9.8 C
Kifissia
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

Με πτώση και νευρικότητα ξεκίνησε ο Ιούνιος στη Wall

Must read

Με απώλειες αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση του Ιουνίου η Wall Street, με τη μεταβλητότητα να είναι έκδηλη στο ταμπλό για μια ακόμη φορά, καθώς τα τελευταία στοιχεία για την αμερικανική οικονομία και η έναρξη της ποσοτικής σύσφιξης από τη Federal Reserve επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την ανάπτυξη.

Η πρώτη συνεδρίαση του Ιουνίου ξεκίνησε ανοδικά, με τους βασικούς δείκτες να σημειώνουν αξιόλογα κέρδη. Ωστόσο, η εικόνα αυτή δεν κράτησε πολύ, αφού πριν καλά καλά συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συναλλαγών οι δείκτες απώλεσαν τα κέρδη τους και γύρισαν σε αρνητικό έδαφος, φτάνοντας να καταγράφουν μάλιστα πτώση άνω του 1%, πριν περιορίσουν τις απώλειές τους.

Αιτία για την αλλαγή της αρχικής εικόνας στην αγορά αποτέλεσαν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι οι ανοικτές θέσεις εργασίας παρέμειναν κοντά στα ιστορικά υψηλά τους και τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, οι ανοικτές θέσεις εργασίας διαμορφώθηκαν τον Απρίλιο στα 11,4 εκατομμύρια, μια ανάσα από το ρεκόρ των 11,9 εκατομμυρίων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται ακόμη να καλύψουν τις ανάγκες τους σε εργατικό δυναμικό, κάτι που τις οδηγεί να αυξήσουν τους μισθούς και κατ’ επέκταση τις τιμές, διαιωνίζοντας τις πληθωριστικές πιέσεις.

Εξέλιξη που εντείνει τις εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της, με δραστικές αυξήσεις των επιτοκίων, την ώρα που ξεκινά και τη μείωση του ισολογισμού της, προκειμένου να δαμάσει τον πληθωρισμό.

Τις εκτιμήσεις αυτές ενίσχυσε και η απρόσμενη βελτίωση που εμφάνισε η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Μάιο. Το Institute for Supply Management (ISM) ανακοίνωσε ότι ο δείκτης για τη δραστηριότητα των εργοστασίων στις ΗΠΑ ενισχύθηκε στις 56,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από τις 55,4 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο. Ένδειξη πάνω από τις 50 μονάδες δείχνει επέκταση της μεταποίησης, η οποία αντιπροσωπεύει το 12% της οικονομίας των ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν υποχώρηση του δείκτη στις 54,5 μονάδες.

Σε αυτό συνηγορεί επίσης και η τελευταία έκθεση Beige Book της Fed, η οποία κατέδειξε ότι η αμερικανική οικονομία συνέχισε να επεκτείνεται αν και με μέτριο ρυθμό τον Μάιο, με τις προσδοκίες όμως για την ανάπτυξη το επόμενο διάστημα να έχουν μειωθεί, με τις πληθωριστικές πιέσεις να επιμένουν και με τις επιχειρήσεις να επισημαίνουν ότι οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, που συνεχίζονται λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και των lockdowns στην Κίνα.

Την ανάγκη αποφασιστικών κινήσεων επεσήμανε άλλωστε και πάλι σήμερα ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις James Bullard, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα κινδυνεύει να χάσει τον έλεγχο των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, τονίζοντας ότι θα πρέπει να κινηθεί πιο δραστικά, αλλά και η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο Mary Daly που τόνισε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων πρέπει να συνεχιστούν έως ότου το βασικό επιτόκιο ανέλθει περίπου στο 2,5%, που θεωρεί ως ουδέτερο επίπεδο.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα δύσκολο περιβάλλον για τη Fed, καθώς καλείται να μειώσει τη ζήτηση προκειμένου να αμβλύνει τον πληθωρισμό, χωρίς ωστόσο να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση, κάτι που φοβούνται όλο και περισσότερο επενδυτές και αναλυτές.

Ανησυχίες που εξέφρασε και ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, ο οποίος προειδοποίησε τους επενδυτές την Τετάρτη να προετοιμαστούν για τον οικονομικό “τυφώνα” που επίκειται ως απόρροια της ποσοτικής σύσφιξης που προωθεί η Federal Reserve αλλά και των επιπτώσεων του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ προέτρεψε μάλιστα την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα να λάβει ισχυρά μέτρα ώστε να αποφύγει να οδηγήσει τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη σε ύφεση.

Δείκτες – στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones που ξεκίνησε με άνοδο 0,8%, μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, φτάνοντας να χάνει έως και 350 μονάδες, πριν περιορίσει τις απώλειές του και κλείσει τελικά 176,89 μονάδες ή 0,54% χαμηλότερα, στις 32.813,23 μονάδες.

Ανάλογη πορεία ακολούθηκε και ο ευρύτερος S&P 500, ο οποίος από το +0,8% γύρισε στο -1,16%, για να ψαλιδίσει όμως στη συνέχεια τις απώλειές του και να τερματίσει στις 4.101,23 μονάδες, με πτώση 0,75%.

Αντίστοιχα, ο τεχνολογικός Nasdaq ξεκίνησε με άνοδο 1,2% ή σχεδόν 150 μονάδων, γύρισε κι αυτός σε αρνητικό έδαφος φτάνοντας να χάνει έως και άνω του 1,2% πριν περιορίσει την πτώση του και κλείσει την ημέρα 0,72% χαμηλότερα, στις 11.994,46, χάνοντας όμως το επίπεδο των 12.000 μονάδων.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article