1.4 C
Kifissia
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

Με κέρδη για πέμπτη συναπτή συνεδρίαση έκλεισε ο Dow

Must read

Δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση σημαντικών κερδών κατέγραψαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τις εταιρείες λιανικών πωλήσεων να συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν στα μεγέθη τους παρά τον θηριώδη πληθωρισμό, παρέχοντας αισιοδοξία στους επενδυτές μετά από εβδομάδες “αιμορραγίας” στην αγορά μετοχών.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 1,61% ή 516,91 μονάδες, στις 32.637,19 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε άνοδο 2% ή 79,66 μονάδων, στις 4.058,39 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 2,68% ή κατά 350,91 μονάδες, στις 11.740,65 μονάδες.

“Μολονότι πρόκειται για ένα αναμενόμενο “ράλι μετά από υπερβολικές πωλήσεις”, υποδεικνύει και πάλι ότι οι οιμωγές της περασμένης εβδομάδας για την καταβαράθρωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, μαζί με τους απαισιόδοξους τίτλους περί επερχόμενης ύφεσης, είχαν έντονο στοιχείο υπερβολής”, αναφέρει η Quincy Krosby, ανώτερο στέλεχος στην LPL Financial.

“Βεβαίως, τα μακροοικονομικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία επιβραδύνεται, ενώ η Fed εμφανίζεται αποφασισμένη για αύξηση επιτοκίων 50 μονάδων βάσης τους επόμενους δύο μήνες”, προσθέτει. “Η πεποίηθηση ωστόσο ότι ο Αμερικανός καταναλωτής, στον οποίο βασίζεται το 70% της οικονομίας των ΗΠΑ, έχει δεχθεί στρατηγικό πλήγμα είναι υπερβολική, όπως δείχνουν τα εταιρικά αποτελέσματα και το θετικό guidance των εταιρειών”, καταλήγει.

Η αγορά έδειξε ήδη από χτες να ανακτά κάποια αυτοπεποίθηση μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης Μαΐου της Fed, στα οποία οι αξιωματούχοι της τράπεζας εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να ενεργήσουν δραστικά προκειμένου να τιθασεύσουν τον αχαλίνωτο πληθωρισμό.

Όπως έδειξαν τα πρακτικά, οι ιθύνοντες της Fed επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 50 μ.β. στις επόμενες δύο συνεδριάσεις, όπως αναμενόταν, αλλά άφησαν ανοιχτό και το περιθώριο και για περαιτέρω αντίστοιχες κινήσεις στις συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Σημειώνεται ότι οι αγορές τιμολογούν επί του παρόντος πως η Fed θα κινηθεί προς ένα επιτόκιο γύρω στο 2,5%-2,75% μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες χαρακτηρίζουν ως ουδέτερο. Ωστόσο, οι δηλώσεις στα πρακτικά έδειξαν ότι η επιτροπή είναι έτοιμη να προχωρήσει και πέρα ​​από αυτό επίπεδο.

Έτσι, οι δείκτες που κινούνταν επιφυλακτικά ανοδικά στο μεγαλύτερο μέρος της χτεσινής συνεδρίασης ανέβασαν ρυθμούς μετά τα πρακτικά τερματίζοντας κοντά στα υψηλά ημέρας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, στην παρούσα φάση ο Dow Jones τρέχει αρνητικό σερί 8 πτωτικών εβδομάδων, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq έχουν συμπληρώσει 7 πτωτικά πενθήμερα.

Και οι ανησυχίες για την πορεία της αγοράς παραμένουν. Όπως ανέφερε άλλωστε σε σημερινό του σημείωμα ο Dennis DeBusschere της 22V Research, “τα πρόσφατα ημερήσια ράλι έχουν ακολουθηθεί από επιθετικές πωλήσεις την επόμενη ημέρα, οπότε για αυτό θα είναι θετικό βραχυπρόθεσμα να κρατήσουν σήμερα οι διεθνείς αγορές”.

