16.9 C
Kifissia
Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Με απώλειες στην εβδομάδα η Wall, με το βλέμμα σε πληθωρισμό και “μεικτά” τραπεζικά αποτελέσματα

Must read

Με απώλειες έκλεισαν την συναλλακτική εβδομάδα (τεσσάρων αντί πέντε ημερών, λόγω του Πάσχα των Καθολικών) οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, στον απόηχο της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων από πλευράς βασικών αμερικανικών τραπεζικών κολοσσών, που σε άλλες περιπτώσεις έφεραν χαμόγελα και σε άλλες απογοήτευσαν, αλλά και των ανησυχιών που προκαλεί ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ και διεθνώς.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones απώλεσε 0,33% ή 113,36 μονάδες, στις 34.451,23, με τον ευρύτερο S&P 500 να υποχωρεί κατά 1,22% ή κατά 54 μονάδες, στις 4.392,59 ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υπέστη απώλειες 2,14% ή 292,51 μονάδων, στις 13.351,08 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο S&P 500 έχασε 2,13%, με τον Nasdaq να “χάνει” 2,63% και το Dow να καταγράφει απώλειες 0,78%. Την Παρασκευή δεν θα διεξαχθούν συναλλαγές.

Η καθοδική κίνηση ήλθε σε μία στιγμή κατά την οποία ο πληθωρισμός βρίσκεται στο κέντρο της επενδυτικής προσοχής, με τους δείκτες να δείχνουν ανησυχητικά υψηλά αύξηση των τιμών σε ετήσια βάση. Την Πέμπτη, οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου επέστρεψαν σε πολυετή υψηλά, με εκείνη του 10ετούς T-bond να κερδίζει 12 μονάδες βάσης, στο 2,8%.

“Το τι συμβαίνει με τις αποδόσεις επηρεάζει άμεσα τις μετοχές σε αυτή τη φάση, καθώς είναι ακόμη ένα στοιχείο που δημιουργεί αρνητικό, bearish κλίμα με το οποίο πρέπει να αναμετρηθούν οι επενδυτές”, τονίζει ο Adam Sarhan, ιδρυτής και CEO στην 50 Park Investments.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον Μάρτιο σε ετήσια βάση διαμορφώθηκε στο 8,5%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 1981.

Οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας υποχώρησαν σχεδόν συμμετρικά με την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, με εκείνες των Microsoft, Apple και Alphabet να “χάνουν” άνω του 2%. Χαμηλές ήταν οι “πτήσεις” και για τις εταιρείες κατασκευής ημιαγωγών, με Nvidia και Advanced Micro Devices να υποχωρούν άνω του 3,5%.

Οι καλπάζουσες τιμές ενισχύουν την πεποίθηση ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα κινηθεί επιθετικά στην αύξηση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, με το μέλος του Δ.Σ. της, Christopher Waller, να επιβεβαιώνει ότι αυτό αποτελεί το πιθανότερο σενάριο.

“Θεωρώ ότι τα στοιχεία έρχονται να υποστηρίξουν αυτό ακριβώς το βήμα στη νομισματική πολιτική, εάν η αρμόδια επιτροπή της Fed το επιλέξει”, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος θα προέκρινε μια αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάιο και νέες αυξήσεις στις συνεδριάσεις Ιουνίου και Ιουλίου.

Η μετοχή της Twitter υποχώρησε κατά 1,9%, παρά τα αρχικά της κέρδη, μετά την υποβολή προσφοράς εκ μέρους του Elon Musk να εξαγοράσει την εταιρεία έναντι 54,20 δολ. ανά μετοχή και να την βγάλει από το χρηματιστήριο. Ο ισχυρός άνδρας των Tesla και SpaceX ανέφερε ότι πρόκειται για την καλύτερη και τελική προσφορά του για την εταιρεία, εκτιμώντας ότι μόνον εκτός χρηματιστηρίου μπορεί να αναμορφωθεί και να “θριαμβεύσει”. Η μετοχή της Tesla επίσης υποχώρησε κατά 3%.

Οι τραπεζικοί κολοσσοί Goldman Sachs, Morgan Stanley και Wells Fargo ανακοίνωσαν νωρίτερα τα αποτελέσματά τους για το α’ τρίμηνο του 2022. Οι επενδυτές εξετάζουν πώς ανταποκρίνονται τα ιδρύματα αυτά στο νέο πληθωριστικό περιβάλλον και στην προειδοποίηση για επερχόμενη ύφεση που “στέλνει” η αγορά ομολόγων, μέσω της επιπέδωσης της καμπύλης αποδόσεων.

Η μετοχή της Goldman Sachs έχασε 0,5%, μολονότι τα αποτελέσματά της ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Η Goldman ανακοίνωσε κέρδη 10,76 δολ. ανά μετοχή και έσοδα 12,93 δισ. δολ., έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών – σε έρευνα της Refinitiv – για κέρδη 8,89 δολ. ανάμετοχή και έσοδα 11,83 δισ. δολ.

Η μετοχή της Morgan Stanley κέρδισε περί το 1%, με την εταιρεία να υπερβαίνει επίσης τις προβλέψεις, καταγράφοντας κέρδη 2,02 δολ. ανά μετοχή και έσοδα 14,8 δισ.

