10.3 C
Kifissia
Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

Με εμφατικό… Dow στις +377 μονάδες, η Wall έσπασε το πτωτικό σερί τριών εβδομάδων

Must read

Με κέρδη έκλεισαν την ημέρα (αλλά, το σημαντικότερο, και την εβδομάδα) την Παρασκευή οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, σπάζοντας ένα πτωτικό σερί τριών εβδομάδων, με τους επενδυτές να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τα τελευταία σχόλια του προέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve Chair), Jerome Powell και άλλων Αμερικανών κεντρικών τραπεζιτών για τον τρόπο με τον οποίο θα καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, αλλά να μην πτοούνται τελικά από τις προοπτικές ισχυρής περαιτέρω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κέρδισε 377,19 μονάδες ή 1,19%, στις 32.151,71, με τον ευρύτερο S&P 500 να σημειώνει άνοδο 60,77 μονάδων ή 1,52%, στις 4.066,95 και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει κέρδη 250,18 μονάδων ή 2,11%, στις 12.112,31.

Στην εβδομάδα, ο Dow κέρδισε 2,8%, ο S&P 500 3,8% και ο Nasdaq 4,2%.

Η μετοχή της DocuSign εκτινάσσεται κατά άνω του 10%, αφότου η εταιρεία ηλεκτρονικών συμφωνιών ανακοίνωσε αποτελέσματα τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης πρόβλεψη εσόδων γ’ τριμήνου η οποία και πάλι ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Το τελευταίο διάστημα, οι δείκτες εμφανίζουν υψηλή μεταβλητότητα καθώς οι εκτιμήσεις για αύξηση επιτοκίων από πλευράς Fed κατά 75 μονάδες βάσης, από το 2,25-2,5% στο 3%-3,25% έχουν ενταθεί, με τον πρόεδρο της να δηλώνει κανά ότι η Τράπεζα είναι “ισχυρά δεσμευμένη” στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Πάντως, επαγγελματίες της αγοράς που παρακολουθούν τα τεχνικά στοιχεία, βλέπουμε θετική πρόοδο στο γεγονός ότι ο S&P 500 κατάφερε να κατακτήσει εκ νέου τον κινητό μέσο όρο του των τελευταίων 50 ημερών με το ράλι της Παρασκευής.

Ισχυρό τεστ για την περαιτέρω πορεία των μετοχών θα είναι η ανακοίνωση της πορείας του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον Αύγουστο στις ΗΠΑ την Τρίτη, που θα παίξει σημαντικό ρόλο για τις περαιτέρω κινήσεις της Fed.

Εάν ο S&P καταφέρει να κρατήσει τον κινητό του μέσο όρο, σήμερα στις 4.030 μονάδες, κάτι τέτοιο θα αποτελούσε από τεχνική άποψη δείγμα θετικού μομέντουμ. Ο συγκεκριμένος δείκτης αποτελεί ουσιαστικά τον μέσο όρο των τελευταίων 50 κλεισιμάτων του δείκτη.

Ο Christopher Waller, μέλος του Δ.Σ. της Fed, ανέφερε εξάλλου νωρίτερα ότι βλέπει μια “σημαντική” αύξηση επιτοκίων στην επικείμενη συνεδρίαση της FOMC.

Με τις αγορές να αναμένουν αύξηση της τάξης των 75 μονάδων βάσης, ο Waller ανέφερε από τη Βιέννη ότι η απόφαση λογικά θα είναι “ισχυρή και ευθεία”,  χωρίς ωστόσο να αναφέρει ποσοστό. Κάλεσε δε τους συναδέλφους του να εγκαταλείψουν την “καθοδήγηση για το μέλλον” όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων και να κινούνται στη βάση της εξέλιξης των μακροοικονομικών στοιχείων.

“Εν όψει της επόμενης συνεδρίασής μας, υποστηρίζω ακόμη μια σημαντική αύξηση στο βασικό επιτόκιο”, είπε, “Κοιτώντας όμως παραπέρα, δεν μπορώ να σας πω ποια είναι η κατάλληλη πολιτική προς τα εμπρός. Η κορύφωση και το πόσο γρήγορα θα κινηθούμε θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα που θα λαμβάνουμε από την οικονομία”, κατέληξε.

“Θεωρώ ότι οι άνθρωποι υποτιμούν σοβαρά το τι θα χρειαστεί να κάνει η Fed ώστε να καταφέρει να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό”, δηλώνει ο CEO της Richard Bernstein Advisors, Richard Bernstein.

“Είναι απίστευτα τραγελαφικό οι επενδυτές ακόμη και να σκέφονται μια στροφή της Fed τη στιγμή που το πραγματικό επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων είναι το πλέον αρνητικό στην ιστορία. Οπότε η Fed ακόμη στην πραγματικότητα δεν πολεμά τον πληθωρισμό με όλη της την καρδιά. Δεν έχουν καν πραγματικό επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε θετικό έδαφος. Είναι πολύ δύσκολο να επιχειρηματολογήσει κανείς ότι σύντομα θα δούμε μια bullish στροφή στην αγορά”, πρόσθεσε.

“Το επιχείρημα για την τρέχουσα bear market είναι ότι η Fed θα συνεχίσει να συσφίγγει τη νομισματική πολιτική, να αποσύρει ρευστότητα από την αγορά καθι θα πιέσει ακόμη περισσότερο έτσι τις μετοχές”, ανέφερε από την πλευρά του ο David Donabedian, επικεφαλής κλάδου επενδύσεων στην CIBC Private Wealth US. “Ωστόσο η ανάκαμψη αυτής της εβδομάδας στην αγορά δείχνει ότι υπάρχει ακόμη ανθεκτικότητα επί τη βάσει των θετικών μακροοικονομικών στοιχείων”.

Ακόμη κι έτσι, ο Donabedian δεν θεωρεί ότι έχουμε δει ακόμη τον “πυθμένα” της bear market.

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Fed, Richard Clarida, εξάλλου, εκτίμησε ότι το βασικό επιτόκιο θα αγγίξει το 4%, με τους πρώην συναδέλφους του να υποστηρίζουν την ρητορική τους με πράξεις αύξησης των επιτοκίων.

“Νομίζω ότι όλοι πρέπει να πιστεύουμε όσα ακούμε από τη Fed”, τόνισε ο κ. Clarida, που κατείχε τη θέση του Νο2 της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ έως τις 10 Ιανουαρίου 2022. “Το μήνυμα το οποίο λαμβάνω είναι πολύ ξεκάθαρο: η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή για τον πρόεδρο Jerome Powell”.

“Το 4% θα γίνει πραγματικότητα με οποιοδήποτε τρόπο. Ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά ψηλά”, είπε ακόμη.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC), δηλαδή η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed, συνεδριάζει στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 25 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 5 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Salesforce, Caterpillar, American Express, ενώ των απωλειών εκείνες των UnitedHealth, Travelers Cos, McDonald’s.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article