Ο ίδιος υπογράμμιζε ακόμα ότι “οι επενδυτές προεξοφλούν πως η αυστηροποίηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών τους τελευταίους 6 μήνες είναι αρκετή προκειμένου να επιβραδυνθεί σημαντικά η οικονομική ανάπτυξη. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από τη μείωση του εύρους των οικονομικών δεδομένων των ΗΠΑ”.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα,  το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 1,5% την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου, έναντι της αρχικής ανακοίνωσης για πτώση 1,4%.

Στα επιμέρους στοιχεία, τα προ φόρων εταιρικά κέρδη υποχώρησαν κατά 2,3% από το προηγούμενο τρίμηνο, αν και ένα χρόνο νωρίτερα είχαν αυξηθεί 12,5%. Όπως επισημαίνει δε το Bloomberg δε, το 2021 ήταν το πιο κερδοφόρο έτος για τις αμερικανικές επιχειρήσεις από το 1950, ωστόσο πλέον παρατηρείται η πρώτη υποχώρηση εταιρικών κερδών στα πέντε τελευταία τρίμηνα.

Στον αντίποδα βέβαια, θετικά ήταν τα νέα από το μέτωπο των καταναλωτικών δαπανών, καθώς η αναθεωρημένη μέτρηση έδειξε αύξηση 3,1% στο α’ τρίμηνο από 2,7% προηγουμένως.

Κάτι που επιβεβαιώνουν άλλωστε και τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν καθημερινά οι λιανοπωλητές, των οποίων οι τίτλοι πραγματοποιούν ράλι σήμερα με έξτρα ώθηση από την ανοδική αναθεώρηση των καταναλωτικών δαπανών.

Συγκεκριμένα, η Macy’s σημείωσε ράλι 16% αφότου αναβάθμισε το outlook του έτους της και η Williams-Sonoma ακολούθησε στο +12% έχοντας ξεπεράσει τις εκτιμήσει τις αγοράς για το τρίμηνό της.

Παρομοίως, οι πωλητές εκπτωτικής λιανικής Dollar Tree και Dollar General κινήθηκαν με άλματα 21,7% και 14,2% αντίστοιχα, αφότου ξεπέρασαν επίσης και οι δύο τις εκτιμήσεις στα μεγέθη που ανακοίνωσαν σήμερα.

Ο ξέφρενος ρυθμός που έδωσαν οι λιανοπωλητές στην αγορά συμπαρασύρει ακόμα και την Nvidia  που ενισχύθηκε κατά 5% παρόλο που εξέδωσε σήμερα πιο αδύναμο από ό,τι αναμενόταν guidance για το δεύτερο της τρίμηνο.

Κατά τα άλλα, ο τίτλος της Twitter κατέγραψε άνοδο 4% αφότου ο Έλον Μασκ αύξησε τη συμμετοχή του στην προσφορά που έχει κάνει για να εξαγοράσει τον κολοσσό των social media στα 33,5 δισ. δολάρια, υποδηλώνοντας σύμφωνα με αναλυτές τη σοβαρότητα των σκοπών του.

Ο κατασκευαστής μικροτσίπ Broadcom ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αγοράσει την εταιρεία cloud VMware σε μια συμφωνία 61 δισ. δολαρίων, που αν ολοκληρωθεί θα σημάνει ένα από τα μεγαλύτερα deals όλων των εποχών στον κλάδο της τεχνολογίας, με τη μετοχή της πρώτης να ενισχύεται κατά 4% και της δεύτερης κατά 3%.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 27 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 3 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Boeing, Nike, Home Depot, ενώ των απωλειών εκείνες των Merck, Verizon, Johnson&Johnson.

Αταλάντευτα ισχυρή η αγορά εργασίας των ΗΠΑ

Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ, εξάλλου, συνεχίζει να επιβεβαιώνει την ισχυρή περίοδο που διανύει, καθώς οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών την περασμένη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις υποχώρησαν κατά 8.000 στις 210.000, ενώ οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν μικρότερη πτώση στις 215.000.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article