Με μεικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street – Κέρδη άνω του 1% για Dow Jones στην εβδομάδα

0
200

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι δείκτες της Wall Street την Παρασκευή και σε ανοδικό κυρίως επίπεδο ολοκλήρωσαν την εβδομάδα, με τη μετοχή της Nvidia να διολισθαίνει για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Ειδικότερα στο ταμπλό, ο Dow Jones κέρδισε 0,04% ή 15,57 μονάδες στις 39.150,33 μονάδες. Στον αντίποδα, ο S&P 500 έχασε 0,14% ή 7,54 μονάδες στις 5.465,63 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,16% ή 28,21 μονάδες στις 17.693,38 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, Ο S&P 500 πρόσθεσε 0,61%, ο Nasdaq παρέμεινε αμετάβλητος και ο Dow ενισχύθηκε κατά 1,46%, καταγράφοντας την καλύτερη εβδομάδα του από τον Μάιο.

Από τις 30 μετοχές του Dow, 17 έκλεισαν με κέρδη και οι υπόλοιπες στο “κόκκινο”. Των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των McDonald’s, Amazon.com και Nike με άνοδο 2,21%, 1,60% και 1,60% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, των απωλειών ηγήθηκαν οι μετοχές των Goldman Sachs, JPMorgan Chase και Apple με πτώση 1,69%, 1,11% και 1,04% αντίστοιχα.

Ο S&P 500 έχει διανύσει 377 ημέρες χωρίς sell-off 2,05%. Αυτό είναι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για τον δείκτη από τη Διεθνή Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet που συγκέντρωσε το CNBC. Ο δείκτης δεν έχει σημειώσει και κέρδη τουλάχιστον 2,15% σε αυτό το διάστημα. Αυτή η “ανάπαυλα” της αγοράς έρχεται καθώς οι επενδυτές εστιάζουν σε μετοχές τεχνολογικών εταιρειών, όπως η Nvidia, εν μέσω στοιχημάτων ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αυξήσει τα κέρδη. Από την αρχή της χρονιάς μέχρι στιγμής, ο S&P 500 έχει αυξηθεί περισσότερο από 14%. Οι προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) έχουν επίσης ενισχύσει τον δείκτη το 2024, καθώς τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 2%.

“Οι τεχνολογικές μετοχές εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος”, δήλωσε η Emily Roland, συν-επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στην John Hancock Investment Management. “Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποια στιγμή που μία μόνο μετοχή … να έχει επηρεάσει τόσο πολύ την αγορά, και αυτό είναι πραγματικά ένας βασικός μοχλός της δράσης της αγοράς τον τελευταίο καιρό”.

Σημειώνεται ότι οι μετοχές της Nvidia σημείωσαν πτώση άνω του 3%. Την Πέμπτη, η μετοχή έφτασε σε ιστορικό υψηλό αλλά εν τέλει έκλεισε με απώλειες άνω του 3%. Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία κατασκευής τσιπ εξακολουθεί να καταγράφει άνοδο 155% από την αρχή του έτους μέχρι στιγμής και ξεπέρασε για λίγο τη Microsoft ως η πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία την Τρίτη.

Αν και υπάρχουν κάποια σημάδια μιας υπερτιμημένης αγοράς, δεν είναι ακόμη σαφές αν η αγορά έχει φτάσει στα όριά της στο ράλι που τροφοδοτείται από την τεχνητή νοημοσύνη. Ακόμη και η Nvidia, η οποία είναι αρκετά μεγάλη για να επηρεάσει την αγορά, δείχνει σημάδια ότι η ανοδική της δυναμική μπορεί να επιβραδύνεται.

“Πιθανώς δεν είναι κακή στιγμή για να αποσύρουμε μερικές μάρκες από το τραπέζι”, δήλωσε ο Dave Grecsek, διευθύνων σύμβουλος της Aspiriant. “Είχαμε μια θαυμάσια πορεία και η αγορά φαίνεται λίγο υπερτιμημένη”.

Οι συναλλαγές σήμερα ήταν λίγο ευμετάβλητες λόγω του triple witching, της ταυτόχρονης λήξης των δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών, συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών – δεικτών και δικαιωμάτων προαίρεσης δεικτών.