15.4 C
Kifissia
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Με κέρδη έκλεισε η Wall, βαδίζοντας προς το τέλος του χειρότερου μήνα της για το 2023

Must read

Ανοδικά κινήθηκαν, παρά τα αρχικά σκαμπανεβάσματα, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, σε μια προσπάθεια ανάκτησης μέρους των απωλειών που έχουν καταγραφεί τόσο στον μήνα όσο και στο τρίμηνο και με το βλέμμα των επενδυτών στη μίνι αποκλιμάκωση των αποδόσεων-πολυετών ρεκόρ των ομολόγων, που αποτελούν επενδυτικό “αντίπαλο” των μετοχών.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 116,07 μονάδες ή 0,35%, στις 33.666,34 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει άνοδο 25,19 μονάδων ή 0,59%, στις 4.299,70, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε κέρδη 108,43 μονάδων ή 0,83%, στις 13.201,28 μονάδες.

Ο κλάδος των υπηρεσιών μαζικής επικοινωνίας σημείωσε άλμα 1,2%, ενισχυμένος από μια άνοδο 2% της Meta Platforms. Η Intel και η Cisco σημείωσαν άνοδο 1,6% και 1,3% αντίστοιχα, ωθώντας υψηλότερα τον Dow Jones.

“Πρόκειται για μια μικρή αναστολή από την πίεση των πωλήσεων. Ελλείψει μεγάλου καταλύτη, είναι συνήθως δύσκολο να διατηρηθεί μια τέτοια κίνηση προς μία κατεύθυνση”, δηλώνει ο Ross Mayfield, αναλυτής επενδυτικής στρατηγικής στην Baird. “Αυτή η μικρή παύση δεν είναι απροσδόκητη, ακόμη και μέσα σε ένα πιο αρνητικό σκηνικό”, συμπληρώνει.

Στην ενίσχυση των δεικτών, μετά την αρχική υποχώρησή τους, συνέβαλε μια κάποια αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ από τα πολυετή υψηλά που σημείωναν νωρίτερα. Οι μετοχές έχουν δυσκολευτεί τον τελευταίο καιρό με τις αυξανόμενες αποδόσεις και τις προοπτικές υψηλότερων επιτοκίων της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) για περισσότερο χρόνο από τον αναμενόμενο.

Η απόδοση του σημείου αναφοράς, 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ, έφτασε σε νέο υψηλό 15 ετών το πρωί της Πέμπτης (ώρα ανατολικών  ΗΠΑ), καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία έδειξαν μια – ακόμη – ανθεκτική αγορά εργασίας, με τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας να διαμορφώνονται σε επίπεδα χαμηλότερα του αναμενομένου, για να υποχωρήσει στη συνέχεια.

Η χρηματιστηριακή αγορά έχει το βλέμμα της στραμμένο στην αγορά ομολόγων το τελευταίο διάστημα, με οποιαδήποτε άνοδο επιτοκίων και αποδόσεων να αυξάνει τις ανησυχίες για ύφεση και να στέλνει τις μετοχές σε νέα χαμηλά. Ο S&P 500 έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Ιούνιο αυτή την εβδομάδα, καθώς η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Η Παρασκευή σηματοδοτεί το τέλος ενός δύσκολου μήνα και τριμήνου συναλλαγών. Ο Dow κινείται προς το να κλείσει με απώλειες 3% σε μηνιαία βάση και 2% χαμηλότερα στο τρίμηνο. Ο S&P 500 αναμένεται να ολοκληρώσει τον μήνα με πτώση 4,6% και το τρίμηνο με απώλειες περίπου 3,4%. Ο Nasdaq βρίσκεται σε ρυθμό για να ολοκληρώσει τον μήνα και το τρίμηνο χάνοντας 6% και 4,3%, αντίστοιχα.

Οι επενδυτές στρέφουν πια την προσοχή τους στα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον δείκτη τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης που αναμένεται την Παρασκευή. Η ένδειξη PCE είναι η προτιμώμενη μέτρηση πληθωρισμού της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve).

