22.4 C
Kifissia
Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

Με κέρδη έκλεισε η Wall στον απόηχο των πρακτικών της Fed

Must read

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, στον απόηχο της δημοσίευσης των πρακτικών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), η οποία έδειξε αποφασισμένη να προχωρήσει σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από ό,τι αναμένει η αγορά, αν κάτι τέτοιο κριθεί ότι είναι απαραίτητο.

Ειδικότερα στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε στις 32.120,28 μονάδες με άνοδο 0,6% ή 191,66 μονάδων, ο διευρυμένος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,95% ή 37,52 μονάδες στις 3.979 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq πρόσθεσε 170,29 μονάδες ή 1,51% στις 11.434,74 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές του Dow, 23 έκλεισαν στο “πράσινο” και οι υπόλοιπες κατέγραψαν απώλειες. Ειδικότερα, των κερδών ηγήθηκαν  οι μετοχές των American Express, Boeing και Home Depot με άνοδο 3,46%, 2,19% και 2%  αντίστοιχα. Στον αντίποδα, των απωλειών ηγήθηκαν οι μετοχές των Procter & Gamble, Johnson & Johnson και Merch & Co. με πτώση 1,65%, 1,01% και 0,79% αντίστοιχα.

Μετά τη θηριώδης βουτιά 43% της Snapchat χτες, που έφερε νέες πιέσεις στον ταλαιπωρημένο τεχνολογικό κλάδο και ώθησε σε νέο sell – off 2,4% τον Nasdaq, η αγορά σήμερα κινούταν επιφυλακτικά ανοδικά με τους επενδυτές να αναμένουν τα πρακτικά της Fed για να επιλέξουν κατεύθυνση πιο πειστικά.

Και η αποφασιστικότητα που έδειξαν οι αξιωματούχοι της τράπεζας ενίσχυσε άμεσα την επενδυτική διάθεση της ημέρας.

Ειδικότερα, όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης Μαΐου, οι ιθύνοντες της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 50 μ.β. στις επόμενες δύο συνεδριάσεις όπως αναμενόταν, αλλά άφησαν ανοιχτό το περιθώριο και για περαιτέρω αντίστοιχες κινήσεις στις συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

“Οι περισσότεροι συμμετέχοντες έκριναν ότι οι αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης θα ήταν πιθανώς κατάλληλες στις επόμενες δύο συναντήσεις”, αναφέρουν τα πρακτικά. Επιπλέον, τα μέλη της Επιτροπής ανέφεραν ότι “μια περιοριστική στάση πολιτικής μπορεί κάλλιστα να καταστεί κατάλληλη ανάλογα με την εξέλιξη του οικονομικού outlook και τους σχετικούς κινδύνους”.

Σημειώνεται ότι η αγορές τιμολογούν επί του παρόντος ότι η Fed θα κινηθεί προς ένα επιτόκιο γύρω στο 2,5%-2,75% μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες χαρακτηρίζουν ως ουδέτερο επιτόκιο. Οι δηλώσεις στα πρακτικά, ωστόσο, δείχνουν ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να προχωρήσει πέρα ​​από αυτό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα πρακτικά αναφέρεται 60 φορές η λέξη πληθωρισμός, με τα μέλη της Fed να εκφράζουν ανησυχίες για την άνοδο των τιμών παρά την αισιοδοξία που δείχνουν ότι οι κινήσεις της τράπεζας καθώς και άλλες συνθήκες, όπως η χαλάρωση των στενώσεως της εφοδιαστικής αλυσίδας, θα βοηθήσουν την κατάσταση.

Όπως είχαν επισημάνει νωρίτερα οι αναλυτές της Saxo Bank, “ενώ η αναζήτηση οποιασδήποτε αναφοράς σε ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσεις μοιάζει μάταιη, ως βασική υπόθεση παραμένει μια σειρά από αυξήσεις κατά 50 μ.β. που θα ακολουθήσουν”.

“Ωστόσο, οι επενδυτές αναλύουν όλο και περισσότερο τις συζητήσεις της Fed αναζητώντας ενδείξεις περί στασιμοπληθωρισμού ή οικονομικής επιβράδυνσης και αυτό είναι που οδηγεί πραγματικά τη διάθεση της αγοράς προς το παρόν”.

Εν τω μεταξύ, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου των ΗΠΑ (CBO) δημοσίευσε την Τετάρτη οικονομικές προοπτικές, στις οποίες αναφέρεται ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος.

Η CBO αναμένει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί κατά 6,1% φέτος και κατά 3,1% το 2023. Η πρόβλεψη αυτή υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί από τα τρέχοντα ετήσια επίπεδα του 8,3%, ωστόσο θα εξακολουθεί να είναι δραματικά πάνω από το μακροπρόθεσμο βασικό επίπεδο του 2,3%.

Κατά τα άλλα, συνεχίστηκαν οι δημοσιεύσεις οικονομικών αποτελεσμάτων, με τον τίτλο της Dick’s Sporting Goods να πραγματοποιεί εντυπωσιακό ράλι έπειτα από το έντονα αρνητικό άνοιγμα.

Συγκεκριμένα η μετοχή της ξεκίνησε τις συναλλαγές με πτώση άνω του  6% με φόντο το γεγονός ότι υποβάθμισε το outlook για το σύνολο του έτους της λόγω πληθωρισμού και επιπλοκών της εφοδιαστικής αλυσίδας, ωστόσο εν τέλει σημείωσε “άλμα” άνω του 9% καθώς ξεπέρασε τις εκτιμήσεις της αγοράς στα μεγέθη του τριμήνου της.

Η Nordstrom πραγματοποίησε επίσης άλμα άνω του 14% αφότου ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις της στο τρίμηνο.

Γενικότερα οι λιανοπωλητές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής καθώς οι επενδυτές θέλουν να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει μια μετατόπιση στη ζήτηση των καταναλωτών για υπηρεσίες και όχι αγαθά, ενώ ορισμένοι εκτιμούν ότι οι εν λόγω μετοχές ίσως “τιμωρούνται υπερβολικά” για τα αποτελέσματά τους.

Περαιτέρω ώθηση στην αγορά έδωσε σήμερα και η κατασκευαστική Toll Brothers, η μετοχή της οποίας σημείωσε άνοδο άνω του 7% αφότου ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα αποτελέσματα τριμήνου που δημοσίευσε σήμερα.

Τέλος, στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον Απρίλιο, σε μια ενθαρρυντική εξέλιξη που δείχνει ότι η ζήτηση για εξοπλισμό και εμπορεύματα παραμένει ισχυρή παρά το ράλι του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά αυξήθηκαν 0,4% τον Απρίλιο μετά την καθοδικά αναθεωρημένη άνοδο του Μαρτίου κατά 0,6%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Η αξία των παραγγελιών για βασικά κεφαλαιουχικά αγαθά, ένδειξη της πορείας των επενδύσεων σε εξοπλισμό, σκαρφάλωσε 0,3% μετά από άνοδο 1,1% τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg έκαναν λόγο για αύξηση 0,6% στις παραγγελίες για συνολικά τα διαρκή αγαθά και 0,5% για τα βασικά κεφαλαιουχικά αγαθά.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article