19.9 C
Kifissia
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Με κέρδη “άκουσε” τα μηνύματα Πάουελ η Wall – Έσπασαν το αρνητικό σερί 3 εβδομάδων Nasdaq και S&P 500

Must read

Ο Τζερόμ Πάουελ άφησε ανοιχτή την πόρτα για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed εντός του έτους και η μεταβλητότητα έδωσε χώρο στα κέρδη με τους τρεις κύριους δείκτες της Wall να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος.

Ο επικεφαλής της Fed διαβεβαίωσε τους επενδυτές από το βήμα του οικονομικού συνεδρίου του Jackson Hole στο Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ, ότι η νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας θα προχωρήσει με προσοχή, ωστόσο κάλεσε σε μεγαλύτερη επαγρύπνηση στη μάχη κατά του πληθωρισμού, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Η Fed θα παραμείνει ευέλικτη καθώς θα εξετάζει τις επόμενες κινήσεις της, σημείωσε ο κ. Πάουελ χωρίς να στείλει σήμα ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αρχίσει να χαλαρώνει τη δημοσιονομική της πολιτική σύντομα.

“Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει μειωθεί από το αποκορύφωμά του -σε μια θετική εξέλιξη- παραμένει πολύ υψηλός”, δήλωσε ο Πάουελ “Είμαστε προετοιμασμένοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια, εάν χρειαστεί, και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο έως ότου βεβαιωθούμε ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω, προς τον στόχο μας”.

 

 

Στον απόηχο των μηνυμάτων του Πάουελ η Wall εμφάνισε σκαμπανεβάσματα για να πάρει ανοδική τροχιά από τα μέσα της συνεδρίασης και μετά. Έτσι, ο βιομηχανικός Dow πρόσθεσε 247 μονάδες ή 0,73% στις 34.346,90, ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 0,67% στις 4.405,71 μονάδες και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,94% στις 13.590,65 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow, 25 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 5 με αρνητικό. Στην κορυφή του δείκτη βρέθηκε η Boeing με άνοδο 2,81% και ακολούθησαν οι Intel (+2,03%) και Salesforce (+1,93%).

Στην εβδομάδα ο Dow υποχώρησε κατά 0,5%, ο S&P 500 έκλεισε σε θετικό έδαφος +0,8% και ο Nasdaq σκαρφάλωσε κατά 2,3%. Οι δύο τελευταίοι δείκτες διέκοψαν ένα σερί τριών πτωτικών εβδομάδων.

Το μήνυμά του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προς τους επενδυτές συνοψίζεται στο ότι ο ακόμη πολύ υψηλός πληθωρισμός μπορεί να δικαιολογήσει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, καθώς η Fed παρακολουθεί προσεκτικά τα οικονομικά στοιχεία και την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Η Fed “παραμένει περιοριστική” με τη νομισματική της πολιτική, δήλωσε ο Kevin Gordon, στρατηγικός επενδυτής της Charles Schwab, σε τηλεφωνική συνέντευξη μετά την ομιλία του Πάουελ. Τα σχόλιά του υποδήλωσαν ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς η κεντρική τράπεζα στοχεύει να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% και ενώ η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν ως επί το πλείστον ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά τον Σεπτέμβριο, αλλά βλέπουν πιθανότατα άλλη μια αύξηση των επιτοκίων τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME. Συγκεκριμένα η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μ.β. στο 5,5% έως 5,75% στη συνεδρίαση της Fed τον Νοέμβριο συγκεντρώνει 48,2%, ενώ είναι ελαφρώς χαμηλότερη η πιθανότητα για αύξηση των επιτοκίων στο ίδιο εύρος στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Οι επενδυτές ίσως περιμένουν από τον Πάουελ να τηρήσει την υπόσχεσή του να “φρεσκάρει” την οικονομία, σύμφωνα με τον Τζο Φεράρα, επενδυτικό στρατηγικό σύμβουλο της Gateway Investment Advisers.

“Λέει ότι η δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμη”, δήλωσε ο Ferrara στη MarketWatch και κατά τη γνώμη του ο Πάουελ ήταν περισσότερο επιθετικός παρά ήπιος στα σχόλιά του.

Στο συνέδριο του Jackson Hole μίλησε και η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σημείωσε πως “πρέπει να κρατήσουμε τα επιτόκια σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα όσο είναι απαραίτητο, προκειμένου να επιτευχθεί η έγκαιρη επιστροφή στον πληθωριστικό στόχο του 2%”. Οφείλουμε, πρόσθεσε, να παραμείνουμε προσηλωμένοι και δεσμευμένοι στους σαφείς μας στόχους.

Στο μεταξύ, οι μετοχές συνεχίζουν να προσαρμόζονται στη μεταβλητότητα της αγοράς ομολόγων, δήλωσε ο Gordon, επισημαίνοντας την εκτίναξη των αποδόσεων τους τον Αύγουστο.

Σήμερα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ενισχύθηκε οριακά στο 4,239% ενώ στην εβδομάδα έχασε 1,2 μονάδες βάσης. Το 2ετές πρόσθεσε 3,8 μονάδες βάσης στο 5,054%, στο υψηλότερό του επίπεδο από τις 8 Μαρτίου. Στην εβδομάδα, το ομόλογο κέρδισε 12 μονάδες βάσης, ενώ σε βάση 3 εβδομάδων έχει σκαρφαλώσει κατά 26,3 μονάδες βάσης.

Στα μάκρο της ημέρας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Αύγουστο από τα υψηλά περίπου δύο ετών, με τις ανησυχίες για την προοπτική της οικονομίας να διατηρούνται.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Michigan διαμορφώθηκε στις 69,5 μονάδες από την προκαταρκτική μέτρηση στις 71,2, ενώ τον Ιούλιο ο δείκτης ήταν στις 71,6 μονάδες και στο υψηλότερο επίπεδό των τελευταίων 22 μηνών.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση ανήλθαν στο 3,5%, ενώ ο επίσημος πληθωρισμός τρέχει με 3,2%.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article