Με οριακές μεταβολές έκλεισε η Wall εν μέσω φόβων για ήπια ύφεση

0
459

Με οριακές μεταβολές και κατά βάση πτωτικά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, παρά τα ήπια κέρδη που κατέγραφαν στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, εν μέσω ελπίδων ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων της από το επόμενο έτος.

Την αισιοδοξία αυτήν των επενδυτών, ότι πλησιάζει η στιγμή που η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, τροφοδότησαν οι χθεσινές δηλώσεις ορισμένων αξιωματούχων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Συγκεκριμένα, το μέλος του Δ.Σ. της Federal Reserve, Κρίστοφερ Γουόλερ, σε ομιλία του την Τρίτη δήλωσε ότι αν η πρόοδος στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού συνεχιστεί “για αρκετούς ακόμα μήνες, τρεις, τέσσερις, πέντε μήνες… θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε να μειώνουμε το επιτόκιο μας”.

Ανάλογες προσδοκίες καλλιέργησε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σικάγου, Όστιν Γκούλσμπι, που ανέφερε ότι “για το 2023 είμαστε σε πορεία να δούμε τη μεγαλύτερη μείωση του πληθωρισμού τα τελευταία 71 χρόνια”.

Η αισιοδοξία αυτή οδήγησε σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων σήμερα, εξέλιξη που πρόσφερε περαιτέρω στήριξη στην αγορά. Ειδικότερα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς, που τον Οκτώβριο είχε σκαρφαλώσει σε υψηλό 16 ετών, λίγο πάνω από το 5%, υποχώρησε σήμερα κατά 6,5 μονάδες βάσης στο 4,270% από 4,335% που ήταν το απόγευμα της Τρίτης. Αντίστοιχα, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου μειώθηκε κατά 8,9 μονάδες βάσης στο 4,645% από 4,734% την Τρίτη, ενώ κατά 7,2 μονάδες βάσης υποχώρησε η απόδοση του 30ετούς ομολόγου, στο 4,450% από 4,552% την προηγούμενη ημέρα. Οι αποδόσεις του 10ετούς και του 3ετούς ομολόγου είναι οι χαμηλότερες από τις 13 και τις 20 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

Ωστόσο, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, οι δηλώσεις του προέδρου της Fed Ρίτσμοντ, Τομ Μπάρκιν, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του CNBC, ψαλίδισαν την αισιοδοξία των επενδυτών ότι οι μειώσεις επιτοκίων πλησιάζουν. Ο Μπάρκιν δήλωσε επιφυλακτικός για την πορεία του πληθωρισμού και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν είναι έτοιμος να δηλώσει πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των αυξήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μπάρκιν δήλωσε πως δεν έχει πειστεί ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ήπια αλλά σταθερά πτωτική πορεία, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα αποδειχθούν πιο επίμονες από ό,τι θα ήθελε, και ως εκ τούτου η συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων είναι “πρόωρη”.

Το κλίμα στην αγορά επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά τη δημοσίευση της “Μπεζ Βίβλου” της Fed, αργά το βράδυ της Τετάρτης, που έδειξε μεν επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ κατά το χρονικό διάστημα από τις αρχές Οκτωβρίου έως και τα μέσα Νοεμβρίου, με ορισμένους οικονομολόγους θα το θεωρούν σημάδι ότι η αμερικανική οικονομία έχει εισέλθει σε ήπια ύφεση.

Η έρευνα της Fed έκανε επίσης λόγο για υποχώρηση του πληθωρισμού, αλλά με τις επιχειρήσεις να εκτιμούν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα διατηρηθούν για ένα διάστημα και το επόμενο έτος, αν και θα είναι ηπιότερες.

Η εκτίμηση αυτή, με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός παραμένει ακόμη υψηλότερα του 3%, υποδηλώνει ότι η Fed θα χρειαστεί να διατηρήσει τα επιτόκιά της υψηλά για αρκετό διάστημα μέχρι να επιτύχει τον στόχο του 2%, εξανεμίζοντας τις ελπίδες ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει σύντομα τις μειώσεις των επιτοκίων.

Οι επενδυτές περιμένουν πάντως αύριο τα στοιχεία για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ, που αποτελούν τον προτιμώμενο δείκτη της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, προκειμένου να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα για το τι προτίθενται να κάνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με τα επιτόκια.

Δείκτες – στατιστικά

Έτσι, ενώ οι βασικοί δείκτες ξεκίνησαν την ημέρα με ήπια άνοδο από 0,5% έως και 1% για τον Nasdaq, σταδιακά απώλεσαν τα κέρδη τους, για να γυρίσουν το τελευταίο ημίωρο στο “κόκκινο” και να κλείσουν τελικά με οριακές μεταβολές και μόνο τον Dow Jones να διασώζεται κρατώντας, έστω και οριακά, το θετικό πρόσημο.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης των blue chips ολοκλήρωσε την ημέρα στις 34.430,42 μονάδες, μόλις 13,44 μονάδες ή 0,04% υψηλότερα από εχθές.

Αντίθετα, ο S&P 500 τερμάτισε τη συνεδρίαση 0,09% χαμηλότερα, στις 4.550,58 μονάδες, ενώ ο τεχνοβαρής Nasdaq έχασε 0,16% και έκλεισε στις 14.258,49 μονάδες.

Παρ’ όλα αυτά, και οι τρεις δείκτες βρίσκονται σε τροχιά να ολοκληρώσουν τον Νοέμβριο με ισχυρά κέρδη, ωθούμενοι από τη σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων. Ειδικότερα, από την αρχή του μήνα και μέχρι στιγμής ο Dow Jones “γράφει” κέρδη 7,4% και ετοιμάζεται για τον καλύτερο μήνα του από τον Οκτώβριο του 2022, ενώ ο S&P 500 κερδίζει 8,7% και ο Nasdaq 11,1%, με αμφότερους τους δείκτες να βαδίζουν για τον καλύτερο μήνα τους από τον Ιούλιο του 2022.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, που ανακοινώθηκαν πριν την έναρξη της συνεδρίασης, έδειξαν ότι έτρεξε το γ’ τρίμηνο με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ξεπερνώντας ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Ειδικότερα, με βάση τη δεύτερη εκτίμηση του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 5,2%, αντί για 4,9% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις δεν αναμένεται να επαναληφθούν και τα επόμενα τρίμηνα, ενώ οι οικονομολόγοι περιμένουν ότι η οικονομία να επιβραδύνει υπό το βάρος και της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει η Federal Reserve για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

Εν τω μεταξύ, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 3,4%, στα 89.8 δισ. δολάρια όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Εμπορίου.

Οι εισαγωγές αγαθών ήταν αμετάβλητες σε γενικές γραμμές, στα 260,7 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο, ενώ οι εξαγωγές υποχώρησαν 1,7% στα 170,8 δισ. δολάρια.