Με τεχνολογικό ράλι υποδέχθηκε η Wall την πτώση του πληθωρισμού

0
232

Με τα τεχνολογικά μεγαθήρια να αναλαμβάνουν τα ηνία των συναλλαγών η αμερικανική αγορά υποδέχθηκε κατά βάση στο “πράσινο” τη νέα κάμψη του πληθωρισμού, σε μία συνεδρίαση με αρκετή μεταβλητότητα και εναλλαγή προσήμων.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones που είχε βρεθεί να χάνει πάνω από 250 μονάδες, πέρασε σε θετικό πρόσημο λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης, αλλά δεν κατάφερε να το διατηρήσει ολοκληρώνοντας με οριακές απώλειες 0,09% ή 30 μονάδων στις 33.531 μονάδες. Την ίδια ώρα όμως, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,46% στις 4.137 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq πραγματοποίησε άλμα 1,04% στις 12.306 μονάδες.

Όπως προαναφέρθηκε, πρωταγωνιστές της συνεδρίασης ήταν τα τεχνολογικά μεγαθήρια με την Apple να ενισχύεται κατά 1% και την Microsoft κατά 1,7%, ενώ η Amazon σημείωσε ράλι 3,3% και η Alphabet 4,1%.

Την ίδια ώρα βέβαια, η πορεία τίτλων κλασικών εταιρειών κυκλικής οικονομίας, όπως η Nike που έχασε 1,3%, έδειξε ότι αγορά δείχνει να διατηρεί τις ανησυχίες της για την ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ.

 

 

Στην είδηση της ημέρας πάντως, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ εμφάνισε τον Απρίλιο επιβράδυνση στο 4,9% από το 5%, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν να μείνει σταθερός. Πρόκειται για τη χαμηλότερη μέτρηση των τελευταίων δύο ετών, έχοντας αφήσει κατά πολύ το 9,1% τον Ιούνιο του 2022 – το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το Νοέμβριο του 1981.

Την ίδια ώρα, ο δομικός δείκτης που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 5,5% σε ετήσια επιβεβαιώνοντας επίσης τις προβλέψεις της αγοράς.

Και μία πιο προσεχτική ματιά στα στοιχεία φανερώνει περισσότερες αιτίες προβληματισμού λόγω επιμονής των υποκείμενων πιέσεων. Ενδεικτικά, παρά την υποχώρηση του κόστους σε ενέργεια, αεροπορικά εισιτήρια και ακόμα και σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων, το κόστος στέγασης αυξήθηκε κατά 0,4% μηνιαίως καθιστώντας την κατηγορία ως “το μεγαλύτερο τροφοδότη στη μηνιαία αύξηση των τιμών”.

Σε ετήσιο επίπεδο άλλωστε, το κόστος στέγασης ήταν αυξημένο κατά 8,1% τον Απρίλιο και οι τιμές ενοικίων κατά 8,8%, την ώρα που ο γενικός πληθωρισμός έτρεξε με μόνο 4,9% όπως προαναφέρθηκε.

Αυτό βέβαια έχει και μία θετική όψη, όπως επισημαίνει ο Εντ Μόγια της OANDA, ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην υποχώρηση των τιμών των ενοικίων θα αρχίσει να αποτυπώνεται ουσιαστικά μέσα σε λίγους μήνες. Έτσι, ο ίδιος εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται τους επόμενους μήνες, αλλά προσθέτει ότι η πτώση στο στόχο της Fed για 2% θα είναι εξαιρετικά πιο δύσκολη δεδομένης της ισχυρής αγοράς εργασίας.

Κατά τα άλλα, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων με τις Airbnb και Twilio να πραγματοποιούν ισχυρές απώλειες και οι δύο, κατά 11% και 12% αντίστοιχα, μετά τις αδύναμες προβλέψεις τους.

Αντίθετα, η Rivian ενισχύθηκε κατά 1,7% αφότου περιόρισε περισσότερο από όσο περίμεναν οι αναλυτές της ζημιές της στο τρίμηνο, ενώ οι Disney και Robinhood ανακοινώνουν τα δικά τους μεγέθη μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης.

Στην υπόλοιπη επικαιρότητα, η Wall Street παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το θέμα του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι μπορεί να μην επιτευχθεί πολιτική λύση πριν από την προθεσμία της 1ης Ιουνίου οδηγώντας σε χρεοκοπία.

Χτες (αφότου είχε λήξει η συνεδρίαση της Wall) ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε μία σημαντική συνάντηση με τους ηγέτες του Κογκρέσου, ωστόσο τα σχόλια και από τις δύο πλευρές υποδηλώνουν ότι δεν σημειώθηκε παρά μικρή πρόοδος.