26 C
Kifissia
Σάββατο, 21 Μαΐου, 2022

Με απώλειες 550 μονάδων για τον Dow έκλεισε το χειρότερο τρίμηνο της διετίας για την Wall

Must read

Στο “κόκκινο” έκλεισαν την ημέρα και το τρίμηνο, όχι όμως και τον μήνα Μάρτιο, την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, στην πρώτη τριμηνιαία περίοδο απωλειών από το α’ τρίμηνο του 2020, που είχε σημαδευτεί από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκόσμια. Ο πόλεμος τον οποίο ξεκίνησε η Ρωσία εισβάλλοντας στην Ουκρανία και ο επίμονος πληθωρισμός έριξαν τελικά τη “σκιά” τους και στις αμερικανικές μετοχές. Ρόλο έπαιξε και η έναρξη της αύξησης επιτοκίων, για πρώτη φορά από το 2018, από πλευράς της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve).

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 550,46 μονάδες ή 1,56%, στις 34.678,35 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να “χάνει” 72,04 μονάδες ή 1,57%, στις 4.530,41 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε πτώση 221,76 μονάδες ή 1,54%, στις 14.220,52 μονάδες.

Σε μηνιαία βάση για τον Μάρτιο, ο Dow κατέγραψε άνοδο 2,3%, ο S&P 500 2,3% και ο Nasdaq κέρδη 3,4%.

Στο α’ τρίμηνο του 2022, ο Dow υποχώρησε 4,6%, ο S&P 500 4,9% και ο Nasdaq 9,1%.

Οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου και του τομέα των ημιαγωγών πιέστηκαν έντονα την Πέμπτη, κυρίως λόγω ανησυχιών για το μέλλον τηε αγοράς προσωπικών υπολογιστών (PC). Πιο ειδικά, οι μετοχές των AMD, HP και Dell κατέγραψαν απώλειες από 6,5% έως 8%, μετά την αναθεώρηση του στάτους τους από τις Barclays (για την πρώτη) και Morgan Stanley (για τις άλλες δύο) σε equal weight από overweight.

Η μετοχή της Walgreens Boots Alliance υποχώρησε κατά 5%, αποτελώντας “βάρος” για τον Dow, με την αλυσίδα φαρμακείων να ξεπερνά τις προβλέψεις ως προς τα αποτελέσματά της για το β’ τρίμηνο χρήσης, κυρίως όμως λόγω των πωλήσεων προϊόντων που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού, τα οποία θεωρείται απίθανό να διατηρηθούν.

Οι μετοχές του κλάδου των τραπεζών υποχώρησαν επίσης, με εκείνη της JPMorgan Chase να υποχωρεί κατά 3% και εκείνη της Goldman Sachs να χάνει άνω του 1,6%.

“Έχει υπάρξει ένα καλό ράλι ανακούφισης, με τους επενδυτές να κοιτούν πια και πέραν του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς υπάρχει πολύ χρήμα στο περιθώριο προς χρήση”, αναφέρει ο Erik Knutzen, επικεφαλής κλάδου επενδύσεων στην Neuberger Berman.

“Από εδώ και πέρα οι επενδυτές, ωστόσο, αναμένεται να συνειδητοποιήσουν ότι η ανάπτυξη επιβραδύνεται, τα επιτόκια αυξάνονται, ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται ψηλά. Αυτό το περιβάλλον θέτει ιδιαίτερες προκλήσεις για τον κλάδο των μετοχών”, συμπληρώνει.

“Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παραμένει ξεκάθαρα υψηλός, μολονότι είναι ενδιαφέρων ότι πλέον οι μηνιαίες τιμές δεν ξεπερνούν τις προσδοκίες των αναλυτών – σε ένα πρώτο βήμα ενσωμάτωσης των πληθωριστικών πιέσεων στις εκτιμήσεις των επενδυτών”, αναφέρει ο Chris Hussey της Goldman Sachs σε σημείωμά του προς τους πελάτες της τράπεζας.

Η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου, μετά την ανακοίνωση Μπάιντεν για αποδέσμευση τεράστιων ποσοτήτων από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, αναμένεται να μειώσει προσωρινά τις πληθωριστικές προσδοκίες. Η αμερικανική κυβέρνηση θα αποδεσμεύσει 180 εκατ. βαρέλια μέσα σε ένα διάστημα έξι μηνών.

Στην Ουκρανία, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να διατηρούν τις θέσεις τους γύρω από το Κίεβο και να πραγματοποιούν πλήγματα στην ουκρανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών. Ο δε πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, υπέγραψε διάταγμα με βάση το οποίο οι πληρωμένες για αγορά ρωσικού φυσικού αερίου από ξένους αγοραστές πρέπει να γίνονται σε ρούβλια, περιπλέκοντας περαιτέρω την κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

“Θα ταλαντευόμαστε για κάποιο διάστημα μεταξύ θετικών και αρνητικών ειδήσεων, δυστυχώς”, αναφέρει ο George Mateyo, επικεφαλής κλάδου επενδύσεων στην Key Private Bank. “Αυτό θα δημιουργεί αναπόφευκτα κάποια μεταβλητότητα”, προσθέτει.

Και οι 30 μετοχές του Dow  κινήθηκαν με αρνητικό πρόσημο. Των απωλειών ηγήθηκαν εκείνες των Walgreens Boots Alliance, Intel και JP Morgan Chase.

Μάκρο

Συνεχίστηκε εξάλλου και τον Φεβρουάριο το ράλι του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με τον δείκτη για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, τον προτιμώμενο δείκτη της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, να ενισχύεται 0,6% από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2021 ο δείκτης σκαρφάλωσε 6,4%, μετά το άλμα του Ιανουαρίου κατά 6,2%. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο του 1982.

Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια, αυξήθηκε κατά 0,4% τον Φεβρουάριο από τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση η αύξηση ήταν 5,4%, από 5,2% τον Ιανουάριο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από το 1983.

Η Fed θεωρεί τον δείκτη για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης – και ειδικότερα τον δομικό δείκτη – τον ακριβέστερο τρόπος μέτρησης του πληθωρισμού.

Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν 0,2% τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά σε αύξηση 2,7% αντί για 2,1% που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκανα λόγο για αύξηση των δαπανών κατά 0,5%.

Οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στα προγράμματα των αμερικανικών πολιτειών αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ωστόσο η ευρύτερη εικόνα συνεχίζει να δείχνει ότι η αγορά εργασίας αναπτύσσεται με υγιή ρυθμό.

Ειδικότερα οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 14.000 στις 202.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 196.000.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, στο μεταξύ, υποχώρησαν περαιτέρω στις 1,3 εκατ. για την εβδομάδα  που ολοκληρώθηκε στις 19 Μαρτίου.

Την Παρασκευή, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τις νέες θέσεις απασχόλησης και την ανεργία τον Μάρτιο. Οι αναλυτές περιμένουν τα στοιχεία να δείξουν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε άλλες 500.000 θέσεις εργασίας περίπου τον Μάρτιο, οδηγώντας την ανεργία σε περαιτέρω πτώση στο 3,7%.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article