Με κέρδη έκλεισε την εβδομάδα η Wall, νέα υψηλά για Nasdaq και S&P 500

0
90

Σημαντικά κέρδη σε διάστημα εβδομάδας κατέγραψε η Wall Street, με τους Nasdaq και S&P 500 να κλείνουν μάλιστα σε νέα υψηλά, παρότι στη συνεδρίαση της Παρασκευής οι δείκτες κινήθηκαν με μικρές διακυμάνσεις μετά τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία αλλά και τις συνεχιζόμενες ανησυχίες που προκαλούν οι εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς τα τελευταία στοιχεία από την Κίνα κατέδειξαν ότι η επιδημία του κοροναϊού συνεχίζει να καλπάζει, με 5.090 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ανακοινώνονται την Παρασκευή. Με βάση τον τελευταίο απολογισμό τα συνολικά κρούσματα ξεπερνούν πλέον τα 63.850 στην ηπειρωτική Κίνα. Την ίδια στιγμή οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν 121 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 1.381.

Εν τω μεταξύ, μετά και την αλλαγή του τρόπου διάγνωσης του κοροναϊού από τις αρχές της κινεζικής επαρχίας Χουμπέι, όπου αποδίδεται και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, εντάθηκαν ακόμη περισσότερο οι ανησυχίες των ειδικών όσον αφορά την ακρίβεια των στοιχείων που δίνει στη δημοσιότητα η Κίνα, εγείροντας φόβους ότι η επιδημία μπορεί να είναι τελικά πιο σοβαρή από ό,τι έχει εκτιμηθεί έως τώρα.

Το ήδη επιφυλακτικό κλίμα επιδείνωσαν περαιτέρω τα αδύναμα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ για τις καταναλωτικές δαπάνες, που αποτελούν τον βασικό τροφοδότη της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, και για τη βιομηχανική παραγωγή.

Ειδικότερα, τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Ιανουάριο από τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Σε ετήσια βάση οι λιανικές πωλήσεις εμφάνισαν άνοδο 4,4% τον Ιανουάριο. Ωστόσο, η αύξηση αυτή δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες των επενδυτών καθώς πάνω από το μισό της ανόδου του Ιανουαρίου προήλθε από μεγάλες αλυσίδες προμηθειών για μικρές επιχειρήσεις όπως η Home Depot και η Lowe’s. Στους υπόλοιπους κλάδους οι πωλήσεις ήταν αδύναμες, με τα καταστήματα ρουχισμού για παράδειγμα να αναφέρουν βουτιά 3,1% στις πωλήσεις τους που αποτελεί τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009.

Εν τω μεταξύ, αρνητική εικόνα εμφάνισε τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ, καθώς η ζήτηση ενέργειας υποχώρησε εν μέσω του ασυνήθιστα ζεστού καιρού και η Boeing περιόρισε περαιτέρω την παραγωγή πολιτικών αεροσκαφών. Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,3% σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση τον Ιανουάριο από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε η Federal Reserve. Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Η παραγωγή των οργανισμών κοινής ωφελείας μειώθηκε κατά 4%, με τους κλάδους ηλεκτρικής παραγωγής και φυσικού αερίου να υποχωρούν 3,2% και 7,7% αντίστοιχα, καθώς μειώθηκε η κατανάλωση ενέργειας λόγω του ασυνήθιστα ζεστού Ιανουαρίου.

Την ίδια στιγμή, η μεταποιητική παραγωγή εμφάνισε μικρή μείωση 0,1% τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό την υποχώρηση της παραγωγής στην αεροδιαστημική βιομηχανία κατά 7,4% καθώς η Boeing “μείωσε σημαντική την παραγωγή πολιτικών αεροσκαφών”, όπως ανακοίνωσε η Fed. Χωρίς να περιλαμβάνονται τα αεροσκάφη και ανταλλακτικά, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed. Επίσης, η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας υποχώρησε στο 76,8% τον Ιανουάριο από 77,1% τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, κάποια στήριξη προσέφεραν τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, η οποία βελτιώθηκε περαιτέρω, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών παρά το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κοροναϊού στην Κίνα. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του University of Michigan σκαρφάλωσε στις 100,9 μονάδες το Φεβρουάριο από 99,8 μονάδες τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στις 99,5.

Ο δείκτης για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες υποχώρησε στις 113,8 μονάδες από 114,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης για τις προσδοκίες των επενδυτών σκαρφάλωσε στις 92,6 μονάδες από 90,5 μονάδες τον Ιανουάριο.

Δείκτες – στατιστικά

Εν μέσω αυτού του κλίματος οι δείκτες στη Wall Street καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κατέγραφαν μικρές διακυμάνσεις, εικόνα που δεν άλλαξε μέχρι το τέλος της ημέρας.

Ο Dow Jones που ξεκίνησε πτωτικά και παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος καθ’ όλη τη συνεδρίαση, προς το τέλος περιόρισε τις απώλειές του και έκλεισε τελικά με οριακή υποχώρηση 0,09% στις 29.398,08 μονάδες, καταγράφοντας ωστόσο κέρδη της τάξης του 1% σε διάστημα εβδομάδας.

Η εικόνα στις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη ήταν μοιρασμένοι, με 15 θα κλείνουν με θετικό πρόσημο και τις υπόλοιπες να “γράφουν” απώλειες. Των κερδών ηγήθηκαν οι τίτλοι των Visa (+1,39%), Home Depot (+1,10%) και American Express (+1,05%), ενώ των “χαμένων” πρωτοστάτησαν οι IBM (-2,34%), Walgreens Boots Alliance (-1,34%) και Caterpillar (-1,24%).

Ο ευρύτερος S&P 500 μετά από αρκετές εναλλαγές προσήμων έκλεισε με άνοδο 0,2% στις 3.379,33 μονάδες, καταγράφοντας μάλιστα ένα ακόμη υψηλό και διευρύνοντας την εβδομαδιαία επίδοσή του στο +1,6%.

Σε νέο υψηλό έκλεισε και ο τεχνολογικός Nasdaq, που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής με κέρδη 0,20% στις 9.731,18 μονάδες, αυξάνοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 2,2%.

Από τις επιμέρους μετοχές, στη σημερινή συνεδρίαση ξεχώρισε ο τίτλος της Nvidia Corp., που σημείωσε άλμα 7% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας το βράδυ της Πέμπτης ότι οι πωλήσεις της στον κλάδο των data-center σημείωσαν νέο ρεκόρ το τελευταίο τρίμηνο φτάνοντας τα 968 εκατ. δολάρια.

Άλμα της τάξης του 11% κατέγραψε επίσης η μετοχή της Expedia, μετά την εκρηκτική άνοδο των κερδών της στο τέταρτο τρίμηνο και με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι αναμένει διψήφια αύξηση των EBITDA το 2020.

Στον αντίποδα, με μικρές απώλειες 0,49% τερμάτισε ο τίτλος της Tesla Inc., μετά τη χθεσινή άνοδο κατά 5%, στον απόηχο της αιφνiδιαστικής ανακοίνωσης της εταιρείας ότι σχεδιάζει να προσφέρει κοινές μετοχές αξίας περίπου 2 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι από τις εταιρείες που απαρτίζουν τον δείκτη S&P 500 έχει ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα πάνω από το 77%, με το 72% εξ αυτών να εμφανίζει κέρδη καλύτερα των προσδοκιών της αγοράς.