Η Wall Street παρακολουθεί επίσης τις εξελίξεις στην Ουάσιγκτον, καθώς οι διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο για ένα νομοσχέδιο για τις ομοσπονδιακές δαπάνες των ΗΠΑ συνεχίζονται με ορίζοντα την προθεσμία της 1ης Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι, Ρεπουμπλικανός, είπε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC την Πέμπτη το πρωί ότι ήταν βέβαιος ότι το Κογκρέσο θα αποφύγει το shutdown του ομοσπονδιακού κράτους αυτό το σαββατοκύριακο, αν και επέκρινε ένα νομοσχέδιο που πρότεινε η Γερουσία για το γεγονός ότι δεν ασχολείται με την ασφάλεια των συνόρων. Οι traders έχουν τις αμφιβολίες τους ότι ο ΜακΚάρθι μπορεί να πείσει το σύνολο των Ρεπουμπλικανών βουλευτών να ομονοήσουν και να ψηφίσουν προϋπολογισμό εντός της προθεσμίας.

Μεταξύ των 30 μετοχών, 19 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 11 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Intel, UnitedHealth, Cisco, ενώ των απωλειών εκείνες των Boeing, IBM, Procter&Gamble.

Σταθερή ανάπτυξη, λιγότερες του αναμενομένου οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ

Η αμερικανική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται με αρκετά ισχυρό ρυθμό το β’ τρίμηνο του έτους, όπως έδειξε η τελευταία μέτρηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ η οποία περιλαμβάνει επίσης μεγάλες καθοδικές αναθεωρήσεις για τα προηγούμενα χρόνια.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1% το β’ τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη μέτρηση του. Αυτή είναι η τρίτη μέτρηση του ΑΕΠ για την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου.

Παράλληλα, η ανάπτυξη του α’ τριμήνου αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 2,2% από 2% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Η κυβέρνηση αναθεώρησε και τα στοιχεία της για τα προηγούμενα χρόνια, ανακοινώνοντας χαμηλότερες μετρήσεις του ΑΕΠ για τα πρώτα τρίμηνα των ετών 2020, 2021 και 2022.

Ειδικότερα, τα στοιχεία για το α’ τρίμηνο του 2020 αναθεωρήθηκαν καθοδικά σε συρρίκνωση 5,3% του ΑΕΠ από 4,6% προηγουμένως. Συνολικά για το 2020 ωστόσο το ΑΕΠ αναθεωρήθηκε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, δείχνοντας συρρίκνωση κατά 2,2%, καθώς οι επιδόσεις της οικονομίας ήταν πιο ισχυρές το γ’ και το δ’ τρίμηνο.

Το α’ τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,2% αντί για 6,3%, ενώ για το σύνολο του έτους η ανάπτυξη αναθεωρήθηκε χαμηλότερα στο 5,8% από 5,9%.

Τέλος, για το α’ τρίμηνο του 2022 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 2,0%, αντί για 1,6% που είχε ανακοινωθεί αρχικά, ενώ για το σύνολο του έτους, η οικονομική ανάπτυξη αναθεωρήθηκε χαμηλότερα κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,9%.

Παρά την αναθεώρηση των στοιχείων, η ύφεση από την πανδημία της COVID-19 παρέμεινε η χειρότερη στην ιστορία, με την οικονομία να συρρικνώνεται με μέσο ρυθμό 17,5% από το δ’ τρίμηνο του 2019 μέχρι το β’ τρίμηνο του 2020. Η ανάκαμψη που ακολούθησε είναι η δεύτερη ισχυρότερη στην ιστορία.

Μικρή αύξηση σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή εικόνα της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ παρά τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Federal Reserve για περισσότερο από ένα χρόνο.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 2.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 204.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 215.000.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις – τα άτομα που συνέχισαν να λαμβάνουν επίδομα μετά την αρχική εβδομάδα βοήθειας – αυξήθηκαν κατά 12.000 στις 1,670 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

WordPress PopUp Plugin