15.4 C
Kifissia
Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Με απώλειες έκλεισε η Wall, με την απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ να “αγγίζει” το 5% – “Άλμα” 16% για τη Netflix

Must read

Με αρνητικό πρόσημο, μετά από συνεχείς μεταβολές, έκλεισαν την Πέμπτη οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να παρακολουθούν μια απόδοση – κλειδί στην αγορά ομολόγων, εκείνη του 10ετούς κρατικού τίτλου των ΗΠΑ, να πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής το ψυχολογικό όριο του 5%, ενώ αφομοίωναν και τις δηλώσεις από τον πρόεδρο της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) Jerome Powell, που αναφέρθηκε σε ομιλία του στη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 250,91 μονάδες ή 0,75%, στις 33.414,17 μονάδες ενώ ο ευρύτερος S&P 500 αποδυναμώθηκε κατά 37,25 μονάδες ή 0,86%, στις 4.277,35 μονάδες, με τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει απώλειες 128,13 μονάδων ή 0,96%, στις 13.186,17 μονάδες.

Ο πρόεδρος της Fed ανέφερε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και πιθανότατα θα απαιτούσε χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη, ενώ σημείωσε επίσης ότι πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πρόοδο προς την επιβράδυνση της αύξησης των τιμών. Ωστόσο, η αγορά αντέδρασε πτωτικά στην αποστροφή του Powell ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμη υπερβολικά αυστηρή.

“Τα εισερχόμενα στοιχεία των τελευταίων μηνών δείχνουν συνεχή πρόοδο προς τους δύο στόχους διπλής εντολής μας – μέγιστη απασχόληση και σταθερές τιμές”, είπε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Όμως, “σε κάθε περίπτωση, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός”, συνέχισε. “Λίγοι μήνες καλών μακροοικονομικών δεδομένων είναι μόνο η αρχή του τι χρειάζεται για να χτίσουμε την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω και προς τον στόχο μας”.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου, σημείου αναφοράς για την αμερικανική οικονομία, σημείωσε υψηλό 4,996% την Πέμπτη, πλησιάζοντας πιο κοντά στο επίπεδο του 5%, ψυχολογικό όριο το οποίο διασχίστηκε για τελευταία φορά το 2007. Μετά τη δημοσιοποίηση των παρατηρήσεων του Powell, η απόδοση έμεινε κοντά σε αυτό το υψηλό.

Οι επενδυτές φάνηκε να ξεκαθαρίζουν ότι η Fed πιθανότατα θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, τουλάχιστον στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της. Η αγορά τιμολογεί πια με πιθανότητα 99% η κεντρική τράπεζα να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, έναντι περίπου 93% την Τετάρτη, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του Ομίλου CME.

Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά έμειναν αβέβαιοι για το πώς ή εάν η Fed θα διαφοροποιούσε τα επιτόκια μακροπρόθεσμα, δήλωσε η Stephanie Lang, επικεφαλής επενδύσεων της Homrich Berg.

“Υπάρχει ακόμα κάποια σύγχυση στην αγορά”, είπε. “Η Fed διστάζει να πει ότι η δουλειά της έχει ολοκληρωθεί. Και νομίζω ότι αυτό θα προκαλέσει αστάθεια στην αγορά μέχρι να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη ιδέα για το πού θα κορυφωθούν τα επιτόκια”, κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν κάτω από τις 200.000, άλλο ένα σημάδι συνεχιζόμενης ισχύος στην οικονομία παρά τα υψηλότερα επιτόκια.

Οι επενδυτές αναλύουν επίσης και τα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα κερδών. Πάνω από το 15% των εταιρειών του S&P 500 έχουν ήδη ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου, σύμφωνα με τη FactSet. Από εκείνες, περισσότερες από το 74% έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών.

Ο κολοσσός των ηλεκτρικών οχημάτων Tesla είδε τον τίτλο του να χάνει άνω του 9% αφού η εταιρεία κινήθηκε χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών για τα κέρδη και τα έσοδα κατά το γ’ τρίμηνο.

Ο διευθύνων σύμβουλος Έλον Μασκ προειδοποίησε επίσης ότι το Cybertruck της εταιρείας δεν θα παραγάγει ιδιαίτερα θετικές ταμειακές ροές περισσότερο από έναν χρόνο μετά την έναρξη της παραγωγής.

Η μετοχή της Netflix, εν τω μεταξύ, σημείωσε άλμα άνω του 16% αφού ο κολοσσός του streaming δημοσίευσε αποτελέσματα γ’ τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις. Η εταιρεία έλαβε ώθηση από τις ισχυρές συνδρομές στο τμήμα τους που περιλαμβάνει και διαφημίσεις.

Πέρα από τις μετοχές της τεχνολογίας, η μετοχή της AT&T αναρριχήθηκε κατά περισσότερο από 6%, αφού ξεπέρασε τις προσδοκίες για το γ’ τρίμηνο, ενώ η επενδυτική εταιρεία Blackstone είδε τον τίτλο της να υποχωρεί κατά 7,8% σε μια πιο αδύναμη από την αναμενόμενη έκθεση.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 7 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 23 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Verizon, Salesforce, McDonald’s, ενώ των απωλειών εκείνες των Travelers, Caterpillar, Walt Disney.

ΗΠΑ: Σε χαμηλό εννεά μηνών οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

Κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 200.000 υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή εικόνα της αμερικανικής αγοράς εργασίας παρά την οικονομική επιβράδυνση από τη συσταλτική νομισματική πολιτική της Federal Reserve.

Ειδικότερα, οι αρχικές  αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 13.000 σε χαμηλό εννέα μηνών, στις 198.000, για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 212.000.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, στο μεταξύ, αυξήθηκαν κατά 29.000 στις 1,73 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Οκτωβρίου.

More articles

- Advertisement -spot_img

Latest article

WordPress PopUp Plugin