Κέρδη κατέγραψε η μετοχή της Citigroup (+1%), η οποία κατέγραψε απομειωμένα κέρδη 2,02 δολ. ανά μετοχή, έναντι προβλέψεων για 1,55 δολ.

Αντιθέτως, η μετοχή της Wells Fargo υποχώρησε κατά άνω του 5%, καθώς τα αποτελέματά της απογοήτευαν τους αναλυτές, ενώ η τράπεζα προβλέπει μεγαλύτερες απώλειες τις πιστώσεις που έχει χορηγήσει στο εγγύς μέλλον.

“Ο πήχης ειναι χαμηλά για τα τραπεζικά αποτελέσματα α’ τριμήνου”, σημείωσε η Stephanie Lang, CIO στην Homrich Berg. “Το πέρασμα αυτού του χαμηλού πήχη πιθανόν να οδηγήσει τις μετοχές υψηλότερα, με θετικό στοιχείο την αύξηση του καθαρού επιτοκιακού κέρδους, καθώς τα επιτόκια κινούνται υψηλότερα”. συμπλήρωσε.”

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 11 κινήθηκαν με θετικά πρόσημα και 19 με αρνητικά. Των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των Nike, Caterpillar, Dow Inc. ενώ των απωλειών εκείνες των Saleforce.com, Apple, Intel.

Σε πολυετή χαμηλά παρέμειναν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Κοντά στα χαμηλά επίπεδα πολλών δεκαετιών διατηρήθηκε και αυτή την εβδομάδα ο αριθμός των επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, παρά την μικρή αύξηση που σημείωσε.

Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Απριλίου υπέβαλλαν αίτηση για λήψη επιδόματος ανεργίας 185.000 Αμερικανοί, έναντι του αναθεωρημένου αριθμού των 167.000 της εβδομάδας που είχε προηγηθεί και της εκτίμησης των αναλυτών για 170.000 νέες αιτήσεις.

Παράλληλα, οι αιτήσεις για συνέχιση της λήψης επιδόματος ανήλθαν σε 1,475 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Απριλίου, υποχωρώντας από τα 1,523 εκατ. την εβδομάδα που είχε προηγηθεί, ενώ ήταν χαμηλότερος και από την εκτίμηση των αναλυτών για 1,5 εκατ.

Παρόλο που οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν ελαφρώς περισσότερο από το αναμενόμενο, εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στο χαμηλό 54 ετών καταγραφεί στις αρχές του μήνα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο μέσος όρος των νέων αιτήσεων το 2019 πριν από την πανδημία ήταν στις περίπου 218.000 ανά εβδομάδα, ενώ όταν ξέσπασε η πανδημία τον Απρίλιο του 2020 είχαν ξεπεράσει ακόμα και τις 6,1 εκατ.

Οι τιμές των εισαγωγών των ΗΠΑ επιταχύνθηκε κατά το μέγιστο των τελευταίων 11 ετών τον Μάρτιο, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας ενίσχυσε τις τιμές του πετρελαίου, ένα άλλο σημάδι ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να διατηρηθεί για λίγο.

Οι τιμές των εισαγωγών εκτινάχθηκαν 2,6% τον περασμένο μήνα, τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Απρίλιο του 2011, μετά την αύξηση 1,6% τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας. Τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 12,5%, το μεγαλύτερο από τον Σεπτέμβριο του 2011, μετά την άνοδο 11,3% τον Φεβρουάριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι οι τιμές εισαγωγής, χωρίς τους δασμούς, θα αυξάνονταν κατά 2,3%.

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας ανέβασε τις τιμές του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων, όπως το σιτάρι και το ηλιέλαιο.

Οι τιμές των εισαγόμενων καυσίμων αυξήθηκαν κατά 14,6% τον περασμένο μήνα μετά από άνοδο 10,0% τον Φεβρουάριο. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 16,1%, ενώ το κόστος των εισαγόμενων τροφίμων αυξήθηκε κατά 0,1%.

Εξαιρουμένων των καυσίμων και των τροφίμων, οι αυξήσεις στις τιμές εισαγωγής επιταχύνθηκαν κατά 1,2%. Αυτές οι αποκαλούμενες βασικές τιμές εισαγωγής αυξήθηκαν κατά 0,7% τον Φεβρουάριο. Τον Μάρτιο σημείωσαν άλμα 7,1% σε ετήσια βάση.

Η έκθεση έδειξε επίσης ότι οι τιμές εξαγωγής αυξήθηκαν κατά 4,5% τον Μάρτιο, τη μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 1989, μετά από άνοδο 3,0% τον Φεβρουάριο.

Οι τιμές των αγροτικών εξαγωγών αυξήθηκαν κατά 4,7%.

Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Μάρτιο κινήθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων, κερδίζοντας 0,5%, κυρίως λόγω των συγκρατημένων πωλήσεων στα πρατήρια καυσίμων, λόγω της αύξησης των τιμών. Οι αναλυτές προέβλεπαν μεσοσταθμικά αύξηση της τάξης του 0,6%, σε έρευνα του δικτύου Dow Jones.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article