11.1 C
Kifissia
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

Με νέες απώλειες έκλεισε η Wall, με τις αποδόσεις των ομολόγων σε επίπεδα… 2008

Must read

Σε πτωτικό έδαφος σταθεροποιήθηκαν τελικώς και έκλεισαν την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να “ζυγίζουν” τα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και να μην απομακρύνουν τη ματιά τους από την αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ συνέχισαν να σκαρφαλώνουν, επί τη βάσει της πεποίθησης της αγοράς ότι τα επιτόκια της Federal Reserve θα κορυφωθούν ακόμη και άνω του 5%.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 90,22 μονάδες ή 0,30%,  στις 30.333,59 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να “χάνει” 31,46 μονάδες ή 0,85%%, στις 3.663,70 και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει πτώση 65,66 μονάδων ή 0,61%, στις 10.614,84 μονάδες.

Τα αποτελέσματα εταιρικών κολοσσών παρείχαν αρχικά στήριξη στην αγορά, με τους τίτλους των AT&T και IBM να κινούνται υψηλότερα (+7,8% και +4,7% αντίστοιχα), καθώς και οι δύο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών τόσο ως προς τα κέρδη όσο και ως προς τα έσοδα για το προηγούμενο τρίμηνο.

Στην άλλη “όχθη”, η μετοχή της Tesla υποχώρησε άνω του 6% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας, το βράδυ της Τετάρτης, ότι αναμένει να χάσει τον στόχο της για παραδόσεις οχημάτων για το σύνολο του 2022. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης έσοδα τριμήνου χαμηλότερα των προβλέψεων των ειδικών της αγοράς.

Η απόδοση, την ίδια ώρα, του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ άγγιξε ακόμη και το 4,239% την Πέμπτη, σκαρφαλώνοντας σε επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν από το 2008. Οι αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων αποτελούν αρνητικό παράγοντα για τις μετοχές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) συνεχίζει να προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τις πληθωριστικές πιέσεις, τις υψηλότερες εδώ και τουλάχιστον 4 δεκαετίες.

“Όσο η επίσημη πολιτική είναι να αναγκαστεί το χρηματιστήριο να υποχωρήσει, ώστε οι άνθρωποι να είναι λιγότερο πλούσιοι, να αγοράζουν έτσι λιγότερα πράγματα και τελικά οι τιμές να σταματήσουν να ανεβαίνουν, χωρίς την ίδια στιγμή να γίνεται τίποτε από την πλευρά της δημοσιονομικής πολιτικής, θεωρούμε ότι η σωστή τοποθέτηση είναι να είναι κανείς bearish έναντι των μετοχών και bullish όσον αφορά τον πληθωρισμό”, σημείωσε ο David Einhorn της Greenlight Capital σε επιστολή προς επενδυτές της οποίας έλαβε γνώση το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Η αυξητική τάση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ αποτελεί βασικό λόγο που πολλοί παράγοντες της αγοράς εκφράζουν σκεπτικισμό για το κατά πόσον ένα ράλι μπορεί να κρατήσει ακόμη και βραχυπρόθεσμα, μολονότι τα εταιρικά αποτελέσματα γ’ τριμήνου είναι μέχρι στιγμής καλύτερα του αναμενομένου.

“Η πρόβλεψή μας είναι ότι τα εταιρικά αποτελέσματα θα είναι αρκετά θετικά ώστε να κρατήσουν την αγορά εντός ενός στενού συναλλακτικού εύρους, όχι όμως τόσο καλά ώστε να οδηγήσουν τις μετοχές στα υψηλά που είδαν στα μέσα του καλοκαιρίου και, δεδομένης της πορείας της νομισματικής πολιτικής, θα λέγαμε ότι ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της αγοράς”, τονίζει από την πλευρά του ο Michael Shaoul της Marketfield Asset Management σε δικό του σημείωμα.

Η κακή απόδοση στο χρηματιστήριο πιθανόν να είναι ο παράγοντας που οδηγεί την οικονομία των ΗΠΑ προς την ύφεση, με τον Kevin Gordon, ανώτερο διευθυντή έρευνας επενδύσεων στην Charles Schwab, να σημειώνει ότι, όπως με τη φούσκα της τεχνολογίας στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι αγορές μπορεί να αποτελέσουν “τον παράγοντα εκείνο που θα εκκινήσει την επόμενη ύφεση”.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 10 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 20 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των ΙΒΜ, Salesforce, Verizon, ενώ των απωλειών εκείνες των Home Depot, Caterpillar, Travelers Cos.

Επιμένουν χαμηλά οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, συρρικνώνεται η μεταποίηση

Ο αριθμός των ανθρώπων που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε κατά 12.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ.

Οι νέες αιτήσεις διολίσθησαν σε χαμηλό τριών εβδομάδων στις 214.000 καθώς περισσότερα άτομα που δεν μπορούσαν να εργαστούν λόγω του Τυφώνα Ίαν επέστρεψαν στις εργασίες τους.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τις νέες αιτήσεις στις 230.000

Συνέχισε να συρρικνώνεται τον Οκτώβριο η μεταποιητική δραστηριότητα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, αν και ο ρυθμός επιβράδυνε από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Federal Reserve Bank of Philadelphia.

Ειδικότερα, ο δείκτης της περιφερειακής τράπεζας για την δραστηριότητα του κλάδου διαμορφώθηκε στο -8,7 τον Οκτώβριο από -9,9 τον Σεπτέμβριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών  τοποθετούσαν τον δείκτη στο -5. Μετρήσεις κάτω από το μηδέν δείχνουν επιδείνωση των συνθηκών στον κλάδο.

Αυτή είναι η τέταρτη αρνητική μέτρηση τους τελευταίους πέντε μήνες. Στην έκθεση της η  Philadelphia Fed σημειώνει ότι “σχεδόν το 24% των εταιρειών ανέφερε μείωση στη γενική δραστηριότητα αυτό τον μήνα, ενώ το 15% ανέφερε αύξηση”.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article