12.9 C
Kifissia
Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

Με “οδηγό” την Alphabet έκανε το 4Χ4 η Wall

Must read

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, συνεχίζοντας το ανοδικό σερί για τέταρτη διαδοχική ημέρα, παρά την έντονη μεταβλητότητα που επικράτησε και σήμερα στο ταμπλό στέλνοντας πρόσκαιρα τους δείκτες σε αρνητικό έδαφος.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τους επενδυτές να σταθμίζουν από τη μία τα θετικά μηνύματα από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων και από την άλλη τα απογοητευτικά στοιχεία της ADP για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία της ADP έδειξαν ότι ο αμερικανικός ιδιωτικός τομέας έχασε 301.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, πολύ περισσότερες από αυτές που περίμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, που “έβλεπαν” απώλειες 200.000 θέσεων. Η μέτρηση, η οποία έρχεται πριν από την έκθεση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για τις θέσεις εργασίας που θα δημοσιευθεί την Παρασκευή, σηματοδοτεί την πρώτη πτώση των θέσεων εργασίας από τον Δεκέμβριο του 2020 και καταδεικνύει τον αντίκτυπο της πίεσης της παραλλαγής Όμικρον στην απασχόληση.

Εξέλιξη που επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους για το μέγεθος του αντικτύπου που μπορεί να έχει η επέλαση της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού στην αμερικανική οικονομία, την ώρα μάλιστα που οι επενδυτές ανησυχούν και για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις μετοχικές αξίες.

Την επιφυλακτικότητα των επενδυτών επέτειναν, εν τω μεταξύ, και οι γεωπολιτικές εντάσεις, με την ουκρανική κρίση και την “κόντρα” μεταξύ των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία να βρίσκεται στο προσκήνιο. Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ οι διπλωματικές συνομιλίες δεν έχουν ακόμη σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Ωστόσο, οι πιέσεις που πυροδότησαν τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα τομέα δεν στάθηκαν ικανές να να “κόψουν” την αγοραστική όρεξη των επενδυτών, που επέλεξαν να εστιάσουν στα εταιρικά αποτελέσματα και τις προοπτικές που υποδηλώνουν για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 200 εταιρείες του δείκτη S&P 500 που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα τριμήνου, το 80% έχει επιβεβαιώσει ή και ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Έτσι, με “οδηγό” σήμερα τη μετοχή της Alphabet, μητρικής της Google, η στάθμιση της οποίας στον τεχνολογικό δείκτη διαμορφώνεται περίπου στο 4% και στον S&P 500 στο 2%, αλλά και στηρίξεις από τον υπόλοιπο τεχνολογικό κλάδο, οι δείκτες συνέχισαν το ανοδικό σερί τους και έκλεισαν με κέρδη για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση.

Κι αυτό γιατί τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Alphabet εχθές για το δ’ τρίμηνο του έτους καλλιέργησαν προσδοκίες ότι θα ακολουθήσει ένα μπαράζ θετικά αποτελεσμάτων και από άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Δείκτες – στατιστικά

Εν μέσω αυτού του κλίματος, οι τρεις βασικοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη για τέταρτη διαδοχική ημέρα, για πρώτη φορά το 2022.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, παρότι αρκετές φορές βρέθηκε στο “κόκκινο” κατάφερε όχι μόνο να ανακάμψει και να επιστρέψει σε ανοδική τροχιά αλλά και να επιταχύνει την τελευταία ώρα της συνεδρίασης κλείνοντας τελικά 224 μονάδες ή 0,63% υψηλότερα, στις 35.629,33 μονάδες.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε και ο ευρύτερος S&P 500, που ενισχύθηκε κατά 0,94% και τερμάτισε στις 4.589,32 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq, με την ώθηση της Alphabet, έκλεισε με κέρδη 0,50% στις 14.417,50 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές του δείκτη των blue chips 21 έκλεισαν με άνοδο και μόλις εννέα “έγραψαν” απώλειες. Των κερδών ηγήθηκαν οι τίτλοι των Travelers Cos. με 2,82%, UnitedHealth με 2,43% και Procter & Gamble με 1,79%.

Στο επιμέρους ταμπλό, “αλμα” 7,52% κατέγραψε ο τίτλος της Alphabet, που οδήγησε υψηλότερα τον τεχνολογικό κλάδο, μετά τα ισχυρά μεγέθη τριμήνου που ανακοίνωσε εχθές το βράδυ. Υπενθυμίζεται ότι η μητρική της Google ανακοίνωσε ότι οι συνολικές πωλήσεις της σημείωσαν άλμα 32% στα 75,3 δισ. δολ. το τελευταίο τρίμηνο, ξεπερνώντας με ευκολία τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 72 δισ. δολ. Τα έσοδα της Google ήταν 74,9 δισ. δολ. έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για 71,65 δισ. δολ. Τα τριμηνιαία κέρδη της Alphabet ανήλθαν σε 20,6 δισ. δολ. ή 30,69 δολ. ανά μετοχή από 15,2 δισ. δολ. ή 22,30 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 27,56 δολ. ανά μετοχή, με την εταιρεία να καταγράφει για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο κέρδη-ρεκόρ.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα προχωρήσει σε split μετοχών με αναλογία 20-1 τον επόμενο Ιούλιο, εφόσον εγκριθεί από τους μετόχους.

Κέρδη άνω του 5% κατέγραψε και η μετοχή της AMD, η οποία επίσης εχθές το βράδυ ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 974 εκατ. δολ. ή 80 cents ανά μετοχή για το τέταρτο τρίμηνο από 1,78 δισ. δολ. ή 1,45 δολ. ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανήλθαν σε 92 cents ανά μετοχή από 52 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδά διαμορφώθηκαν σε 4,83 δισ. δολ. από 3,24 δισ. δολ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article