23.7 C
Kifissia
Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Με νέα ρεκόρ ολοκλήρωσε την πρώτη εβδομάδα του έτους η Wall Street

Must read

Σε νέα ιστορικά υψηλά για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση έκλεισαν οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την πρώτη συνεδρίαση του έτους, παρά την πολιτική αναταραχή στην Ουάσιγκτον αλλά και τα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης εβδομάδας του νέου έτους κατέγραψαν ένα εντυπωσιακό ράλι σημειώνοντας νέα ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα δρομολογήσει σύντομα ένα νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας. 

Οι Δημοκρατικοί, μετά την Βουλή των Αντιπροσώπων, ελέγχουν πλέον και τη Γερουσία, μετά την πανηγυρική επικράτησή τους στις επαναληπτικές εκλογές της Τζόρτζια, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο στην κυβέρνηση Μπάιντεν να νομοθετήσει άμεσα ένα δημοσιονομικό πακέτο για την στήριξη της οικονομίας. Ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου, Τζο Μπάιντεν έχει εξάλλου δεσμευτεί να στηρίξει περαιτέρω την οικονομία προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση του κορονοϊού, δέσμευση που επανέλαβε και σήμερα.

Τα νέα μέτρα τόνωσης αναμένεται να παράσχουν σημαντική υποστήριξη στα αμερικανικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να περιορίζει τις επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

Το θετικό κλίμα ενίσχυσαν και οι διαβεβαιώσεις του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ομαλή μετάβαση της εξουσίας σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, μετά τις πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις τους που οδήγησαν στην εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο, προκαλώντας παγκόσμιο σοκ. Με βίντεο στο Twitter, ο πρόεδρος Τραμπ καταδίκασε τις πρωτοφανείς σκηνές βίας της Τετάρτης, στο Καπιτώλιο, όπου οι υποστηρικτές του διέκοψαν τις εργασίες επικύρωσης των αποτελεσμάτων των εκλογών του Νοεμβρίου και δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει ομαλή μετάβαση της εξουσίας στις 20 Ιανουαρίου. 

Παρ’ όλα αυτά, τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Εργασίας, τα οποία έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία έχασε 140.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, τερματίζοντας ένα σερί επτά μηνων ανάπτυξης της αγοράς εργασίας, έριξαν τη σκιά τους στην αγορά. 

Κι αυτό γιατί επιβεβαιώνουν ότι η πανδημία εξακολουθεί να πλήττει την αμερικανική οικονομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα, υποδηλώνοντας ότι θα απαιτηθεί ακόμα πολύ χρόνος μέχρι την επιστροφή σε πιο κανονικούς ρυθμούς και σε τροχιά ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης.

Ανησυχίες, που προκάλεσαν έντονη μεταβλητότητα σήμερα στο ταμπλό και σε πρόσκαιρη επικράτηση των πωλητών, με τους αγοραστές όμως να επιστρέφουν δυναμικά, μετά τη δήλωση Μπάιντεν ότι σύντομα θα παρουσιάσει την πρότασή του για πακέτο ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναζωπύρωση της αμερικανικής οικονομίας. 

Δείκτες – Στατιστικά

Έτσι, ενώ το αρχικό ανοδικό ξεκίνημα της σημερινής ημέρας διαδέχθηκε η διολίσθηση των δεικτών σε αρνητικό έδαφος, που για τον τεχνολογικό Nasdaq διήρκεσε μόνο μερικά λεπτά, η εικόνα στο ταμπλό ανατράπηκε εκ νέου κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης και μετά τη δήλωση Μπάιντεν, με τους επενδυτές να αντιδρούν δυναμικά στέλνοντας για δεύτερη διαδοχική ημέρα τους δείκτες να κλείσουν σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Dow Jones, που ξεκίνησε ανοδικά αλλά ενδοσυνεδριακά έφτασε να χάνει περισσότερες από 150 μονάδες, επιτάχυνε τον βηματισμό του μπαίνοντας στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης και κατάφερε να κλείσει τελικά με μικρά μεν κέρδη 0,18% στις 31.097,97 μονάδες, καταγράφοντας όμως ένα ακόμη ρεκόρ, το τρίτο του από την αρχή του έτους.

Μετά και τη σημερινή άνοδο, ο δείκτης των blue chips ολοκλήρωσε την πρώτη εβδομάδα του έτους με κέρδη της τάξης του 1,6%.

Αντίστοιχη η πορεία στο ταμπλό και του S&P 500, που ξεκίνησε με θετικό πρόσημο, γύρισε στο “κόκκινο” αλλά μετά από αρκετές εναλλαγές προσήμων τερμάτισε τελικά 0,57% υψηλότερα στις 3.825,30 μονάδες, γράφοντας το δεύτερο ρεκόρ του μέσα στην πρώτη μόλις εβδομάδα της χρονιάς. Ο S&P 500 με τη σημερινή άνοδο διεύρυνε τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 1,8%.

Πιο σταθερή ήταν η εικόνα του Nasdaq, που αν και πρόσκαιρα βρέθηκε στο “κόκκινο”, στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε ανοδικά και ολοκλήρωσε την ημέρα με κέρδη 1,03% πάνω από τις 13.200 μονάδες και συγκεκριμένα στις 13.201,98 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης εμφάνισε την καλύτερη εικόνα και σε επίπεδο εβδομάδας, καθώς την ολοκλήρωσε 2,4% υψηλότερα.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones, οι 16 έκλεισαν ανοδικά και οι υπόλοιπες στο “κόκκινο”. Των κερδών ηγήθηκαν οι τίτλοι των Coca Cola (+2,24%), Amgen (1,91%) και Salesforce.com (1,86%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της 3Μ (1,83%), Boeing (1,32%) και Verizon (1,25%). 

Από το ταμπλό του Nasdaq, ξεχώρισε η μετοχή της Tesla, που πρόσφερε σημαντική στήριξη σήμερα στον τεχνολογικό δείκτη και έκλεισε με “άλμα” 7,84% στα 880 δολάρια.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article