28.7 C
Kifissia
Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

Με μεικτά πρόσημα και νέο ρεκόρ για Nasdaq έκλεισε η Wall

Must read

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή με τον Nasdaq να σημειώνει νέο ιστορικό ρεκόρ, εν μέσω ενός σχετικά βαρύ κλίματος στην αγορά καθώς το φιλόδοξο σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για την ενίσχυση της αμερικανικής οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, φαίνεται ήδη να βρίσκει εμπόδια, ενώ παράλληλα αναζωπυρώνονται οι φόβοι για την επιβολή νέων lockdowns.

Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έχασε 179,03 μονάδες ή 0,57% στις 30.996,98 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 11,60 μονάδες ή 0,30% στις 3.841,47 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε σε θετικό έδαφος και ενισχύθηκε κατά 12,15 μονάδες 0,09% στις 13.543,06 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones σημείωσε κέρδη 0,6%, ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,9% και ο Nasdaq πρόσθεσε 4,2%.

Από τις 30 μετοχές του Dow, οι 11 έκλεισαν στο ”πράσινο” και οι 19 στο ”κόκκινο”. Των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των Home Depot, Salesforce.com Inc. και Apple με άνοδο 1,77%, 1,62% και 1,61% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, των απωλειών ηγήθηκαν οι μετοχές των International Business Machines, Intel και UnitedHealth Group με πτώση 9,91%, 9,29% και 2,10% αντίστοιχα.

Τις τελευταίες ημέρες ένας αυξανόμενος αριθμός Ρεπουμπλικανών έχει εκφράσει αμφιβολίες για την ανάγκη ενός ακόμη πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης, και μάλιστα ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων που πρότεινε ο Μπάιντεν. Ανησυχίες που εντείνει το γεγονός ότι και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Μάντσιν επέκρινε το μέγεθος του τελευταίου προτεινόμενου γύρου στήριξης των Αμερικανικών νοικοκυριών, ύψους 2.000 δολαρίων που ζητά ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου. 

Οι όποιες διαφωνίες είτε από τους Ρεπουμπλικανούς είτε από τους Δημοκρατικούς αναμένεται να δυσκολέψουν την προσπάθεια του Μπάιντεν, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ διαθέτοντας ισχνή πλειοψηφία στο Κογκρέσο.

Η εξέλιξη αυτή έχει ασκήσει πιέσεις στις μετοχές των κυκλικών κλάδων, που θα επωφεληθούν περισσότερο από την πρόσθετη δημοσιονομική τόνωση, την τρέχουσα εβδομάδα. Οι τομείς της ενέργειας και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών έχουν καταγράψει απώλειες άνω του 1% από την αρχή της εβδομάδας, ενώ ο κλάδος των πρώτων υλών έχει επίσης υποχωρήσει. Οι εν λόγω κλάδοι άσκησαν πιέσεις στην αγορά και στη σημερινή συνεδρίαση.

Αντίθετα, οι τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες δεν εξαρτώνται τόσο από τα πρόσθετα μέτρα στήριξης, προσέφεραν στηρίξεις στην αγορά. Οι ελπίδες μάλιστα ότι οι μεγάλες εταιρείες επικοινωνιών και τεχνολογίας της χώρας θα εμφανίσουν ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου έχουν διατηρήσει την ανοδική δυναμική του τεχνολογικού κλάδου, βοηθώντας παράλληλα τους βασικούς δείκτες να παραμείνουν κοντά στα υψηλά τους.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές ανησυχούν ότι η συνεχιζόμενη επέλαση της πανδημίας και ενώ το πρόγραμμα εμβολιασμού των Αμερικανών δεν εξελίσσεται με την ταχύτητα που αναμενόταν, αυξάνει τον κίνδυνο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, ό,τι αυτό σημαίνει για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Στο επιχειρηματικό ταμπλό, η μετοχή της IBM σημείωσε βουτιά άνω του 9%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε μείωση πωλήσεων 6% για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο και μάλιστα σε επίπεδο κατώτερο των προσδοκιών.

Η μετοχή της Apple σημείωσε ”άλμα” 9,4% για την εβδομάδα. ”Άλμα” σημείωσαν σε επίπεδο εβδομάδας και οι  μετοχές των Facebook και Microsoft σε ποσοστό 9,2% και 6,3% αντίστοιχα. Αυτές οι εταιρείες θα ανακοινώσουν τα εταιρικά τους αποτελέσματα την ερχόμενη εβδομάδα.

Στα μάκρο, αύξηση 0,7% κατέγραψαν τον Δεκέμβριο οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ σε σύγκριση με τον Νοέμβριο ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 ενισχύθηκαν κατά 22%, με τον συνολικό αριθμό τους να φτάνει σε ετήσια προσαρμοσμένη βάση τα 6,76 εκατ. κατοικίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της National Association of Realtors.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, μετά την πτώση του Μαρτίου και του Απριλίου, οι πωλήσεις άρχισαν απροσδόκητα να αυξάνονται, παρά την πανδημία, με τον συνολικό όγκο των πωλήσεων στο τέλος του 2020 σε μη προσαρμοσμένη βάσει να διαμορφώνεται στα 5,64 εκατ. κατοικίες. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 2006 και πολύ υψηλότερο από ό,τι προβλεπόταν προ της πανδημίας.

Σύμφωνα με τη National Association of Realtors, η αύξηση της ζήτησης οφείλεται στην επιθυμία των αγοραστών για μεγαλύτερα σπίτια, στα προάστια.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article