Ανοδικά αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τετάρτης οι δείκτες της Wall Street, μόλις μία ημέρα αφότου ο Nasdaq σημείωσε τη χειρότερη ημερήσια πτώση του σε διάστημα 1,5 έτους, καθώς το τελευταίο μισάωρο της συνεδρίασης οι αγοραστές έδειξαν να μην έχουν πλέον άλλες αντοχές ώστε να διατηρήσουν τα σημαντικά ενδοσυνεδριακά κέρδη τους.
Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, με τον Dow Jones μετά το πρώτο δεκάλεπτο να προσθέτει περί τις 300 μονάδες και τους S&P 500 και Nasdaq να γράφουν κέρδη άνω του 1%, με την πρώτη αυτή ανοδική προσπάθεια να “ξεφουσκώνει” πριν συμπληρωθεί καλά-καλά η πρώτη ώρα συναλλαγών, με τους δείκτες να περνούν ακόμη και σε αρνητικό έδαφος.
Ωστόσο, οι αγοραστές ανασυγκροτήθηκαν σχετικά γρήγορα και επανέφεραν σε ανοδική τροχιά την αγορά, παρά την έντονη μεταβλητότητα που ήταν και σήμερα έντονη, χωρίς ωστόσο να διαθέτουν -όπως αποδείχθηκε- τις δυνάμεις να κρατήσουν τον βηματισμό τους μέχρι το τέλος.
Κι αυτό γιατί, η επιφυλακτικότητα ήταν και σήμερα το κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης, δεδομένου ότι οι επενδυτές καλούνται να προσπεράσουν πολλές ανησυχίες ταυτόχρονα.
Μεταξύ άλλων, οι επενδυτές ανησυχούν ότι η ολοένα και πιο επιθετική πολιτική μείωσης των επιτοκίων που υιοθετεί η Federal Reserve, στην προσπάθειά της να “φρενάρει” τον καλπάζοντα πληθωρισμό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση την αμερικανική οικονομία, την ώρα που οι αντίθετοι άνεμοι, λόγω των παγκόσμιων εξελίξεων, δυναμώνουν.
Έτσι, καθώς στις ανησυχίες που αφορούν τον ρυθμό και το εύρος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, προστίθεται οι φόβοι για σημαντική επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, ως απόρροια των εκτεταμένων lockdowns που επιβάλλει ο ασιατικός γίγαντας για την αντιμετώπιση εξάρσεων της πανδημίας του κορονοϊού και των συνεπακόλουθων νέων αναταράξεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, που συνδυαστικά εγείρουν ανησυχίες για υπονόμευση του ρυθμού ανάπτυξης και της παγκόσμιας οικονομίας.
Ανησυχίες που εντείνει και ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, που έχει εκτινάξει τις τιμές της ενέργειας και έχει εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις παγκοσμίως, καθιστώντας ακόμη πιο επιτακτική την επιθετικότερη αντιμετώπισή του από τις κεντρικές τράπεζες, που τροφοδοτεί ακόμη περισσότερο τους φόβους για δράσεις που θα περικόψουν τελικά την οικονομική ανάπτυξη.
Μάλιστα, τις ανησυχίες για επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης ενέτεινε την Τετάρτη η απόφαση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom να διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία λόγω άρνησης αυτών των χωρών να πληρώσουν σε ρούβλια, όπως έχει ζητήσει ο πρόεδρος Πούτιν, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων στη ρωσική οικονομία.
Κρίση που δεν αποκλείεται να επιδεινωθεί καθώς την ίδια ώρα κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία, με τη Μόσχα να απειλεί να πλήξει χώρες του δυτικού κόσμου, ακόμη και μέλη του ΝΑΤΟ, που προμηθεύουν με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό την Ουκρανία.
Δείκτες – Στατιστικά
Έτσι, παρότι ενδοσυνεδριακά οι δείκτες έφτασαν να καταγράφουν σημαντικά κέρδη, ολοκλήρωσαν τελικά τις συναλλαγές μακριά από τα υψηλά ημέρας.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, παρότι ενδοσυνεδριακά έφτασε να προσθέτει περισσότερες από 400 μονάδες, έκλεισε τελικά τη συνεδρίαση μόλις 61,75 μονάδες ή 0,19 υψηλότερα, στις 33.301,93 μονάδες.
Αντίστοιχη πορεία ακολούθησε και ο S&P 500, ο οποίος τερμάτισε μόλις 0,18% υψηλότερα από χθες, στις 4.182,80 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά τα κέρδη του ξεπέρασαν το 1,3%.
Σχεδόν αμετάβλητος ολοκλήρωσε την ημέρα ο τεχνολογικός Nasdaq, παρότι ξεκίνησε τη συνεδρίαση με άλμα, καθώς υπέκυψε τελικά στην έντονη μεταβλητότητα και τερμάτισε στις 12.488,93 μονάδες, 1,81 μονάδες ή 0,01% χαμηλότερα από το χθεσινό του κλείσιμο.
Με απώλειες της τάξης του 3,3% έκλεισε ο τίτλος της Meta, μητρικής του Facebook, με τους επενδυτές να κρατούν στάση αναμονής εν όψει της ανακοίνωσης από τον τεχνολογικό κολοσσό των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.