Με τζίρο… ημιαργίας η νέα βουτιά στο χρηματιστήριο

0
479

Κάτω από τις 1.200 μονάδες διολίσθησε για ακόμη μία φορά το χρηματιστήριο, ανήμπορο να εκδηλώσει μια αντίδραση που θα αφήσει την παλίνδρομη κίνηση πέριξ των επιπέδων αυτών, αλλά και θα ανεβάσει και πάλι τους συναλλακτικούς ρυθμούς στο μέσο όρο των τελευταίων μηνών.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.191,77 μονάδες, με απώλειες 1,45% και με τον τζίρο στα 53,7 εκατ. ευρώ.

Με τζίρο... ημιαργίας η νέα βουτιά στο χρηματιστήριο

Αν και το ΧΑ άρχισε καλά την σημερινή συνεδρίαση, μετά τις 11:30 πλαγιολίσθησε σε χαμηλότερα επίπεδα, φτάνοντας μάλιστα έως και το -1,46% στις δημοπρασίες. Και αυτή η πορεία ήρθε με πολύ χαμηλό τζίρο, με τα 10,5 εκατ. μάλιστα να διακινούνται μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών, καθιστώντας τη συνολική εικόνα αποκαρδιωτική για μια αγορά που είχε προσδοκίες για το τελευταίο τετράμηνο του έτους.

Αποτυπώνεται πλήρως επομένως η επιφυλακτικότητα μιας αγοράς που προέρχεται από το -7,8% του γενικού δείκτη τον Σεπτέμβριο, του μήνα δηλαδή που η επενδυτική βαθμίδα ήρθε στη χώρα με πολλές προσδοκίες. Η στήριξη παραμένει στις 1.162 μονάδες του εκθετικού μέσου των 200 ημερών ενώ ανοδικά οι 1.220 μονάδες έχουν αποκρούσει τους αγοραστές τρεις φορές και θα χρειαστούν καλύτερες συναλλακτικές προϋποθέσεις για να υπερβούν το εν λόγω επίπεδο.

Οι εγχώριοι αναλυτές συμφωνούν ότι η τάση και το κλίμα αλλάζει με την ανακατάληψη των 1.240 μονάδων, ένα επίπεδο που δεν απέχει πολύ από τα τρέχοντα, περίπου 3,5%, αλλά με αυτές τις κινήσεις στο ταμπλό φαντάζει δύσκολο. Ειδικά όταν οι μέχρι πρότινος πρωτοπόροι της αγοράς βρίσκονται σε διορθωτική πορεία, όπως η Πειραιώς ή ο Μυτιληναίος και η Aegean. Το “σύνθημα” προφανώς θα πρέπει να δοθεί από αυτούς για το εάν το ΧΑ ολοκλήρωσε την τρέχουσα διόρθωση.

Ισχυρές ήταν οι πιέσεις σε Πειραιώς, Μυτιληναίος και Βιοχάλκο καθώς έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 3%, με τις Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Εθνική, Alpha Bank, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Cenergy, Aegean, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, Quest και Eurobank να δέχονται επίσης σημαντικές πιέσεις. Με αρνητικό πρόσημο οι Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil και Λάμδα, αλλά με θετικό οι Σαράντης, Autohellas και Τέρνα Ενεργειακή.