16 C
Kifissia
Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022

Με απώλειες έκλεισε η Wall – Πτώση 1,5% για S&P 500 και Nasdaq στην εβδομάδα

Must read

Με απώλειες έκλεισαν την Παρασκευή καθώς και την εβδομάδα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street στον απόηχο του οικονομικού πακέτου που παρουσίασε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με τους επενδυτές όμως να ανησυχούν ότι η τεράστια αύξηση στις δημοσιονομικές δαπάνες ενδεχομένως να οδηγήσει και σε αύξηση φόρων. Τα βλέμματα ήταν στραμμένα και σε μια σειρα εταιρικών αποτελεσμάτων, με τους τραπεζικούς κολοσσούς, Citigroup, Wells Fargo και JP Morgan Chase, μεταξύ άλλων, να ανακοινώνουν τα οικονομικά τους μεγέθη για το τελευταίο τρίμηνο.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε χθες το πολυαναμενόμενο σχέδιο του για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Το πακέτο τόνωσης του νέου προέδρου των ΗΠΑ προβλέπει δαπάνες 1,9 τρισ. δολ. για να προσφερθεί στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά και για την οικονομική ενίσχυση των πολιτειακών και τοπικών κυβερνήσεων.

Η πρόταση του Μπάιντεν, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αύξηση των επιπρόσθετων ομοσπονδιακών επιδομάτων ανεργίας στα 400 δολάρια την εβδομάδα και την επέκτασή τους έως τον Σεπτέμβριο και τις άμεσες πληρωμές σε πολλούς Αμερικανούς ύψους 1.400 δολαρίων. Η πρόταση κάνει λόγο επίσης για 70 δισ. δολάρια για τεστ κορονοϊού και προγράμματα εμβολιασμού καθώς και αύξηση του ομοσπονδιακού κατώτατου μισθού σε 15 δολάρια την ώρα.

Ο Μπάιντεν έχει αναφέρει ότι θέλει το Κογκρέσο να περάσει τη νομοθεσία το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να βοηθήσει την αμερικανική οικονομία να αντιμετωπίσει τους κλυδωνισμούς από την αλματώδη εξάπλωση των μολύνσεων του κορονοϊού στη χώρα. 

Οι γιγαντιαίες δαπάνες που προβλέπει πάντως το πακέτο τόνωσης της οικονομίας επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας από το – ελεγχόμενο από τους Δημοκρατικούς – Κογκρέσο.

Δείκτες – στατιστικά

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones (που στα χαμηλά ημέρας έχανε έως και πάνω από τις 300 μονάδες) έκλεισε με απώλειες 177,26 μονάδων ή 0,57%, ο S&P 500 κατέγραψε πτώση 27,29 μονάδων ή 0,72% και ο τεχνολογικός Nasdaq  υποχώρησε 114,14 μονάδες ή 0,87%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, οι S&P 500 και Nasdaq κατέγραψαν και οι δυο πτώση  1,5% ενώ ο Dow υποχώρησε 0,9%.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, οι 8 έκλεισαν στο ”πράσινο” και οι 22 στο ”κόκκινο”. Των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των Home Depot, Amgen και Merck & Co. με άνοδο 2,70%, 1,58% και 1,47% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, των απωλειών ηγήθηκαν οι μετοχές των Dow Inc., Chevron και Intel με πτώση 3,92%, 3,56% και 2,82% αντίστοιχα.

Εταιρικά αποτελέσματα

Στα επιχειρηματικά νέα, αυξήθηκαν 42% τα καθαρά κέρδη δ΄ τριμήνου της JP Morgan Chase, και διαμορφώθηκαν στα 12,14 δισ. δολάρια ή 3,79 δολάρια ανά μετοχή. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 2,62 δολάρια ανά μετοχή.

Εν τω μεταξύ, πτώση 7% κατέγραψαν τα κέρδη δ΄ τριμήνου της Citigroup, με την τράπεζα να αξιοποιεί μέρος των αποθεματικών της για να καλύψει δυνητικά επισφαλή δάνεια. Η αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα κέρδη υποχώρησαν στα 4,63 δισ. δολάρια ή 2,08 δολάρια ανά μετοχή, σε σχέση με τα 4,98 δισ. δολάρια ή 2,15 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1,34 δολάρια.

Ακόμη, η Wells Fargo ανακοίνωσε κέρδη δ΄ τριμήνου που ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων για πρώτη φορά τα τελευταία έξι τρίμηνα. Τα έσοδα ωστόσο μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, καθώς τα χαμηλότερα επιτόκια επηρέασαν τα καθαρά έσοδα από τόκους.

Μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 0,7% τον Δεκέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για μείωση κατά 0,1%. Οι πωλήσεις συμπλήρωσαν τον Δεκέμβριο τρεις διαδοχικούς μήνες πτώσης καθώς η πανδημία κάνει ολοένα και περισσότερο αισθητό το αποτύπωμα της στη χώρα.

Παράλληλα, ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 0,3% σε μηνιαία βάση, ενώ ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε 0,1% τον Δεκέμβριο. Σχεδόν η μισή από το σύνολο της αύξησης, αποδόθηκε στις τιμές καυσίμων, οι οποίες ενισχύθηκαν 16,1%. Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019, ο ΡΡΙ αυξήθηκε 0,8%, με τις τιμές να σημειώνουν άνοδο από τον Σεπτέμβριο, μετά από την πτώση που σημειώθηκε την άνοιξη και το καλοκαίρι. Οι δομικές τιμές αυξήθηκαν 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ακόμη, η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,6% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Federal Reserve, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον περασμένο Ιούλιο. Τα στοιχεία ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 0,5% σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.  Στο δ’ τρίμηνο του 2020 συνολικά, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 8,4% σε ετήσια βάση. Τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας έδειξαν ότι η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,9% τον Δεκέμβριο, συμπληρώνοντας οκτώ μήνες ανόδου. 

Τέλος, υποχώρησε τον Ιανουάριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, σε μια νέα ένδειξη ότι η αρχική αισιοδοξία από την έναρξη των εμβολιασμών υποχωρεί εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού σε ολόκληρη τη χώρα. Ειδικότερα, ο δείκτης εμπιστοσύνης του University of Michigan υποχώρησε στις 79,2 μονάδες από 80,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, όπως έδειξαν τα αρχικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.  Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg τοποθετούσαν τον δείκτη στις 79,5.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article