού αργότερα φέτος.

Είναι ενδεικτικό ότι αν και οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ μετά την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής έδειξαν προς μία μείωση των επιτοκίων το τρέχον έτος, οι επενδυτές συνεχίζουν να περιμένουν δύο μειώσεις φέτος, με την πρώτη κίνηση από τη Fed να αναμένεται μάλιστα τον Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, η αγορά δίνει πλέον πιθανότητα 64% να προχωρήσει η Fed στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της τον Σεπτέμβριο και σε μια δεύτερη μείωση τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, παρά τη θετική ψυχολογία, οι επενδυτές δεν μπόρεσαν να οδηγήσουν την αμερικανική αγορά αρκετά υψηλότερα στην πρώτη συνεδρίαση του Ιουλίου, καθώς η εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων περιόρισε την αγοραστική διάθεση. Σημειώνεται ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σκαρφάλωσε σήμερα 14 μονάδες βάσης υψηλότερα και διαμορφώθηκε στο 4,481%.

Δείκτες – στατιστικά

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε μεν ανοδικά αλλά με ήπια κέρδη 50,66 μονάδων ή 0,13%, στις 39.169,52 μονάδες, συνεχίζοντας να υποαποδίδει σε σύγκριση με τους άλλους δύο δείκτες.

Ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,23% και έκλεισε στις 5.473,04 μονάδες, ενώ ο τεχνοβαρής Nasdaq παρουσίασε την καλύτερη εικόνα, προσθέτοντας 143,65 μονάδες ή 0,81% και τερματίζοντας στις 17.876,26 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά τα blue chips της αμερικανικής αγοράς, η εικόνα στον σχετικό δείκτη ήταν απόλυτα μοιρασμένη, με 15 μετοχές να ενισχύονται και άλλες τόσες να κλείνουν πτωτικά. Τα υψηλότερα κέρδη κατέγραψαν οι τίτλοι των Merck (+3,31%), Apple (+2,91%) και Boeing (+2,58%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των UnitedHealth (-2,87%), Home Depot (-2,34%) και McDonald’s (-1,90%).