24.4 C
Kifissia
Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες της Wall, με οδηγό εταιρικά αποτελέσματα και… ΕΚΤ

Must read

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό δείκτη να καταγράφει την μεγαλύτερη άνοδο, ενισχυμένος από το “άλμα” της μετοχής της Tesla, την ώρα που οι επενδυτές, με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα, συνεχίζουν να παίρνουν μια “ανάσα” από την ισχυρά πτωτική τάση που έχει επικρατήσει μέχρι στιγμής το 2022.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones  κατέγραψε άνοδο 162,06 μονάδων ή 0,51%, στις 32.036,90 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να κερδίζει 38,60 μονάδες ή 0,97%, στις 3.998,50 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει άνοδο 161,96 μονάδων ή 1,36%, στις 12.059,61 μονάδες.

Οι επενδυτές συνέχισαν τη στροφή τους προς τον τεχνολογικό κλάδο, που έχει αιμοδοτήσει το ράλι της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς ορισμένα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα οδήγησαν την Wall Street σε αναζήτηση ορισμένων asset τα οποία έχουν “κακοποιηθεί” το προηγούμενο διάστημα.

“Αυτό που είδαμε σήμερα στην αγορά είναι η συνέχεια μιας πιθανής ανάκαμψης, μιας πιθανής αισιοδοξίας για το γεγονός ότι τα οικονομικά στοιχεία δεν είναι τόσο άσχημα όσο φοβούνταν οι επενδυτές ότι θα ήταν”, ανέφερε ο Robert Cantwell, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Upholdings. “Αυτό όμως συμβαίνει στην αγορά εδώ και περίπου έναν μήνα”.

Ο κλάδος των καταναλωτικών αγαθών διακριτικής ευχέρειας ηγήθηκε των κερδών στο πλαίσιο του S&P 500, άνω του 2%, με τη βοήθεια της απόδοσης της Tesla. Η τελευταία κέρδισε 9,8% μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων από την αυτοκινητοβιομηχανία τα οποία ήταν μεν ισχυρότερα του αναμενομένου, έδειξαν ωστόσο μείωση των μεικτών περιθωρίων της εταιρείας. Σε σχέση με την αρχή του έτους, ωστόσο, καταγράφει ακόμη κι έτσι πτώση 23%.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε νωρίτερα την Πέμπτη τα βασικά επιτόκιά της για πρώτη φορά εδώ και 11 χρόνια, προκειμένου να καταπολεμήσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ. Το βασικό επιτόκιό της αυξήθηκε κατά 50 μονάδες βάσης, στο 0% (από -0,5%), γεγονός που οδήγησε σε πτώση του δολαρίου έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Ένα πιο αδύναμο δολάριο μπορεί να ενισχύσει τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου.

“Οι ταύροι φαίνεται να έχουν επιστρέψει στην αγορά. Είδαμε ιδιαίτερα ισχυρά ράλι σε τεχνολογία, κρυπτονομίσματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου τις τελευταίες ημέρες”, τονίζει η Callie Cox, αναλύτρια επενδύσεων για τις ΗΠΑ στην eToro. “Πράγμα το οποίο αξίζει της προσοχής μας, καθώς σε μια οικονομία με χτυπητές αδυναμίες αυτή την περίοδο, θα περίμενε κανείς να δει άλλα τμήματα της αγοράς να τα πηγαίνουν καλύτερα. Ωστόσο, τα ζωώδη ένστικτα έχουν επιστρέψει, τουλάχιστον προσώρας”, πρόσθεσε.

Περίπου το 18% των εταιρειών του S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα β΄τριμήνου, με το 71% εξ αυτών να έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες, σύμφωνα με την FactSet.

“Εάν οι γενικές χρηματοοικονομικές συνθήκες συνεχίσουν να συσφίγγονται με τον σημερινό ρυθμό, αυτό σημαίνει ότι η μακροπρόθεσμη εύλογη αξία των αμερικανικών μετοχών θα συνεχίσει τελικά να μειώνεται”, τόνισε από την πλευρά του ο Huw Roberts, επικεφαλής αναλύσεων στην Quant Insight.

Η μετοχή της AT&T υποχώρησε 7,6% μετά την αναθεώρηση επί τα χείρω του guidance της για το σύνολο του έτους όσον αφορά τις ελεύθερες ταμειακές ροές της. Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, τα αποτελέσματα της εταιρείας τηλεπικοινωνιών για το β’ τρίμηνο ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Η American Airlines είδε τη μετοχή της να χάνει 7,4% λόγω της περικοπής των σχεδίων μεγέθυνσης της δραστηριότητάς της, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματά της ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες. Η δε United Airlines απογοήτευσε ως προς τα αποτελέσματά της, με τις απώλειες της μετοχής της να κλείνουν στο 10,2%.

Η μετοχή της Carnival υποχώρησε κατά 11,2% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα προχωρήσει σε δημόσια προσφορά κοινών μετοχών της αξίας 1 δισ. δολ.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 21 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 9 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Boeing, Goldman Sachs, Salesforce, ενώ των απωλειών εκείνες των Verizon, Dow Inc., IBM.

ΗΠΑ: Υψηλό οκταμήνου για τις αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας

Αύξηση κατά 7.000 σημείωσαν οι αρχικές αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο συνολικός αριθμός των αρχικών αιτήσεων ανήλθε σε 251.000.

Αυτός ο αριθμός αποτελεί τον υψηλότερο από τον περασμένο Νοέμβριο.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν υπολογίσει ότι οι νέες αιτήσεις θα μειωθούν σε 240.000 από τις 244.000 της περασμένης εβδομάδας.

Ο αριθμός των ατόμων που ήδη εισπράττουν επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε κατά 51.000 σε 1,38 εκατομμύρια.

Οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί από τότε που έφτασαν τις 166.000 τον Μάρτιο, το χαμηλότερο επίπεδο απαιτήσεων από το 1968. Οι οικονομολόγοι λένε ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, αλλά πρέπει να δοθεί μία προσοχή στις απολύσεις.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article